Головна » Про журкафедру
« 1 2 3 4 5 »
   Юрій Маришев… Це ім’я і нині не сходить зі сторінок буковинських видань, хоча голову покрила сивина не лишень за часом, але й напруженим ритмом роботи у низці редакцій. Тож нинішнім студентам першого, третього і четвертого курсів філологічного факультету (спеціальність «журналістика») вельми цікаво було послухати людину, котра спізнала життя на кінчик пера.
  Він повернувся… Став за викладацьку кафедру – і про все розповів. Про свою «Мою маленьку хатку на вулиці Щасливій» – своєрідний тритомний серіал журналістських праць.
  Але перед цим шановного гостя завтрашнім журналістам представила завідувач кафедри журналістики, доктор наук із соціальних комунікацій Любов Василик.
  – Кожна людина, – зазначив Юрій Маришев, – тим паче журналіст, – проявляє себе сама. Особливо натякаю на районну газету, з якої вийшов. Якщо ти не працював у «районці», ти нічого не вмієш. Це було усталене правило. Три творчі працівники… Надзвичайно важко, адже треба знати не лишень ту чи ту галузь, але й інші. І писати про це. Оперативно.
... Читати далі
Категорія: Про журкафедру | Переглядів: 577 | Дата: 12.04.2013 | Коментарі (0)

  Наприкінці березня викладачі кафедри журналістики ЧНУ взяли участь у програмі «Тitch and titch» в рамках Темпус-проекту «Крос-медіа і якісна журналістика». Програма являла собою серію семінарів та тренінгів із цифрових медіа. Відбувалася вона у румунському місті Сібіу, куди з’їхалися учасники з України (представники шести вузів), а також Молдови, Румунії, Німеччини та Австрії.
  Три дні учасники «Тitch and titch» працювали у форматі крос-медійної конвергентної редакції. Спочатку вони обговорили принципи роботи у такому форматі, заслухали доповідачів, які виклали основи редакційної діяльності, спрямованої на публікацію контенту на різних журналістських платформах, а потім і самі запропонували свої теми, урізноманітнивши їх оригінальними кутами подачі матеріалу. Кожна міні-редакція у ньюзрумі спершу представила свій проект одним реченням, щоб зацікавити колег, а надалі розробила план публікації з елементами журналістськог ... Читати далі
Категорія: Про журкафедру | Переглядів: 1420 | Дата: 31.03.2013 | Коментарі (0)

 Цього місяця лектором програми Digital Media for Universities (в якій беруть участь викладачі кафедри Liubov Vasylyk та Lilia Shutiak) був відеожурналіст інформаційної агенції Reuters Сергій Каразін.
  Під час свого виступу він дуже влучно виокремив практичні навички, які кожен журналіст просто must have.   
  Дозволю собі поділитися (на замітку студентам:): 
1) Кожен журналіст має бути хорошим репортером.
2) Володіти іноземною мовою (щодо рідної - взагалі no comments!), найкраще англійською, оскільки нині ВСЯ інформація так чи інакше доступна цією мовою.
3) Мати базові знання у галузі ТБ, радіо, друкованої преси та Інтернету.
4) Бути універсальним або, як я це називаю, "і швець, і жнець, і на дуді грець").
  Маючи хоч приблизне уявлення про ці речі, ви ніколи не залишитеся без роботи.
Категорія: Про журкафедру | Переглядів: 635 | Дата: 18.03.2013 | Коментарі (0)

  Викладачі кафедри журналістики Любов Василик і Лілія Шутяк у січні-лютому продовжили участь у програмі DMU (Digital media for Universities) у Києво-Могилянській академії. За цей час було проведено два семінари.

   На першому можна було ознайомитися з візуалізацією даних в онлайн-журналістиці (інфографіка, карти, чати, таблиці, тайм-лайни) та з програмами, у яких можна створювати інфографіку. Цю презентацію підготувала Сара Рудді (США), яка має тривалий досвід роботи в інтернет-медіа. Август Грант (США) поділився з присутніми досвідом планування економіки ЗМІ, звернувши увагу на мотивацію ... Читати далі

Категорія: Про журкафедру | Переглядів: 646 | Додав: sonata | Дата: 22.02.2013 | Коментарі (0)

 Liebe Partner und CuQ-Freunde,

wir wüschen Ihnen und Ihren Familien wie Freunden ein besinnliches, für hliches und gesegnetes Weihnachtsfest und einen gelungen Rutsch ins neue Jahr verbunden mit den besten Wünschen für Glück, Gesundheit und Erfolg in 2013.

Mit dem gelungenen Auftakt beim Kick-off in Sibiu freuen wir uns ausnehmend auf die kommenden Treffen im Sinne unserer gemeinsamen Idee im kommenden Jahr.

Mit besten Grüßßen aus Passau und im Namen des Projektzentrums in Sibiu,
sind wir bis dahin herzlich,

Ihr
Ralf Hohlfeld und Ralph Kendlbacher
Категорія: Про журкафедру | Переглядів: 662 | Дата: 25.12.2012 | Коментарі (0)

   Перша робоча зустріч учасників Темпус-проекту «Крос-медіа і якісна журналістика», на яку з’їхалися представники дванадцяти вузів та медіа-партнери з Румунії, Молдови, Німеччини, Австрії та України, відбулася у румунському місті Сібіу. Впродовж трьох днів її делегати обговорювали найновіші тренди у журналістиці, зокрема дискутували на тему викликів, які постають перед журналістикою у зв’язку з розвитком цифрових технологій. Виступи стосувалися змін у підготовці фахівців та модернізації журналістської освіти. Йшлося про професійні стандарти та їх зміну під впливом онлайн-медіа, про потребу поширення крос-медійної компетенції, медіаосвіту суспільства, канали крос-медійної комунікації. Зокрема кафедра журналістики ЧНУ підготувала доповідь «Соціальні медіа як новий вид поширення медіа-комунікації».
  Учасники конференції проаналізували програми підготовки журналістів у різних країнах та виробили спільне розуміння суті крос- ... Читати далі
Категорія: Про журкафедру | Переглядів: 703 | Дата: 07.12.2012 | Коментарі (0)

