Головна » Статті студентів
« 1 2 ... 8 9 10 11 12 13 »
Цьогоріч вже 197-й раз у погідні весняні дні Україна відзначає день народження Т.Г.Шевченка та 150-ті роковини з часу його смерті. Ряд загальноміських заходів, що відбулися 9-10 березня, доповнюють урочистості, що були організовані в ці дні у Чернівецькому національному університеті імені Ю.Федьковича. Так, 9 березня студенти та викладачі двох сусідніх факультетів – філософсько-теологічного та філологічного – вели мову про слово Боже у творчості великого поета, а 10 березня позначене двома заходами – традиційним загальноуніверситетським конкурсом на краще читання поетичного слова та Академією-реквіємом. Остання, приурочена пошануванню пам’яті Т.Шевченка, відбулася у Мармуровій залі резиденції.
 До проведення цього заходу долучилися педагоги та філологи. Уміло поєднала поетичне слово та музику ведуча, доцент кафедри української літератури Лариса Бережан. Відкрився вечір пам’яті невмирущими словами Кобзаря, піснею «Реве та стогне Дніпр широкий» у виконанні Заслуженого артиста України, доцента кафедри музики Івана Дерди.
  Далі слово мав завідувач кафедри української літератури професор В.І.Антофійчук, який відзначив вічність Великого сина України як такого, що запалив національну ідею та мріяв про вільну Україну. Відомий вчений закликав сьогоднішніх українців свято ... Читати далі
Категорія: Статті студентів | Переглядів: 673 | Дата: 11.03.2011 | Коментарі (0)

  Цього тижня студенти-журналісти ЧНУ зустрілися з доцентом факультету журналістики Львівського національного університету ім. І. Франка, директором спеціалізованого видавництва «ПАІС» Ігорем Паславським. Його видавництво засноване 16 років тому при факультеті журналістики тодішнім його деканом – професором Володимиром Здоровегою.
  Подібні заходи вже давно стали традиційними, оскільки видавець щоразу пропонує студентам чималу кількість книг професійного спрямування.
  Безпрецедентним виданням цьогоріч стала книга львівського професора, медіа-дослідника Бориса Потятиника під назвою «Інтернет-журналістика», яка містить цікаву та корисну інформацію. Студентам також було запропоновано третє видання праці Володимира Здоровеги «Теорія і методика журналістської творчості» та низку інших потрібних книг.
  Під час зустрічі зі студентами Ігор Паславський розповів про початки заснування власного видавництва, його структуру та методи роботи. Зокрема, автор зауважив, що 80 % виданої «ПАІСом» книг – навчальна література, решту складають художні твори й додаткові видавничі послуги. Гість поділився секретами видавничої діяльності. За його словами, із 10 проектів вдалими є лише 2-3, 4-5 - середньої якості, 2-3 - провальні. Зустріч проходила в теплій дружній атмосфері. Запам'ятався жарт від пана Паславського: "Зап ... Читати далі
Категорія: Статті студентів | Переглядів: 699 | Дата: 24.02.2011 | Коментарі (0)

     «Без мови немає нації»  - під таким гаслом у приміщенні Чернівецької обласної філармонії  святкували сьогодні Міжнародний день рідної мови.  Зал умістив  досить велику кількість людей. А це означало лише одне:  українська нація вміє шанувати власне безцінне слово.
     Урочисте святкування розпочалось піснею «Боже, великий, єдиний...» у виконанні хору «Гомін Буковини» та ансамблю обласного будинку вчителя «Чернівчанка». Згодом до привітання приєднався перший заступник  обласної державної адміністрації Галиць Георгій Костянтинович.Ним же було зачитано звернення  з привітанням  від Михайла Папієва.
     Також  до слова була запрошена доктор філологічних наук, співробітниця кафедри історії та культури української мови ЧНУ ім. Ю.Федьковича Бабич Надія Денисівна. Наприкінці виступу вона згадала нещодавній інцидент, що трапився в Одесі. Тоді даїшник назвав нашу мову «телячою». Проте Надія Денисівна вважає це не таким вже й образливим. За її словами, «телятко – це дуже ніжна тваринка, яка ніколи нікого не штовхнула ... Читати далі

Категорія: Статті студентів | Переглядів: 1049 | Додав: DoRiaNa | Дата: 21.02.2011 | Коментарі (0)

