Головна » Статті випускників ЧНУ
1 2 3 4 »
28 травня в Червоній залі ЧНУ ім. Ю.Федьковича відбувся теоретико-методологічний семінар «Створення і модернізація нових електронних ЗМІ»
   Провів захід головний редактор незалежного культурологічного журналу «Ї» Тарас Возняк. Участь у семінарі також взяли виконавчий директор Інституту Масової Інформації Вікторія Сюмар та Ярослав Кирпушко (голова Буковинського центру реконструкції та розивтку). Обговорювали питання щодо перспектив трансформації Інтернет-ресурсів у локальне телебачення, зміни форм комунікацій у суспільстві.
   Нині ми переживаємо зміну форм засобів масової інформації. Ще кілька десятків років тому друковані видання були основним ЗМІ у всьому світі. З масовим впровадженням телебачення газети та журнали дещо втратили свої лідируючі позиції. У 21 столітті Інтернет-мережа поступово витісняє телевізійний простір, кажуть фахівці. Нові медіа нині – це прибутковий бізнес. Створити власний інтернет-ресурс може людина навіть із незначними статками.
   З кожним роком кількість українських користувачів Інтернетом зростає, і не лише серед молоді. У цей інформаційний простір активно інтегруються ... Читати далі
Категорія: Статті випускників ЧНУ | Переглядів: 774 | Дата: 30.05.2012 | Коментарі (0)

  Відомий французький тележурналіст Поль-Стефан Маньє 21-22 листопада провів для студентів відділення «Журналістика» ЧНУ майстер-класи та прогулявся Чернівцями.

   Про своїх слухачів тележурналіст відгукується схвально. Розповідає, що студенти були дуже уважними та не соромилися ставити гострі запитання. Самі ж студенти, які прийшли послухати Поля-Стефана, розповідають інакше.
- Було не дуже цікаво, адже відповіді на наші питання були дуже розмиті. Маньє не знає української, тому витрачали багато часу на переклад, від цього розсіювалася увага, - розповіла одна зі студенток.
   Окрім питань на тему журналістської етики та специфіки роботи сучасного журналіста Поль-Стефан розповів і про доходи своїх колег.
- У нас є журналісти, які заробляють можливо трохи менше за французьких футболістів, - стверджує Маньє. – Це ведучі популярних телепередач, їхня зарплатня може сягати 20 тисяч євро на місяць, але, звісно, є й такі, що живуть за мінімальний прожитковий мінімум.
   Після майстер-класів Поль-Стефан прогулявся містом і переконує, що Чернівці стали для нього відкриттям.
- Вперше в Україну я приїхав двадцять років тому, щоб висвітлювати процес здобування незалежності, - розповідає Поль-Стефан Маньє. – Торік ... Читати далі
Категорія: Статті випускників ЧНУ | Переглядів: 824 | Дата: 22.11.2011 | Коментарі (2)

Зрізане деревце, з якого здіймаються вгору кілька гілок, навряд чи комусь здасться унікальним. Особливо серед того різноманіття дерево-чагарникових порід, які представлені у Сторожинецькому дендропарку (їх аж 914 видів). І все ж воно має історичну цінність.
– Це "внучка” верби, посадженої самим Кобзарем, – розповідає завідуюча дендропарком Уляна РУБАН. – Як свідчать очевидці, коли Тарас Шевченко їхав на заслання у Казахстан, то в Україні на дорозі підібрав гілочку верби і посадив її у місці перебування покарання. Деревце прийнялося. Згодом його гілку передали у Стрий, а з верби, яка виросла вже у Стрию, – до Сторожинця. Три гілочки посадили у вигляді арки, проте з них "прижилася” тільки одна. З 1969 року вона росте у Сторожинці.
  Уляна Іллівна зізнається, що як деревина верба звичайна біла цінності немає.
– Спочатку вона мала аж чотири вершечки, але через сильні вітри та снігопади усі вони загинули: зламалися, замерзли, – каже жінка. – Довелося їх зрубати. Та, як символ невмирущості постаті Тараса Шевченка, з пенька вгору звелись нові гілочки. Обабіч них саме насіялось та виросло нове ... Читати далі
Категорія: Статті випускників ЧНУ | Переглядів: 1629 | Дата: 11.03.2011 | Коментарі (0)

