Головна » Статті викладачів, лаборантів і т.д.
1 2 3 4 5 »
Фоторепортаж на 16.00
 

 

Категорія: Статті викладачів, лаборантів і т.д. | Переглядів: 628 | Дата: 24.11.2013 | Коментарі (0)

   Викладачі кафедри журналістики візьмуть участь у проекті «Цифрові медіа в університетах України», який уже вдруге стартує в Україні. Проект започаткований Благодійним Фондом Ріната Ахметова «Розвиток України» та компанією «Систем Кепітал Менеджмент». Він реалізовується у партнерстві з НаУКМА – з Могилянською школою журналістики. Мета проекту – запровадження в українських вишах світових стандартів підготовки журналістів, зокрема доручення студентів до цифрової культури задля розвитку редакцій згідно зі світовими медіа-тенденціями. Акцент робиться на зміну журналістської освіти в напрямку роботи з цифровими медіа, Інтернетом та новітніми технологіями.
   Протягом минулого року у рамках проекту було відібрано 10 викладачів з 5 вузів України. Рішенням виборчої комісії цього року у проекті візьмуть участь і викладачі ЧНУ. Стажування відбуватиметься протягом трьох днів кожного місяця з листопада 2012 року по червень 2013 року. Між керівництвом вузу та фондом «Розвиток України» у першій декаді жовтня у Києві з цього приводу планується підписання Меморандуму про співпрацю.
   Навчання проходитиме на базі НаУКМА. Воно спрямовуватиметься на вивчення нових форматів новин, блог ... Читати далі
Категорія: Статті викладачів, лаборантів і т.д. | Переглядів: 739 | Дата: 09.06.2012 | Коментарі (0)

Штрихи тренігу

 
Час журналіста-особистості

  Ми на порозі нового розуміння журналістики. Зміна носія (інтернет-технології) абсолютно змінила наш фах, пред’явила нам нові вимоги. Перші журналісти були носіями новин, у них була монополія на передавання інформації – і це сприймалося як суть професії. Нині ж інтернет змінив ситуацію – новину повідомити може кожен: у соцмережах, у блогах... Змінюється саме розуміння журналістики. Нині час журналіста-особистості. На перше місце виходить не репортерство, а аналіз інформації. І сама інформація вже не обмежена кордонами – тепер ти сам господар свого інформаційного світу: обираєш інформацію, ресурс, створюєш своє інформаційне оточення. Тож завтрашнім журналістом може стати тільки той, хто підніметься над інформаційністю, хто розвивається, знає більше від читача,краще нього може проаналізувати. Журналістика – це осмислення новини, а не емоції. Вона стає не фабрикою новин, а лабораторією людей. Тільки така журналістика зацікавить читача.

Журналіст-обиватель. Що далі?

  На жаль, це типаж сучасної журналісти ... Читати далі
Категорія: Статті викладачів, лаборантів і т.д. | Переглядів: 1099 | Дата: 30.01.2012 | Коментарі (0)

   Як викладати он-лайн журналістику? як навчити студентів розробляти дизайн брендового сайту? як створити успішний україномовний веб-ресурс? – над цими питаннями працювали викладачі журналістики з багатьох вузів, які 23-25 грудня зібралися в Інституті журналістики на тренінг, організований кафедрою електронних видань і медіадизайну за сприяння міжнародного фонду «Відродження». Грантовий проект «Підвищення якості фахової освіти з новітніх медіа та комунікаційних технологій у регіональних навчальних закладах» стартував уже вдруге, цьогоріч зібравши понад двадцять учасників.
   – Не секрет, що сьогодні нові технологічні можливості кардинально змінюють журналістику, – наголосив головний редактор телеканалу ТВі Віталій Портніков. – Тож сучасна освіта має враховувати вимоги медіа-ринку та готувати конкурентоспроможних фахівців у цій динамічній галузі.
   Враховуючи новітні виклики, учасники тренінгу обговорили такі проблеми, як економіка уваги та тренд розмиття меж між контент-бізнесом і неконтент-бізнесом; дискутували на тему дизайну, композиції, законів сприйняття інформації веб-порталу; шукали шляхів для оптимізації юзабіліті електронного видання; обговорювали організацію роботи над дизайном матеріалів в І ... Читати далі
Категорія: Статті викладачів, лаборантів і т.д. | Переглядів: 845 | Дата: 27.01.2012 | Коментарі (0)