Після зустрічі зі студентами спеціальності "журналістика" відомий канадський фотохудожник Франсуа Гзав’єр Сарразін відкрив на факультеті у 61 а. виставку власних фоторобіт. Проблематика його робіт - життя звичайних людей. Фотографії відображають стиль життя громадян різних країн Європи.  На розсуд публіки митець представив свої найпомітніші роботи, які були зроблені під час подорожей. Основною темою виставки, якій присвячена значна частина робіт, є реклама. Фотограф досліджує систему впливів цього виду ЗМІ на свідомість споживачів. 
 Під приціл об’єктива митця також потрапили настрої людей на вулицях. Оскільки Франсуа дуже любить подорожувати, то і його роботи інтернаціональні. До України він завітав із Румунії. Спеціально організовувати тут свою виставку не планував. Утім зізнається, Чернівці дуже сподобалися, тому вирішив зробити своєрідний різдвяний подарунок його жителям.
  Проте організувати виставку в нашому місті для канадського митця не так уже й легко. Не було навіть де роздрукувати самі фото, оскільки Франсуа знімає їх на плівку, до того ще й чорно-білу.
 Організаторами виставки виступили ка ... Читати далі
Категорія: Статті студентів | Переглядів: 766 | Дата: 06.01.2011 | Коментарі (0)

      В одну мить увесь світ може перетворитися на незнайомця. Ми спостерігатимемо за звичайними пересічними подіями, але не побачимо в них нічого  буденного. Ми заглядатимемо крізь призму очей зустрічних людей, але й там все буде здаватися невпізнанним. Філософія німих зображень. Ось що  інверсує наше життя.
     Фотопортрети – це зовсім не прості зображення навколишнього світу в хороших гамах та кольорах. У них можна розгледіти найвищі цінності людського буття. Через них  до нас доноситься неабияка мораль.  У фотографіях заховані найкращі естетичні надбання суспільства. Кожен фотохудожник намагається власним світоглядом відкрити для  пересічних людей незнайому частину життя. Через скельце об’єктиву оживають не озвучені раніше ідеї та думки. Справжнє мистецтво так і зароджується.
     Канадський фотохудожник та фотожурналіст Франсуа Гав’єр Сарразін ( Francois-Xavi ... Читати далі
Категорія: Статті студентів | Переглядів: 1094 | Додав: DoRiaNa | Дата: 17.12.2010 | Коментарі (4)

Зимова пора… Пора святкова, чарівна... Наближаються новорічні свята, яких ми з Вами так довго чекали. Та в ці дні в Обласній дитячій клінічній лікарні (ОДКЛ) у кардіоонкогематологічному відділенні по вулиці Руській 207-а лежать хворі діти, які також чекають Нового року та Різдва. Проте не в кожного з батьків вистачає коштів, щоб подарувати своїй дитині свято, адже на лікування нерідко йдуть останні заощадження. На сьогодні у відділенні знаходяться 11 дітей віком від 2 до 14 років, яким необхідна допомога.
  Завідувач відділення кардіоонкогематології Гнатюк Михайло Георгійович, з яким ми поспілкувалися, повідомив, що в останній час кількість виявлених онкозахворювань зросла:
- В першу чергу це пов’язано з мутацією стовбурових клітин, яка згодом призводить до таких наслідків. Також велику роль відіграє професія батьків дитини. Як ми спостерегли, у більшості випадків онкозахворювання виявляються у дітей, батьки яких працюють вчителями, на хімічних підприємствах або ж з радіаційними матеріалами.
- Чи є якісь способи уникнути хвороби?
- Навіть якщо і є, то цього поки що науці не відомо.
- Наскільки небезпечною є недуга?
- Все залежить від стадії захворювання, та головне те, що вона виліковна.
... Читати далі
Категорія: Статті студентів | Переглядів: 985 | Дата: 15.12.2010 | Коментарі (0)

У напівтемному коридорі тягнуло хлоркою. Санітарка у масці робила вологе прибирання. За двадцять восьма – у поліклініці № 2 починався робочий день.
Під кабінетом інфекційних захворювань самотньо тулився старшокурсник Юрій. Його хвилювання відчувалося навіть на відстані, пробуджуючи в душі тонкі ниточки тривоги. Він вирішив здати аналіз крові на наявність у ній антитіл до компонентів вірусу імунодефіциту людини саме першого грудня, коли світова громадськість відзначає Всесвітній день боротьби зі СНІДом.
- Я довго не міг наважитись це зробити, – розповів хлопець. – Але сьогодні, коли на кожному кроці роздають безкоштовні презервативи і радять берегтись, просто не можу залишатися сам на сам з власною невизначеністю.
  Юрій не зміг розповісти друзям і родичам про свої підозри, тому у такий психологічно важкий день у своєму житті залишився наодинці з собою. Хлопець м’яв у руках шарф і постійно поглядав на годинник – найважчим для нього було дочекатись приходу медсестри.
  Через кілька хвилин до Юрія приєднались кілька студентів з направленнями на звичний аналіз крові. Ми поцікавилися, чи знають вони про відзначення Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, і попросили розказати про своє ставлення до ВІЛ-інфіко ... Читати далі
Категорія: Статті студентів | Переглядів: 679 | Дата: 09.12.2010 | Коментарі (0)


