Головна » Статті на довільні теми
« 1 2 ... 4 5 6 7 8 9 »
Свято Покрови Пресвятої Богородиці на Червонодібровській Січі цього річ проводили вперше, а саме 16 жовтня. Розпочалося свято зі святкового богослужіння у церкві на січі. Далі свою роботу розпочали ковалі, які у висновку викували іменну дошку. Розважати гостей приїхали народні колективи з Івано-Франківщини і, звичайно, не обійшлося без буковинських творчих гуртів. Виступи затягнулися на кілька годин, адже всі учасники хотіли показати свої уміння.
   Розважитися можна було катанням на коні. Грілися гості ароматною кавою та смачними чаями, які привіз підприємець з Тернопільщини. Також подумали організатори і про дітей. Охочі могли випробувати себе і у винагороду отримували подарунки. Найзахопливішим став виступ учнів досвідчених майстрів, молодих козаків та козачок. Дівчата та хлопці ходили по склу, лягали на цвяхи та впевнено вправлялися з мечами, списами та палицями. Опісля були конкурси для молоді. Хлопці та дівчата шукали один на одному прищепки та билися мішками. 
  Яскравим виявився виступ івано-франківського гурту «Коралі». Хлопці розігріли усіх своїм запальними танцями. Гуцульська трембіта музикантів викликала захопленн ... Читати далі
Категорія: Статті на довільні теми | Переглядів: 876 | Дата: 18.10.2010 | Коментарі (2)

Відповідно до договору про співпрацю, підписаного Чернівецьким національним університетом імені Юрія Федьковича й редакцією Всеукраїнського наукового журналу «Мандрівець», університет відтепер має змогу безкоштовно поширювати серед широких кіл освітянської громадськості інформацію щодо результатів наукових розвідок своїх працівників та проведених на власній базі заходів всеукраїнського масштабу.
     Журнал "Мандрівець" – спільний проект Національного університету "Києво-Могилянська академія" та видавництва "Мандрівець".
     Заснований у 1993 році як журнал гуманітарних студій, він включений до переліку наукових фахових видань зі спеціальностей: філологія, історія, філософія. Основна читацька й авторська аудиторія журналу – науковці гуманітарного напрямку і ті, хто цікавиться новинками у світі освіти, науки, книговидання.
     Запрошуючи до співпраці аспірантів, докторантів, кандидатів та докторів наук, редакційна колегія „Мандрівця” пропонує низку послуг:
1. Публікацію результатів дисертаційних досліджень з історичних, філософських і філологічних наук.
2. Публікацію інформаційно-аналітичних матеріалів (рецензій, анотацій) про видані в інституті або його пр ... Читати далі
Категорія: Статті на довільні теми | Переглядів: 809 | Дата: 09.09.2010 | Коментарі (0)

  З 3-го по 5-е вересня вмісті Чернівці проходив ПЕРШИЙ МІЖНАРОДНИЙ ПОЕТИЧНИЙ ФЕСТИВАЛЬ "MERIDIAN CZERNOWITZ" - потяг часу між сучасністю та епохою «Czernowitz».
   У фестивалі взяли участь провідні поети України, Німеччини, Австрії та Швейцарії. Серед них – Юрій Андрухович, Ігор Померанцев, Сергій Жадан, Бригітте Олешинські, Ельке Ерб, Франц Йозеф Чернін, Майкл Марч, Юліан Шуттінг та інші. Перші поетичні читання відбулись 3-го вересня у Мармуровій залі Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.
  Спеціальний гість фестивалю – видавець спадщини Пауля Целана Барбара Відеманн, яка під час фестивалю провела презентацію першого видання листування між Паулем Целаном та Густавом Хомедом «Мені потрібні твої листи». Кожен бажаючий міг бути присутнім на презентації в Червоній залі ЧНУ ім. Ю. Федьковича.
  У програмі фестивалю також були поетичні читання, перекладацькі семінари, молодіжна поетична сцена, сигарно-поетичні та винно-поетичні дискусії, презентації книг, культурологічні екскурсії, художні експозиції та урочисте вручення першої щорічної національної відео-поетичної премії «Бук». 3-го та 4-го вересня відбувалися вечори електропоезії за участі відомих європейських ді-джеїв. Усі ді-джеї - у ... Читати далі
Категорія: Статті на довільні теми | Переглядів: 715 | Дата: 09.09.2010 | Коментарі (0)

