Головна » 2010 » Листопад » 19 » Чим пахнуть звуки?
20:13
Чим пахнуть звуки?
«Ремесло радио: магия звука», – саме з такою програмою приїхав до студентів-журналістів радіожурналіст та письменник Ігор Померанцев.
 Послухати відомого майстра зібралось чимало бажаючих – не кожного ж дня приїжджає такий гість. Померанцев намагався навчити майбутніх журналістів відчувати запахи слів, передавати їх в образах... Справді, слухаючи його, можна було відчути запах диму, бузку…
- Если надо зобразить дым, мы виберем джазовую музику. Ведь джаз подразумевает в себе такой накуренный бар… – наводить приклад журналіст.
Велике зацікавлення у студентів викликало зауваження щодо помилок, які допускають на радіо.
- Изображая весну, нельзя говорить о ландышах, потому что ландыши – это уже весна. Это тавтология, – наголошує майстер.
  Слухаючи лекцію Померанцева, починаєш розуміти його неймовірну любов до радіо. Відчуваєш, як у його руках воно перетворюється на справжню творчість.
  Аудиторія ставить запитання. Одне з них – чи не боїться Ігор Якович, що його образи не зрозуміють, а запахи не відчують. Однак Померанцев відповів, що займається творчістю, працює не для масової аудиторії, його розуміють творчі люди.
- Информация – это для загала, а меня слушают те, кому нравится искусство. Это естественно, – так аргументує свою позицію митець.
  Велику роль у майстер-класі відіграли записи Ігоря Померанцева. Студенти змогли зрозуміти, що інколи й дефекти мовлення бувають дуже доречними в радіопередачі. Яскравим прикладом цього стали записи із заїканням, вжиті автором у передачі про фільми жахів, гавканням собаки…
  Встиг Померанцев продекламувати й кілька своїх поезій. Особливо вразив багатьох слухачів вірш про зґвалтованих дівчат-біженок в Іраку.
  На коридорі можна було почути різноманітні відгуки:
- Мені не сподобалося. Я не зрозуміла цю поезію, – казала одна студентка.
- А мене вона розчулила, але я не зовсім розумію її жанр, – говорила інша.
- Так це ж професійна поезія, дівчата! Ви не розумієте – це класно!
  Загалом студенти залишилися задоволеними. А що виникали деякі суперечності, то загальновідомо, що в них народжується істина.
  Щоб зрозуміти принцип роботи на радіо, слід усвідомити, що воно теж є творчістю і потребує не лише знань, а й таланту.
Тетяна Гладчук, 3 курс 
фото - Романа Пазюка, "УВ"
Категорія: Статті студентів | Переглядів: 851 | Додав: | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 1
1 VaLiK  
0
мені, на жаль,зовсім не сподобалось. не зрозумів я його. напевно, не працювати мені на радіо...

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]