Шановні, молоді буковинці! Радіо «Буковина» та програма «Унікальна молодь» запрошує на ефіри активних та неординарних буковинців із власним поглядом на життя! Надсилайте заявки на адресу  68fm@ukr.net з поміткою «Унікальна молодь» або телефонуйте 52-35-97. Також ви можете поставити запитання героям програм та приєднатись до дискусій за номером телефону прямого ефіру: 52 55 11. Теми найближчих передач:

- Ті, хто рідну мову любить до кожної букви! До студії запрошуємо молодих філологів, представників національних меншин.  (до Міжнародного дня рідної мови) ЗАПЛАНОВАНА ДАТА ЕФІРУ: 24.02

- Дівчина-діджей – виклик хлопцям та музичний крик душі! (до Міжнародного жіночого дня  та Міжнародного дня діджея). ЗАПЛАНОВАНА ДАТА ЕФІРУ: 10.03

- Вони не знайомляться на вулиці! Молодь про сучасні способи знайомств – їх переваги і загрози (інтернет-знайомства і т.д) ЗАПЛАНОВАНА ДАТА: 24.03

- Буковинські письменники про расизм та дискримінацію (до Міжнародного дня ліквідації расової дискримін ... Читати далі
Категорія: Статті випускників ЧНУ | Переглядів: 1031 | Додав: Lara | Дата: 21.02.2011 | Коментарі (0)

Понад 100 тисяч сучасних Чернівчан зареєстрували анкети в соціальній мережі вконтакті. Ще більше буковинців можуть похизуватися власними фото в однокласниках. Дехто поринає у віртуальне спілкування по декілька годин в день.
Окрім сервісів соціальних мереж, стало популярним вести власні інтернет-щоденники: блоги, а нещодавно у Чернівцях з’явився унікальний на Україні регіональний портал інтернет-телебачення!
Про силу всесвітньої павутини замислились керівники та дипломати держав всього світу після викиду секретної інформації на сайті wikileaks. А чи здатна всесвітня павутина змінити життя саме чернівчан? Як новітні медіа впливають на буковинців, настільки вони є корисними і чи існує залежність місцевої молоді від інтернету? - теми, які ми розпочали досліджувати ще з минулого тижня.
Ці питання обговорювали з засновником одних з найвідвідуваніших на Буковині проектів –блогової мережі www.vkursi.com та першого порталу регіонального інтернет-телебачення www.vtemi.com.
Ресурси функціонують повністю на громадських засадах, на них немає жодної реклами, а їх основна мета – зробити перебуванн ... Читати далі
Категорія: Статті випускників ЧНУ | Переглядів: 961 | Додав: Lara | Дата: 10.12.2010 | Коментарі (4)

Всі вони опинились у притулку для неповнолітніх не від доброго життя.
 Діану, якій скоро 18-ть – з 5 років виховував батько, його методи ставали все жорстокіші і дівчина пішла з дому… Написала в міліції заяву про насильство, і опинилась в притулку…Зараз сподівається, що її забере до себе мама…


- Розкажи, як ти сюди потрапила?
- У мене в сім’ї були складнощі: насилля зі сторони батька, я пішла з дому, добрі люди привели мене сюди, про що я не жалкую, мабуть…
- Одразу сюди потрапила, чи довелось десь скитатися?
- Декілька днів – перші два, я ночувала у друзів, потім я пішла в міліцію. Хлопець мій туди відвів. У міліції мені сюди сказали звернутися, що тут мені нададуть допомогу: житло, їжу і звідси вже направлять – що далі робити.
- Написала в міліції заяву на батька? Якось цю справу вже вирішили?
- Написала так. Сказали, що будуть вирішувати, я думаю, що вже були з їх сторони якісь дії…

- Мама в тебе є?
- Мама з татом в розводі – вже 13 років, я була мала і залишилась з батьком.
- Де зараз мама?
- Мама проживає в районі біля Чернівців, вона вже до мене заходила, казала, що все буде добре, була дуже щаслив ... Читати далі
Категорія: Статті випускників ЧНУ | Переглядів: 1548 | Додав: Lara | Дата: 28.10.2010 | Коментарі (0)

      Ворота притулку для неповнолітніх зачинені на замок. Я натиснула на дзвінок, менше ніж за хвилину до мене вийшли і відчинили хвіртку.

