Головна » 2010 » Квітень » 16 » Половина переможців - сторожинчани!
13:49
Половина переможців - сторожинчани!
Уже втретє за підтримки народного артиста України, сина сторожинецької землі Мар’яна Гаденка, заслуженого діяча культури та мистецтв, композитора із Прикарпаття Степана Галябарди та районної влади в Сторожинці відбувся фестиваль «Пісенне джерело». 

– Ми дуже раді приймати учасників та гостей, – розповіла головний спеціаліст відділу культури та туризму Сторожинецької районної адміністрації Аліна Побіжан. – На третій міжнародний фестиваль дитячої української пісні «Пісенне джерело» приїхали юні таланти із 14 областей нашої держави. Ініціатива дійства, зрозуміло, належить народному артисту України Мар’яну Гаденку. Разом із Лілією Сандулесою, Олександром Василенком, Фемі Мустафаєвим він входить до складу журі. Для сторожинчан це велике свято, адже всі разом із дітками йдуть послухати гарну музику та спів юних конкурсантів, а також їх наставників – професійних артистів. Відкриття фестивалю відбулося на центральному майдані районного центру. 

   Сторожинчани зустрічали гостей запашним короваєм, а народні артисти привезли із собою з Києва «царську паску», яку одразу ж поділили та пригостили всіх бажаючих. Після офіційної частини розпочалося те, чого так очікували місцеві жителі, гості та учасники – початок конкурсного відбору. Журі уважно прослуховувало кожного учасника та виставляло оцінки. Хвилювання діточок та їх батьків у цей час сягало апогею. Гості з Тернопільщини, Черкащини, Житомирщини, Чернігівщини та багатьох інших куточків нашої батьківщини з нетерпінням очікували рішення конкурсного журі щодо підсумків першого туру. Були сльози, часом багато сліз, розчарування тих, хто не пройшов далі, і радість учасників другого туру. Мар’ян Гаденко як лагідний умілий педагог заспокоював тих, хто зійшов з дистанції, бажав їм більшої наполегливості та удачі наступного року. Лауреати минулорічного фестивалю, які приєдналися до переможців прослуховування, стартували одразу з другого туру, щоб поборотися за головні призи.
  За кулісами хвилювалася за своїх вихованців і Тамара Шкурган – відмінник освіти, викладач-методист училища мистецтв імені Сидора Воробкевича, керівник вокальної студії Сторожинецького будинку школярів та юнацтва «Рідна пісня». Четверо її вихованців – Мар’яна Руснак, Олександр Іонашку, Анастасія Гева та Олександр Атодирес - змагалися за перемогу. Цікаво, що одинадцятирічна Настя Гева виконувала пісню на слова нашої колеги журналістки газети «Буковина» Людмили Черняк «Золотий лелека».
 – Уболіваю за них, – розповіла Тамара Мар’янівна. – Звісно, очікуємо лише на перемогу. Для моїх вихованців важливе не матеріальне заохочення, яке до речі і не передбачене цим конкурсом, а добре слово і похвала їх керівника. Після виступу мене питають: «Чи добре ми співали?» Намагаюся якомога частіше хвалити за старанність та працьовитість.
  Надзвичайно складно було впіймати для розмови голову журі Мар’яна Гаденка, який весь час допомагав порадами юним конкурсантам та виправляв їх помилки. 
– Просто необхідно організовувати такі фестивалі для молодих талантів, – зазначив Мар’ян Ілліч. – В нас надзвичайно співоча нація і талановиті дітки. Я радий, що разом із своїми колегами – народними та заслуженими артистами України - робимо таке дійство. 
   Зрозуміло, що найбільш заповненою глядацька зала районного будинку культури була увечері, на гала-концерті. Саме тоді члени журі оголосили переможців та лауреатів конкурсу «Пісенне джерело». Перші місця в своїх категоріях посіли сторожинчани Мар’яна Руснак, Олександр Іонашку, Анастасія Гева, Діана Лаузада з Харкова, Марта Бабенчук з Чернівців, тріо «Журавка» з Черкаської області, ансамбль «Маленькі бойки» з Івано-Франківська. А сторожинчанин Олександр Атодирес став щасливим володарем гран-прі пісенного фестивалю.
 – Я вже втретє беру участь у цьому конкурсі, – схвильовано розповідає Олександр. - Минулого року посів перше місце. І ось нарешті гран-прі! Я щасливий!  
 На святковому гала-концерті сторожинчан порадували гарними піснями уже названа четвірка, а також заслужені артисти України Алла Кобилянська, Оксана Несторенко, Марта Шпак, ціла когорта лауреатів міжнародних конкурсів, Марічка Яремчук, Ірина Макєєва та наші переможці. 
  «Пісенне джерело» стає гарною традицією, і відрадно, що такі свята утверджують себе не тільки у великих містах, а й на периферії. 

Олександр КОРКОІЛ
Категорія: Статті на довільні теми | Переглядів: 957 | Додав: Acropolis | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]