Головна » 2010 » Квітень » 13 » Волосся – показник загального стану здоров’я
17:35
Волосся – показник загального стану здоров’я

   Волосся – показник здоров’я. Чим густіше та блискучіше воно, тим здоровіший його власник. Від кольору волосся залежить і його кількість, наприклад, у брюнетів кількість волосин може сягати 150 тисяч, у блондинів - до 100 тисяч, а у рудих - лише 50 тисяч.

  При тому на кожному квадратному сантиметрів волосяного покрову може знаходитись від 18 до 350 волосинок, залежно від місця розташування та ступені облисіння. Цікаво, що на тім’ї волосся в рази більше, ніж на потилиці та скронях. Раніше, в 50-60-х роках, нормою вважалося випадіння 20-30 волосин на день, тепер ця норма сягає 150-200, що пов’язано із підвищеним рівнем радіації та погіршенням екологічної ситуації. Тож виходить, що за 50 років життя, враховуючи вагу однієї волосини 0,00005 грамів, ми втрачаємо приблизно 137 кілограм волосся. Звичайно, що кількість випадаючих волосин напряму пов’язана і з нашим харчуванням, способом життя та доглядом. Взимку волосся взагалі потребує ретельного догляду, адже до зовнішніх несприятливих факторів додається ще й авітаміноз, що в свою чергу також впливає як на якість, так і на кількість наявного волосся.

  Волосся має властивість відновлюватись. Це звичайна процедура, яка відбувається за рахунок випадання старого волосся та росту нового. Як вже зазначалося, 150-200 втрачених волосин за день не є трагедією, але якщо волосся випадає в більшій кількості, то на це варто звернути увагу. Цікаво, що термін життя однієї волосини сягає від двох до семи років. Найбільше волосся випадає після миття голови та при розчісуванні. Але це не означає, що варто перестати мити голову та розчісуватись, просто робити це необхідно правильно. Викладач перукарської справи Чернівецького Вищого професійного училища № 3 Ілона Мельник каже, що вода не має бути занадто гарячою, адже при високій температурі пори на шкірі голови розширюються, що призводить до випадання волосин. Також не варто користуватись неякісними щітками, краще за все використовувати гребінці з рідкими зубчиками, бажано дерев’яні, адже саме дерево за своєю структурою найбільш нагадує структуру волосся. Ні якому разі не можна розчісувати мокре волосся металевими щітками – це може призвести до окислення волосся і подальшого його псування.

  Хоч носіння шапки взимку й призводить до швидкого забруднення волосся, але її наявність збереже його здоров’я. Враховуючи те, що у волоссі міститься вода, при мінусовій температурі вона замерзає, що в свою чергу призводить до руйнування структури, а згодом до потьмянішання та нездорового вигляду волосся.

Викладач хімії, санітарії та гігієни Чернівецького Вищого професійного училища № 3 Дмитро Данелюк каже, що для того, аби мати здорове волосся, необхідно берегти його від морозу, пилу, занадто яскравого сонця та штучного ультрафіолетового випромінювання. Їжа має бути різноманітна і багата на вітаміни, вона повинна містити досить сірки, заліза, кремнію, цинку, магнію, мідію, а також вітаміни групи А, В та Е. Для того щоб волосся не стало сухим та не почало сіктися, необхідно висушувати його природнім шляхом, адже гаряче повітря несприятливо впливає на волосся. Також не варто постійно користуватись одним і тим же шампунем, їх необхідно міняти.

  На випадіння волосся впливають не тільки хвороби, неправильне харчування, шкідливі звички та забруднена атмосфера, а також стреси та депресії. Чим більше ви нервуєте, тим менше волосся у вас залишиться. І навпаки - чим краще у вас складається особисте та професійне життя, тим краще виглядає ваша шевелюра.

  За добу волосся виростає приблизно на 0,35 мм, а впродовж місяця - від сантиметра до двох, за рік - приблизно на 13 см. Коротке волосся росте вдвічі швидше за довге. Швидкість росту волосся неоднакова у різних людей і в різні пори року. Навесні та влітку цей показних в півтора-два рази вищій, ніж восени та взимку. За все життя людина б змогла виростити косу довжиною приблизно в 11 метрів, але на практиці для більшості людей це неможливо.

  Якби це було можливо, кожен з нас міг би збагатитися не на одну тисячу гривень. Багато хто з вас бачив у тролейбусах, на стовпах чи зупинках оголошення надруковане на папері формату "А-4", на яких яскравими червоними чи синіми літерами  написано наступне: "Купуємо волосся дорого", "Найвищі ціни на волосся у нас!", "9000 гривень за волосся" й таке інше. В умовах фінансової кризи все більше і більше людей потрапляють на цей гачок. Адже майже ніхто не звертає уваги на припис маленькими літерами десь знизу чи збоку про те, що вказана ціна за кілограм і що волосся має бути не коротшим за 100 сантиметрів. Багато людей скаржаться на те, що їх обдурили, давши досить малу суму грошей за їхню косу. Тож побачивши в тролейбусі таку об’яву і маючи непогану шевелюру, я вирішила завітати в таку місцину та дізнатись, як насправді відбувається процес продажу волосся. Мушу одразу зазначити, що великими літерами пишуть найвищу ціну, а маленькими написані умови придбання волосся, тобто про те, що вказану суму дають у випадку якщо волосся має 100 сантиметрів, важить кілограм, нефарбоване, не сиве. Тільки тоді ви отримуйте вказану суму. Розцінки на інші види волосся відповідно відрізняються від суми, зазначеної на оголошенні. Тож в одній перукарні мені запропонували 450 гривень (адже моє волосся пофарбоване й не важить багато), в іншій одна мила дівчина взагалі взялася мене відмовляти від такого кроку, пояснивши це тим, що грошей я на цьому не зароблю, а для того, щоб відростити його назад, мені доведеться чекати приблизно чотири роки.
   Парадокс полягає в тому, що куплене в населення волосся повертається назад до нього ж у вигляді перук, шиньйонів, прикрас для зачісок, накладних вій, нарощування волосся і т. д. До того ж за всі вироби з натурального волосся доведеться заплатити значно вищу ціну, ніж отримав "донор".

  І на останок: для того, щоб ваша зачіска завжди була ідеальною, необхідно раз на місяць підстригати кінчики. Не варто мити волосся частіше, ніж два рази на тиждень, адже воно звикає і швидше стає брудним. Лупу необхідно лікувати спеціальними засобами або відварами з трав. Якщо ви фарбуєте волосся у світлі кольори, бажано щоб волосся було брудним – в такому випадку воно менше пошкодиться.

  І ще – коса завжди вважалася прикрасою слабкої статті, але рекорд по довжині волосся встановив чоловік, коса якого сягнула 7,93 метра! Жінки світу безнадійно відстали від цього рекорду.

Тетяна Скорокиржа
Категорія: Статті випускників ЧНУ | Переглядів: 1398 | Додав: | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 2
2 Lara  
0
і високої зарплати!!!)))

1 sonata  
0
Відчувається, що випускники працюють smile Раді Вашим цікавим матеріалам! Успіхів "Добі" - актуальних тем і зацікавлених читачів

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]