Головна » Про журкафедру
« 1 2 3 4 5 »
   Радіопередача студентки-четвертокурсниці спеціальності «Журналістика» Любові Смолдирєвої перемогла на Всеукраїнському конкурсі з найкращого представлення української книги – повідомляє офіційний сайт Держкомтелерадіо.
   «Слово про книгу», яке слухачі чують двічі на місяць в суботу о 18:10 на радіо «Буковина», здобула найвищу відзнаку в номінації «Краща радіопередача».
   Студенткою було подано на конкурс три авторські передачі циклу, який об’єднує вже понад 30 випусків. У них йшлося про здобутки видавництв краю, звучали фрагменти творів буковинських літераторів, репортажі з книжкових виставок та презентацій, розповідь про обласну програму підтримки книговидавництва.
   Щорічний конкурс на краще представлення української книги в друкованих та електронних ЗМІ засновано Держкомтелерадіо України з метою популяризації книжкових видань різної тематики та пропаганди читання. Перемога студентки кафедри журналістики – її перша нагорода в такій номінації.
Категорія: Про журкафедру | Переглядів: 608 | Дата: 21.05.2012 | Коментарі (0)

   26 квітня 2012 року з нагоди 26 річниці чорнобильської катастрофи в Чернівецькому національному університеті імені Ю.Федьковича викладачі та студенти вшанували пам’ять жертв цієї найбільшої в історії техногенної катастрофи. У церкві резиденції під час двадцятихвилинної перерви між заняттями пройшла панахида за загиблими. Її очолив завідувач богословського відділення доцент протоієрей Микола Щербань. Йому допомагали викладачі відділення та студенти-теологи. Присутніми були також студенти сусіднього філологічного факультету та журналісти.

  По завершенні панахиди Микола Щербань звернувся до присутніх, ще раз підкресливши пам'ять про цю дату та наголосивши на потребі здобувати досвід і виносити уроки, щоб подібні трагедії не повторилися.    
  Нагадаємо, що в числі перших, хто за покликом професії опинився у горнилі Чорнобильської АЕС, були і журналісти Прип’ятського телебачення. А а ... Читати далі
Категорія: Про журкафедру | Переглядів: 723 | Дата: 27.04.2012 | Коментарі (0)

18 квітня на кафедрі журналістики ЧНУ ім. Ю. Федьковича
відбулася зустріч студентів І і II курсів з редактором газети "Доба"
Стефанцем Володимиром Богдановичем.
  Темою розмови стали норми журналістської етики. Говорили також про незалежність преси, про відповідальність журналіста перед своїми читачами, про риси справжнього журналіста. Як виявилось, останні - це щирість та справедливість.
  За словами Володимира Богдановича, він прийшов до студентів перевірити свої професійні орієнтири. Оскільки вважає, що у повсякденній роботі не можна побачити себе збоку, через це думка молодшого покоління відіграє ще важливішу роль.
  Не оминули й теми вибору професії, його правильності, та соціальної значущості журналіста.
  Редактор вважає, що журналісти мають знаходити відповідь на непрості запитання і подавати їх настільки ясно, щоб люди, які є відірваними своїми повсякденними проблемами від інформаційного потоку новин, чітко розуміли факти і правильно розставляли пріоритети у інформації.
... Читати далі
Категорія: Про журкафедру | Переглядів: 649 | Додав: Нікуся | Дата: 25.04.2012 | Коментарі (1)

Сьогодні, 18 квітня, на кафедрі журналістики ЧНУ ім. Ю. Федьковича
відбулася зустріч студентів І-IV курсів
з керівником інформаційної агенції БукІнфо,
власним кореспондентом УНІАН у Чернівцях
Сергієм Зарайським.
   Говорили про інформаційні жанри журналістики, а зокрема про замітку як основний формат подання новин. Сергій Анатолійович розповів про історію газети "Вечірні Чернівці", головним редактором якої був два роки. Також поділився досвідом роботи в українському незалежному інформаційному агенстві новин (УНІАН), розповів, що подавати новини нелегко, але дуже цікаво. Дав поради, як вирізнити новину з-поміж звичайних щоденних подій, бо саме це і є основною сутністю кореспондента.
  Студенти ставили Сергію Зарайському інтригуючі запитання, їх цікавило відношення гостя до жовтої преси, його погляди на подання новин на телебаченні, на проблему заангажованості видань. У відповідь на запитання, чи можна вважати блоги журналістикою, відповів, що так, проте зауважив, що вони не є джерелом новин, оскільки блоги подають особисте ставлення  авторів до ... Читати далі
Категорія: Про журкафедру | Переглядів: 708 | Додав: Нікуся | Дата: 18.04.2012 | Коментарі (0)