Вола свідомість. І сльоза – з душі.
Ячить серцями лячно мартиролог.
Ти з ними теж стояв на тій межі.
Що ж курс змінило і перебороло?
Стояв ти на межі – сто самотин.
І зримо-зримо бачив за межов’ям,
Як плакав матері чиєїсь син
З висот над Придністров’ям, Придністров’ям.
Вже їхніх зір на небі не було.
На орбітальній станції – лиш душі.
А їх у Вічність стільки намело –
Ніхто-ніхто замети ці не зрушить.
О, люди, журналісти, що від пер,
Із перлами думок щонаймудріших,
                                                    Я, певне, б зміг, і небо би підпер,
                                                    Якби не Бог там, Повелитель рішень.
                   &nbs ... Читати далі
Категорія: Статті викладачів, лаборантів і т.д. | Переглядів: 770 | Дата: 21.09.2011 | Коментарі (0)

   Принаймні, так видається після прес-конференції, яку для журналістів ініціювали у міській раді. Остаточного рішення у справі ще немає (у вівторок суд так і не розпочав слухання через неявку відповідача), але організатори зустрічі уже натякнули: не варто асоціювати розвиток «Знання» лише з цим приміщенням. Схоже, у рішенні ніхто не сумнівається, оскільки представників ЗМІ запевнили: буде оголошено конкурс на оренду, тож нехай згадане товариство на рівні з іншими подає і свою заявку.
   Директор департаменту економіки міської ради Світлана Хімійчук намагалася довести, що судове протистояння між міськрадою та «Знанням» не є якимось виключенням. З її слів, на сьогодні діє 118 орендних угод, укладених між мерією та громадськими організаціями й політичними партіями, виявлено 173 порушення договорів, 25 справ направлено до суду і вже 12 орендарів зобов’язали звільнити приміщення. З них 8 усунули недоліки, тож мають шанси залишитися в своїх офісах, а четверо таки позбудуться оренди. Пані Хімійчук не зрозуміло, чому щодо жодного розірваного договору немає такого розголосу у пресі, як щодо ситуації зі «Знанням». Крім того, вона наголосила, що до судового розгляду «залучення третіх осіб не допускається». Тож ЗМІ, виходить, втрутилися в ситуацію? З боку присутніх це ... Читати далі
Категорія: Статті викладачів, лаборантів і т.д. | Переглядів: 756 | Дата: 21.09.2011 | Коментарі (0)

   Без даху над головою залишаться не лише наші колеги-журналісти. "Безпритульними" можуть виявитися Буковинський центр розвитку і реконструкції та саме товариство "Знання України", яке орендує нинішній офіс у міської ради. Про це розповів працівникам ЗМІ на засіданні прес-клубу голова правління цієї громадсько-просвітницької організації Ярослав Курко. Уже за тиждень 20 вересня міська влада спробує виселити з орендованого приміщення всі тутешні організації.

