Головна » 2010 » Листопад » 24 » "...я не вмію писати красивих романів"
22:21
"...я не вмію писати красивих романів"
          За вікном температура  знижується до нуля, проте  в конференц-залі редакції газети "Чернівці» 24 листопада термометр позитиву просто зашкалював, адже аудиторію вирішив потішити своєю присутністю відомий письменник-посмодерніст  з Івано-Франківська Тарас Прохасько.  Він уже не вперше відвідує центр Буковини, проте цього разу приїхав сюди з особливої нагоди, адже  презентував подарункову збірку своїх творів «ботакЄ».
          Видана дана книга під керівництвом Василя Іваночко. «ботакЄ» вже  з першого погляду значно зацікавлює прихильників творчості Прохаська, адже обкладинка , що створена в мінімалістичному стилі, ззовні обгорнута плакатом  із зображенням автора. У збірку увійшли уже відомі твори літератора, серед яких «Непрості», «FM Галичина», «Порт Франківськ» ,а також не друковані раніше, як-от «1200 слів».
          Саме з виступу видавця і розпочалась презентація книги. Всі, хто був, присутній, могли помітити, що книга досить велика за обсягом, а отже потребувала значних затрат,проте щодо цього Василь Іваночко дав невеличкий коментар: «На фоні кризи добре було б видати  саме таку  книгу, щоб додати людям оптимізму» .
          Сам Т. Прохасько зазначив , що «…в цієї книжки з’являється нова якість, бо всі  кавалки зібрані в один буханець. Кожне з цих окремих розповідей має різний відтінок, а коли  вони зібрані, то з’являється певний часовий простір».
        Слід зазначити, що презентацію вів відомий критик, перекладач, естеїст Сашко Бойченко.  Саме його легкий гумор вносив в атмосферу цього дійства відчуття домашнього затишку. Мабуть, саме тому в сторону Тараса Прохаська посипалась велика кількість запитань від поціновувачів його творчості.
        Запитували, чому автор обрав саме нечитабельну літературу, на що Прохасько відповів:
«Так, я не вмію писати красивих романів, бо цього не пробував і не маю в цьому шаленої потреби. Якщо в когось я прочитав те, що мені сподобалось, то я не бачу сенсу писати щось схоже. Якби я знав, що маю написати  одну єдину книжку, то б намагався написати щось красиве і смішне».
    Запитували і про сприйняття творів Прохаська іноземними читачами.  У відповідь аудиторія почула, що найкраще тексти письменника сприймаються поляками, адже, як зазначив Тарас Прохасько: «вони найближчі до життя західноукраїнців».
       Також літератор поділився з аудиторією своїми невеличкими літературними  мріями, адже давно хотів укласти розширений словник словосполучень, а також  написати великий роман про свого не менш відомого брата Юрія Прохаська.
      Закінчився захід зачитуванням автором уривку зі своєї книги, що справив надзвичайно хороше враження на публіку. Після цього усі бажаючі змогли придбати примірники  книги «ботакЄ» та інших збірок, а також взяти у Тараса Прохаська автограф.
      Саме на такій оптимістичній ноті прихильники відомого письменника Прикарпаття покидали приміщення конференц-залу, надіючись на наступну зустріч з унікальним і неповторним Тарасем Прохаськом.
Категорія: Статті студентів | Переглядів: 872 | Додав: DoRiaNa | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 4
4 DoRiaNa  
0
ну сам письменник вже надто ексклюзивний, тому й не сумніваюсь в хорошому інтерв'ю...

3 sonata  
0
Цікавий матеріал, навіть з кафедри дехто поспішав на цю зустріч. Має вийти й ексклюзивне інтев"ю з письменником.

2 DoRiaNa  
0
спасибі!

1 LR  
0
Як оперативно! Супер!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]