        Я готувала матеріал для радіопередачі і домовилась про інтерв’ю із дітьми. Прийшла трохи раніше домовленого – вони якраз обідали.  Заступник директора - Василь Ткачук провів мене у свій кабінет чи щось подібне. Приміщення давно потребує ремонту: на стелі тріщини, фарба відскарлуплюється... Зате на стінах висять старі іграшки доби Радянського Союзу, я побачила ляльку майже таку саму, як колись була в мене…

        Вались Ткачук розповів, що притулок існує 13 років і за цей час істотно змінився в кращий бік – особливо, у ставленні до дітей. Розрахований на 35 осіб… Час від часу діти тікають з притулку – ось і нещодавно двоє хлопців подались у мандри. Їх допомагає розшукати міліція. Та здебільшого діти повертаються, бо знають тут їм допоможуть: нагодують, одягнуть, дадуть житло і пораду…

Також Василь Васильович розповів, як діти опиняються у притулку: часто, після того як перелякані тікають з дому: через н ... Читати далі
Категорія: Статті випускників ЧНУ | Переглядів: 781 | Додав: Lara | Дата: 28.10.2010 | Коментарі (0)

  У культурно – мистецькому центрі «Садгора» відбулася презентація літературно – музичного проекту «Записки на зап’ястях».
  Це вже вдруге за останні півроку у Чернівцях всі охочі мали змогу насолодитися творчістю молодої письменниці Лесі Воронюк. «Записки на зап’ястях» – третя за ліком збірка письменниці. Леся присвятила її своїм ровесникам, які народилися в кінці 80-х років. Розповідає, що поєднати прозу з музикою було надзвичайно складно, дже під кожний текст необхідно підібрати відповідну емоцію, тому інколи буває непросто.
Леся Воронюк, письменниця: 
- Часто говорять, що літературу важче сприймати, ніж музику. І справді, вона вимагає більше концентрації, більше роздумів. Але завдяки тому, що мені з літературою допомагають хлопці з «Полюсів», – це виходить дуже свіжо і, як показує досвід подорожей по Україні, досить успішно.
   Проект дійсно популярний. Адже Леся і гурт «Полюси», який виконує музичний супровід до прози, об’їхали пів України і на цьому зупинятися не збираються.
   Олег Сірман, лідер г ... Читати далі
Категорія: Статті випускників ЧНУ | Переглядів: 1165 | Додав: Acropolis | Дата: 21.10.2010 | Коментарі (0)

 
Продовжується збір благодійних внесків для онкохворих дітей Буковини. Вчора (19.10) пройшла 42 акція фонду «Подаруй дитині життя». 
Акція милосердя відбувається щомісяця уже три з половиною роки. У жовтні пройшов і телерадіомарафон «Подаруй дитині життя» - під час якого буковинці зібрали 42 з половиною тисячі гривень.  На ці гроші придбали дорогі ліки для дітей онкогематологічного відділення обласної дитячої клінічної лікарні. 
Під час 42-ій акції на Центральній площі зібралось багато молоді, зокрема, гуртом прийшли студенти Чернівецького індустріального коледжу:
Окрім  благодійних акцій на Центральній площі, скриньки фонду «Подаруй дитині життя» стоять у багатьох торгівельних закладах та організаціях Чернівців. Щомісяця милосердні буковинці кидають в них біля 10-15 тисяч гривень, що стають рятівними для дітей, які борються з страшним діагнозом - рак.

Л.Репка
Категорія: Статті випускників ЧНУ | Переглядів: 892 | Додав: Lara | Дата: 20.10.2010 | Коментарі (0)

Радіо Буковина, передача: Символи 15.10.10.
Редактор (автор) Л.Репка, ведучі Л.Репка, П.Токар, матеріали Л.Репка, П.Токар, Т.Піц
Категорія: Статті випускників ЧНУ | Переглядів: 909 | Додав: Lara | Дата: 20.10.2010 | Коментарі (0)