  А справа тягнеться ще з травня. Саме тоді "Знання" отримало від департаменту економіки міської ради повідомлення про припинення договору оренди. Об'єднання поставили перед фактом: за три дні звільнити орендовану площу. Ще й попередили, що "у разі несвоєчасного повернення орендарем майна … він сплачує орендодавцю додаткову компенсацію за використання майна в розмірі подвійної орендної плати по день передачі". ... Читати далі

Категорія: Статті викладачів, лаборантів і т.д. | Переглядів: 839 | Дата: 14.09.2011 | Коментарі (0)

У місті Буча Київської області відбувся модуль школи соціальної журналістики «Як писати про економіку доступно».
  Його організували Фонд Фрідріха Наумана «За свободу» та Академія української преси, а лекторами стали Радник з друкованих медіа Інтерньюс Нетвок, медіа-тренер Олег Хоменок та експерт з економіки, магістр економіки (Київська Школа Економіки) Іван Полтавець.
   Упродовж трьох днів журналісти з’ясовували, як економічні реформи впливають на особистий добробут і яке відношення до цього мають медіа, як за принципом «наближення до читача» відчути запити аудиторії та як, уявивши свою аудиторію, максимально зрозуміти її потреби, в тому числі й доступно подати зазвичай складні для сприйняття економічні теми.
  Сфери реформування економіки – регуляторна, податкова, земельна, інвестиційна, пенсійна, трудова та інші – стали об’єктом їхньої уваги. В огляді проблеми враховувалися короткострокові та довгострокові наслідки реформ, національні та місцеві ініціативи. Представники ЗМІ звернули увагу на основні економічні терміни у журналістській аналітиці, на індикатори оцінки успіху/провалу ре ... Читати далі
Категорія: Статті викладачів, лаборантів і т.д. | Переглядів: 1050 | Дата: 13.09.2011 | Коментарі (0)

   Цього дня до невеликого камерного залу Будинку естетики та дозвілля зійшлися ті, кому небайдуже, чим нині живе найстаріша в краї українська газета і як зустрічає свій ювілей. Серед них – не лише колеги-журналісти, яких скликала професійна солідарність, а й усі ті, хто дописував до видання, хто за допомогою «буковинців» вирішував насущні проблеми, хто, врешті, є простими читачами «Буковини» і десятки років передплачує її.
   Символічно, що урочистість розпочалася молитвою – як і кожна добра справа. Її промовив митрополит Чернівецький і Буковинський Данило, який подякував виданню за високу духовність та відстоювання національних цінностей, наголосивши: «Ми з вами – однолітки, адже наша церква теж здобула свою незалежність двадцять років тому».
   Ці слова спонукали до спогадів про той час, коли національну суверенність, до якої нині звикли, треба було ще відстояти. Такі деталі пригадав професор ЧНУ Богдан Мельничук, за підшивками «Буковини» двадцятирічної давності простеживши, як день від дня та навіть від години до години газета йшла до своєї незалежності: повернення історичної назви, рішення трудового колективу про вивід зі співзасновників компа ... Читати далі
Категорія: Статті викладачів, лаборантів і т.д. | Переглядів: 983 | Дата: 02.09.2011 | Коментарі (1)

13-14 липня у конференц-залі готелю «Буковина» Фонд Конрада Аденауера та Академія Української Преси провели семінар для журналістів «Політика ЄС в інформаційному просторі України».
   Доповідачами виступили Президент Академії Української Преси, професор, д. ф. н., завідувач кафедри реклами та зв'язків з громадськістю Інституту журналістики Валерій Іванов, Директорка Центру медіа реформ, магістр з політичної комунікації (Шеффілдський університет, Велика Британія) Людмила Гуменюк та асистент Фонду Конрада Аденауера Анна Рожнятовська.
   Присутні на семінарі журналісти мали змогу оглянути діяльність важливіших інституцій Європейського Союзу, нагадати помітніші етапи стосунків Україна-ЄС, суть угоди про асоціацію між ЄС та Україною та обговорити, як виконується Порядок денний асоціації і чи справді проводяться в Україні необхідні внутрішні реформи.
   На думку президента АУП Валерія Іванова, українська влада постійно говорить про вступ країни до ЄС, пропагує цю ідею у ЗМІ, проте досі у суспільстві не сформ ... Читати далі
Категорія: Статті викладачів, лаборантів і т.д. | Переглядів: 888 | Дата: 15.07.2011 | Коментарі (0)