Головна » 2012 » Серпень » 12 » Стартує новий журналістський проект
13:31
Стартує новий журналістський проект
  Кафедра журналістики разом з аналогічними вузівськими кафедрами із Сум, Тернополя, Сімферополя, Одеси та Дніпропетровська здобула грант від європейського Темпус-офісу (Брюссель), який підтримав спільно розроблений проект «Кросс-медіа та якісна журналістика. Інновації в університетській освіті журналістів у мережевому суспільстві».
   Цей проект-куріккулум розрахований на три роки. Його мета - розробка навчальної програми для студентів-магістрів, у якій основна увага буде звернена на інтернет-технології у підготовці фахівців. Основним аплікантом виступив університет Пассау (Німеччина), а також до проекту прилучилися вузи Румунії та Молдови. Його кошторис – 1 млн. 250 тис. євро. Ці кошти будуть використані на обладнання новітніх медіа-лабораторій в кожному вузі, на проведення міжнародних конференцій та видання наукових збірників, обмін досвідом між викладачами при напрацюванні концепції магістерської підготовки та студентські навчальні поїздки.
   Керівник проекту Ральф Кендлбахер переконаний: «Кваліфікація й навички сучасного журналіста повинні відповідати медіа-реальності з урахуванням дедалі зростаючих організаційних, економічних і технічних вимог. Він має поєднувати якості газетного репортера, телевізійного продюсера і онлайн-модератора в одній особі. Репортер одночасно пише новинний матеріал для своєї газети, знімає коротке відео з місця події для телебачення й формулює коментар для веб-сайту, котрий, у свою чергу, має бути прокоментований користувачами онлайн, а надалі оброблятиметься у блогах. Майбутнє журналістики кросс-медійне. Тексти, фотографії, аудіо й відео взаємопов’язані та опубліковані, виходячи за межі ЗМІ. Професійність відіграє більшу роль, аніж будь-коли, адже кінцева мета – якісна журналістика, реалізована професійними комунікаторами, яка покликана дотримуватися нормативних принципів об’єктивності, чесності, прозорості й точності, повинна боротися й успішно конкурувати з новими дійовими особами в процесі створення гласності в Інтернеті».
   Учасники проекту сповідують концепцію: конвергенція медіа-контенту на цифрових платформах стане в майбутньому неперевершеною стратегією видавців, транслювачів та медіа-компаній; кросс-медіа – це незворотна тенденція майбутнього. Вони зійшлися на позиції, що завдяки розробці інтернаціональної навчальної програми, яка б відповідала вимогам інформаційного суспільства з притаманними йому структурними змінами, надається можливість для подальшого розвитку впливу на освітньо прозору та демократичну громадськість у розумінні Лісабонської стратегії Європейського Союзу.
   У проекті планується розробити модернізовану та масштабовану журналістську навчальну програму з акцентом на можливості працевлаштування та європеїзації згідно Болонських критеріїв. Для цього передбачено інтернаціональне створення кросс-медіального Multi-Mag з публікацією в країнах (друкування, онлайн та ін. канали YouTube, iPad), передавання технологій і знань: вступні тижні в Пассау для викладачів і студентів (в Пассау 2012 року розпочинає функціонувати найсучасніший університетський медіа-центр у Європі), створення мережевих кросс-медіа робочих станцій в університетах-партнерах, навчання ІТ університетів-партнерів і Support-Hotline (гаряча лінія підтримки), Teach-the-teacher-програма в навчальному центрі Сібіо: семінари для доцентів і мутиплікаторів з практиками й менеджерами ЗМІ, екскурсії в медіа-центри в Берліні та Брюсселі.
   На третьому році роботи модернізована навчальна програма буде втілена у вузах.
Категорія: Про журкафедру | Переглядів: 672 | Додав: | Рейтинг: 4.3/6
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]