 Національний Темпус-офіс провів презентацію проектів, які цього року отримали фінансування ЄС 
  За словами координатора проектів Джулії Моро, цьогоріч від України було подано 108 заявок, відібрано 23 проекти. Серед них – і проект ЧНУ ім. Ю.Федьковича, зокрема кафедри журналістики. Він має назву «Крос-медіа та якісний журналізм». У проекті, який виконуватиметься три роки, братимуть участь шість вузів від України, по два від Молдови та Румунії, по одному від Німеччини та Австрії. Основним координатором проекту є Університет-Пассау (Німеччина). 
  Суть роботи полягає у розробці програми магістерської підготовки для спеціальності «Журналістика». Вона буде зорієнтована на поглиблення міждисциплінарних знань, необхідних працівникам мас-медіа, та на ґрунтовне вивчення інтернет-комунікацій. Кафедра журналістики для цього отримає найновіше технічне обладнання, яке спочатку освоять викладачі, а потім передадуть навички роботи і ст ... Читати далі
Категорія: Про журкафедру | Переглядів: 750 | Дата: 01.11.2012 | Коментарі (0)

   Між благодійним фондом «Розвиток України» та Чернівецьким національним університетом ім. Ю.Федьковича підписано Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю в рамках проекту "Цифрові медіа в університетах” (DigitalMediaUniversities).
  Він стосується підвищення кваліфікації викладачів журналістських дисциплін та запровадження курсу з мультимедіа в університетах України. Навчальні модулі проходитимуть на базі школи журналістики Києво-Могилянської академії. Участь у них візьмуть також відібрані організаторами представники вузів із Сум, Харкова, Маріуполя та Львова. З викладачами українських вишів поділяться досвідом провідні українські та зарубіжні фахівці.
  Проект реалізовуватиметься протягом навчального року у вигляді триденних щомісячних модулів. Кожний модуль присвячено різним аспектам створення контенту та розповсюдження його серед аудиторій. Докладна увага буде приділена новим медіа, принципам конвергованої журналістики, форматам цифрових новин та мульмедійному відображенню контенту у web 2.0, створенню, підтримці та просуванню власного блоґу, інфографіці, аудіо та відео на Інтернеті, бізнес-моделям нових медіа та ... Читати далі
Категорія: Про журкафедру | Переглядів: 604 | Дата: 11.10.2012 | Коментарі (0)

  Кафедра журналістики разом з аналогічними вузівськими кафедрами із Сум, Тернополя, Сімферополя, Одеси та Дніпропетровська здобула грант від європейського Темпус-офісу (Брюссель), який підтримав спільно розроблений проект «Кросс-медіа та якісна журналістика. Інновації в університетській освіті журналістів у мережевому суспільстві».
   Цей проект-куріккулум розрахований на три роки. Його мета - розробка навчальної програми для студентів-магістрів, у якій основна увага буде звернена на інтернет-технології у підготовці фахівців. Основним аплікантом виступив університет Пассау (Німеччина), а також до проекту прилучилися вузи Румунії та Молдови. Його кошторис – 1 млн. 250 тис. євро. Ці кошти будуть використані на обладнання новітніх медіа-лабораторій в кожному вузі, на проведення міжнародних конференцій та видання наукових збірників, обмін досвідом між викладачами при напрацюванні концепції магістерської підготовки та студентські навчальні поїздки.
   Керівник проекту Ральф Кендлбахер переконаний: «Кваліфікація й навички сучасного журналіста повинні відповідати медіа-реальності з урахуванням дедалі зростаючих організаційних, економічних і технічних вимог. Він має поєднувати якості газетного репортера, телевізійног ... Читати далі
Категорія: Про журкафедру | Переглядів: 669 | Дата: 12.08.2012 | Коментарі (0)

НОВІТНІ МЕДІА ТА КОМУНІКАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ : комплекс навчальних програм для спеціальностей «Журналістика», «Видавнича справа та редагування», «Реклама та зв’язки з громадськістю» / За заг. ред. В. Е. Шевченко. — К. : Паливода А. В., 2012. — 412 с.
       Завершився ініційований Міжнародним фондом «Відродження» міжвузівський проект «Підвищення якості фахової освіти з новітніх медіа та комунікаційних технологій у регіональних навчальних закладах» (2010-2012), у якому взяли участь викладачі кафедри журналістики ЧНУ ім. Ю.Федьковича. Результатом стало видання комплексу навчальних програм «НОВІТНІ МЕДІА ТА КОМУНІКАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ». Розробка презентує навчальні програми, важливі у підготовці фахівців для інформаційної галузі за бакалаврським та магістерським рівнями. Програми інтегрують останні напрацювання з теорії соціальної комунікації, журналістикознавства, теорії видавничої справи та редагування, реклами та PR, актуальний практичний досвід у відповідних сегментах медіа-діяльності. Зокрема, рекомендовано розробки таких вузівських курсів, як «Основи мережевих технологій», «Юзабіліті сайту», «Основи технічної естетики та дизайну видання», «Веб-дизайн та html-програмування», «Інтернет-телебачення», «Системи управління контентом», «Колористика», «Правові засади функ ... Читати далі
Категорія: Про журкафедру | Переглядів: 947 | Дата: 31.07.2012 | Коментарі (0)