"ВКонтакте.ру" – широкомасштабний інтернаціональний проект для вбивства робочого часу та активного відпочинку. Сьогодні люди познайомившись вже не запитують номер мобільного, і тим більше, поштову адресу – то вже пережитки минулого, а от логін вконтактах – це вже сьогодення.
Звичайно, знайомства і спілкування онлайн – це крок назустріч прогресу, але тут є одне але… Не всі можуть втриматись від потрапляння в залежність від віртуального життя, яке поступово відриває людину від реальності. Так, інтернет – наркотик, але далеко не всі піддаються його дії. Просто такий наркотик має свої складові – сайти: одні корисні, другі нейтральні, треті шкідливі, які певним чином впливають на людську свідомість. Так, наприклад, "Google" – це корисний пошуковий клієнт, який допомагає користувачу швидше знаходити необхідну інформацію і відсіювати "інтернетмусор". Уявляєте, як виглядала б всесвітня мережа без нього? Суцільний безлад! Далі, "Gmail", "Ukr.net", "Mail.ru" – доволі нейтральні сайти, які позбавляють користувача необхідності витрачати гроші на конверти та поштові марки, і при роботі з якими людина затрачає небагато часу, а головне, авторизація не є життєво-необхідною (тобто забув логін, чи пароль – створив нову скриньку, порозсилав друзям і діло з кінцем), а тепер пригадайте, що відбувається з людиною, коли вона забуває пароль від "Вконтактів"? Ну о ... Читати далі
Категорія: Статті на довільні теми | Переглядів: 1069 | Додав: Їжачок | Дата: 24.08.2010 | Коментарі (0)

Час від часу у кожного з нас виникає бажання перевірити себе, свої знання чи випробувати свою силу. У мене теж з’явилося таке бажання - і дуже вчасно. В останні дні реєстрації на ЗНО я встигла подати документи і отримати сертифікат про участь у тестуванні.

Зареєструвалася і знову поринула з головою у студентське життя. Готуватися до ЗНО, відверто кажучи, не було ані бажання, ані часу відповідно. На першому місці – сесія, яка тісно переплелася з днями тестування. Тож незручність,перша – співпадіння чисел здачі іспитів і ЗНО. Очевидно, на студентів зовнішнє оцінювання не було розраховано. Та й навіщо, якщо згодом з’ясувалося, опісля реєстрації на ... Читати далі

Категорія: Статті на довільні теми | Переглядів: 1117 | Додав: Vitalia | Дата: 12.07.2010 | Коментарі (1)

 Аліна ГОЛІНАТА-СЛОТА

Класичний принцип наступності в системі освіти передбачає тісні взаємозв’язки між дошкіллям і початковою школою. Ці дві галузі мають розвиватися узгоджено, щоби забезпечити дитині комфортний та ефективний перехід із одних умов до інших. Попри те, що структура навчально-виховного процесу має свою специфіку в дитячому садку і початковій школі, необхідним є зв'язок їхніх програм, методів і форм навчання. В Україні в останні роки розрив між цими двома ланками стає дедалі помітнішим.

На початку минулого століття український педагог Наталія Лубенець стверджувала, що «...починати виховання дітей зі школи – означає зводити будівлю на піску і без фундаменту». Сьогодні, за даними обласного управління освіти, 80 % буковинських дітей до шести років відвідують дошкільні заклади. Та чимало батьків, що віддали малят до дитячих садків, отримали менше, ніж сподівалися. Чернівчанка Галина Романюк говорить: «У садочку моїй доньці показали, що таке дисципліна, режим, обов’язок. Вона вчиться поводитися в колективі. Але що стосується знань, то дитина не підготовлена. Вихователі кажуть, що програма не співпадає зі шкільною. У садочку не повинні навчити писати, з буквами мають тільки ознайомити. Тому хіба якщо мама самотужки підготує трішки дитину, тоді буде результат.»