          Осінь принесла до Чернівців не лише аномальну спеку, а й цікавих гостей. Спочатку – Померанцев, потім – Чекмишев, зовсім нещодавно – Денисенко. А 30 листопада до ЧНУ завітала відома журналістка, заступник головного редактора «Високого замку», майже корінна львів'янка – Галина Вдовиченко.

 

          На зустріч з пані Галиною прийшли чернівецькі журналісти, студенти 1-4 курсів та викладачі. Говорили і про журналістику, і про літературу, і про особисте життя гості. Пані Вдовиченко презентувала  аудиторії свої книги : «Тамдевін», «Пів’яблука» та «Хто такий Ігор?», котрі прославили її ще й як талановиту письменницю. Ще, завдяки цим творам, пані Галина стала неодноразовим лауреатом премії «Коронація слова».  

Спілкування стало повноцінним діалогом, а не монологом гості. Студенти та викладачі могли вільно запитати у Галини Вдовиченко все, що їх цікавило. Жодне питання не залишилося без відповіді. «Дуже цікава людина, талановита. Це добре, що такі особи приїжджають до нас. З ними приємно і корисно спілкуватися. Щоразу щось нове виносиш для себе. Час ... Читати далі

Категорія: Статті студентів | Переглядів: 667 | Додав: VaLiK | Дата: 05.12.2010 | Коментарі (0)

       Наприкінці цього тижня студенти-першокурсники спеціальності "Журналістика" мали унікальну змогу пізнати радіо не тільки зі сторінок конспекту, написаного нашвидкуруч, а й наочно, блукаючи довгими коридорами приміщення Чернівецької обласної телерадіокомпанії "Буковина". Організувала таку своєрідну екскурсію завідувач кафедри, а також куратор 111 групи Василик Любов Євгенівна, за що кожен окремий студент їй щиро дякує. І справді дякувати є за що, адже в  сторону першокурсників посипалась величезна маса цікавої і корисної інформації.
      Майбутні журналісти мали змогу ознайомитися з радіокомпанією з вуст заступника генерального директора ЧОДТРК, директора дирекції програм "Радіо-Буковина", заслуженого журналіста України, члена НСЖУ Смолдиревої Тетяни Петрівни. Розпочала свою розповідь вона з історії виникнення радіо "Буковина". Було сказано про джерела інформації, якими колись послуговувались журналісти, адже, як відомо,  більшість інформації у наш час працівники ЗМІ отримують із інтернетних джерел, зовсім забуваючи про живе спілкування. Тетяна Петрівна також ділилася зі студентами спогадами про перші роки своєї роботи  на радіо. Сказано було й про умови, в яких розвивається дана радіокомпанія, адже вона не є типовою радіостанцією, ефір якої переповнений розважальною ... Читати далі
Категорія: Статті студентів | Переглядів: 818 | Додав: DoRiaNa | Дата: 27.11.2010 | Коментарі (6)


            26 листопада у Палаці "Академічний" пройшов міський етап конкурсу «Студент року -2010». Проводиться він уже вдев'яте. В цьому дійстві взяли участь 16 студентів, котрі напередодні перемогли у своїх навчальних закладах. ЧНУ представляла Іонела Товарницька, котра навчається на педагогічному факультеті.

            Сам конкурс складався аж з п’яти турів. Перший -  «Традиційна родинна страва студента», другий «Фотогазета», на котрій, за допомогою світлин та підписів до них, конкурсанти мали висвітлити свою діяльність у навчальному закладі ; третій – «Будьмо знайомі» (у віршованій формі спудеї розповідали про себе та свої захоплення),   четвертий – «Конкурс талантів», та останній – «Один день із життя Тралки» (театралізоване дійство).

            Отож, третє місце посіла представниця ЧНУ- Іонела Товарницька (з чим її і вітаємо), друге місце – дівчина з надзвичайно сильним голосом, котру глядачі порівняли із Ларою Фабіан – Світлана І ... Читати далі

Категорія: Статті студентів | Переглядів: 897 | Додав: VaLiK | Дата: 27.11.2010 | Коментарі (2)