Сьогодні 12 квітня на кафедрі журналістики ЧНУ відбулася зустріч студентів І-IV курсів з головним редактором газети «Буковина» Анатолієм Ісаком.
   Темою розмови стала журналістика в Україні та в області, її стан та перспективи розвитку. Пан Анатолій розповів про історію своєї газети, яка, нагадаємо, є найдавнішим виданням Чернівецької області, адже веде свої витоки ще з 1885 року – часу її редагування Юрієм Федьковичем. Безумовно, як підкреслив редактор, для кожного журналіста у нинішньому колективі за честь працювати у такому виданні. Анатолій Ісак поділився з майбутніми працівниками ЗМІ планами щодо майбутнього «Буковини», а це зокрема бажання омолодити кадровий склад редакції, запросити до співпраці молодих журналістів з новим свіжим поглядом на життя, збільшити інформаційний контент у номері, відмовитися від об’ємних матеріалів, розширити жанрову палітру та оновити рубрикацію видання. Студенти поставили гостю досить гострі питання, зокрема цікавилися, яку політичну концепцію сповідуватиме «Буковина», особливо в контексті виборів, що наближаються. Молодь цікавили матеріали, які час од часу з’являються на шпальтах видання у підтримку Наталії Королевської. Їм хотілося почути від головного редактора більше про засновників видання, його статут, джерела фі ... Читати далі
Категорія: Про журкафедру | Переглядів: 686 | Дата: 12.04.2012 | Коментарі (0)

   Напередодні Всесвітнього дня здоров’я стали відомі імена володаря Гран-прі та премій Всеукраїнського конкурсу журналістських матеріалів «Здоровим бути вигідно!», який провів Український фонд «Здоров’я».
   За словами голови Українського фонду «Здоров’я» та голови журі конкурсу Володимира Дудки, за перемогу у чотирьох номінаціях змагалося 169 журналістських матеріалів. У категорії «Друковані ЗМІ» – 67 матеріалів, «Телекомпанії» та «Радіокомпанії» – по 37 робіт, «Інтернет ЗМІ» – 28. Журналісти із регіонів виявились активнішими - 80% конкурсних робіт надійшло із регіональних ЗМІ. Географія учасників конкурсу охопила усі області України, що підтвердило статус Всеукраїнського конкурсу.
   Найвищі оцінки високоповажного журі одержала художньо-документальна радіокомпозиція «Квіти для Оксани» Наталії Бурли із радіо «Буковина» Чернівецької ОДТРК - випускниці кафедри журналістики 2011 року. Суддівська команда відзначила оригінальність подачі матеріалу, творчий підхід та переконливу аргументацію на користь здорового способу життя. У програмі йдеться про молодого юнака, який внаслідок трагічної випадковості у дит ... Читати далі
Категорія: Про журкафедру | Переглядів: 744 | Дата: 07.04.2012 | Коментарі (1)

Студенти кафедри журналістики стали підписантами «Етичного кодексу українського журналіста».
   Цей крок був зроблений у відповідь на звернення до керівництва ЧНУ ім. Ю.Федьковича голови Комісії з журналістської етики Володимира Мостового. Він зазначив, що студенти, проходячи практику у ЗМІ, а іноді й співпрацюючи з виданнями на умовах нештатних кореспондентів, мали б знати положення цього кодексу та дотримуватися професійних етичних стандартів. Під текстом надісланого комісією Кодексу підписалися понад 60 майбутніх журналістів – як першокурсників, так і тих, хто вже спробував себе у професії. Акція з підписання фахового журналістського документу охоплює вузи України, де готують медіа-працівників. Комісія з етики висловила сподівання, що такий крок допоможе покращити розуміння студентами онтології журналістської діяльності та сприятиме удосконаленню фахової підготовки тих, хто завтра стене обличчям наших медіа.
Категорія: Про журкафедру | Переглядів: 662 | Дата: 03.04.2012 | Коментарі (0)

З Різдвом Христовим!

Щасливих свят і безтурботного відпочинку!

Всіх колег з України, Румунії, Молдови, Австрії та Німеччини вітають медіа-партнери з Університету-Пассау (Німеччина) та особисто керівник проекту "Крос-медіа і якісний журналізм. Інновації в університетській освіті журналістів у мережевому суспільстві" -

Ральф Кендельбахер
Категорія: Про журкафедру | Переглядів: 826 | Дата: 23.12.2011 | Коментарі (0)

Категорія: Про журкафедру | Переглядів: 870 | Додав: TiNkA | Дата: 22.11.2011 | Коментарі (1)

   Назва проекту - "Крос-медіальні технології у мережевому суспільстві". Перший консорціум учасників відбувся 4 листопада 2011 в Одесі. Це проект-куріккулум. Його мета - розробка навчальних програм із підготовки студентів-магістрів. Основна увага буде звернена на інтернет-технології у підготовці фахівців. 
  На фото - зустріч представників університету Чернівців, Дніпропетровська, Одеси, Університету Пассау, університетів Сімферополя, Сум та Тернополя в приміщенні університету Одеси 4-го листопада. Учасники - Любов Meрцалова (Сімферополь), Любов Василик (Чернівці), Анжела Лященко (Дніпропентровськ), Володимир Садівничий (Суми), Натал ... Читати далі
Категорія: Про журкафедру | Переглядів: 702 | Дата: 13.11.2011 | Коментарі (0)