Більшість батьків змушена користуватися по ... Читати далі
Категорія: Статті на довільні теми | Переглядів: 2988 | Додав: Lara | Дата: 30.06.2010 | Коментарі (0)

Відбулася поминальна панахида з вшанування пам’яті полковника УНР, визначної особистості України, уродженця Буковинського краю Петра Болбочана, приурочена 91-м роковинам його смерті
У суботу 26 червня 2010 року о 12-00 біля пам’ятної дошки полковнику УНР, визначній особистості Буковинського краю Петру Болбочану на станції Балин Дунаєвецького району Хмельницької обл. відбулася поминальна панахида, приурочена 91-м роковинам його смерті. Саме на цьому місці українського патріота, борця за українську державність Петра Федоровича Болбочана 28 червня 1919 року було вбито. Панахида відбулася з ініціативи Національно-культурного товариства ім. Петра Болбочана. У заході взяли участь внучаті племінники Петра Болбочана – Андрій та Дмитро Болбочани з сім’ями, представники Чернівецької обласної громадської організації «Європейський Рух», Чернівецької обласної організації «Просвіта», Чернівецької обласної громадської організації «Європейське партнерство», члени Чернівецької обласної організації «УНА-УНСО», депутати обласної та районних в місті рад, представники духовенства, журналісти.

Поминальну панахиду відслужив священник-протоієрей Чернівецької Буковинської Єпархії УПЦ КП Володимир Кульчицький, під час якої всі присутні помолилися за душу невинно убієнного Петра Болбочана та запалили свічки пам’яті.
У своєму виступі під час проведення панахиди Голова Національно-культурного товариства ім. П ... Читати далі
Категорія: Статті на довільні теми | Переглядів: 1001 | Дата: 30.06.2010 | Коментарі (0)

До слова, турнір, якому судилося стати традиційним, започаткований ще у 2005 р. відділом з питань фізичної культури і спорту Чернівецької облдержадміністрації, а цього разу спробувати свої сили та відчути дух боротьби зголосилися 16 команд із різних засобів масової інформації. Правда, дві з них в останній момент знялися із змагань. Співорганізаторами змагань за кубок з боулінгу, присвячених Дню журналіста, стали Буковинський спортивний портал SportBuk.com, боулінг-клуб торговельно-розважального комплексу «Панорама-Чернівці» та обласна організація Партії Сильна Україна ( голова Віталій Темерівський).
Згідно регламенту, честь команди захищало троє гравців, серед яких повинна була бути представниця прекрасної статі. Також передбачалася одна заміна.

Турнір проходив у три етапи: спочатку кваліфікаційні змагання, відтак переможці яких зустрілися у півфіналі та фінал. Після запеклих баталій володарем кубка з боулінгу стала команда газети «Молодий буковинець». Трішки поступилися їм аматори цього виду спорту з радіо «Буковина». Несподіванкою стало те, що минулорічний чемпіон, який до того ж блискуче стартував – команда ТРК «Чернівці» фінішувала лише третьою.

В індивідуальному чоловічому фіналі питання щодо переможця залишалося відкритим аж до останнього кидка. Здавалося, Єгор Подкидишев зможе бодай особисто «озолотити» виступ телеканалу «Чернівці». Але ... Читати далі
Категорія: Статті на довільні теми | Переглядів: 811 | Дата: 09.06.2010 | Коментарі (0)

Навряд чи когось сьогодні можна здивувати черговим написом на будинку чи огорожі, і якщо незрозумілі літери, вимальовані десь на стіні в старому фонді ще подекуди викликають обурення свідомих громадян, то оригінальні та яскраві графіті вже давно органічно влилися в пейзажі індустріальних забудов. Козьма Прутков колись вчив дивитись в корінь, тож, послідувавши настановам класика і поспілкувавшись з одним із райтерів, розумієш, що все у них як у казці: є хороші, котрі беруть дозволи на розфарбовування гаражів, стін та огорож, а є і звичайні хулігани, які лише паплюжать репутацію вищезгаданих нецензурними написами на стінах та навіть на автомобілях патрульної служби.

«Кожен поважаючий себе райтер намагається розробити свій стиль, вкласти в малюнок певну ідею, частину свого світосприйняття. У кожного в голові свої комбінації кольорів, відтінків, текстур та переходів», − розповідає один із представників графіті культури (субкультури?).

Рейтери − це переважно молоді люди, віком від 15 до 21 року. Кожен з них має так званий скетч бук − спеціальну маленьку книжечку, яку завжди носить із собою і замальовує туди всі ідеї, які спадають на думку. Задуми втілюються в життя переважно вночі, на це йде близько 5-8 годин, тому взимку рейтера легко впізнати за сильно обвітреними руками та обличчю. Вирізняються вони і стилем одягу: це найчастіше реч ... Читати далі
Категорія: Статті на довільні теми | Переглядів: 1117 | Додав: sonata | Дата: 02.06.2010 | Коментарі (0)