Головна » 2010 » Квітень » 15 » Де можуть підзаробити студенти?
19:21
Де можуть підзаробити студенти?
Всім відомо, як в цей важкий час живеться бідному студенту. Постійні лекції та семінари, бібліотеки та конференції, після яких часу на активний відпочинок майже не залишається. А за що ж жити? На маленьку стипендію чи підтримку від батьків? Добре, якщо ще вчишся на держзамовленні, але ж багато здобувають вищу освіту на контрактній основі. А інколи хочеться і на дискотеку сходити, і модного одягу прикупити. Все це коштує грошей, які доводиться заробляти на різних підробітках. Які ж варіанти стоять перед молодими людьми?
 
  Чи не найпопулярнішою альтернативою є робота офіціантом чи барменом. Студенти часто йдуть саме до різного роду кафе і ресторанів, адже можна обрати вільний графік та працювати вечорами або на вихідних.
– Я влаштувався офіціантом в ресторан, тому що є змога працювати після занять і платять добре. А якщо гарно старатися, то і чайові можна отримати непогані, – розповідає третьокурсник Олег.
  Разом із чайовими за місяць можна заробити на такій роботі біля двох тисяч гривень. Іншим варіантом є посада продавця-консультанта в магазині чи торговому центрі. Телефоную за оголошенням у відділ кадрів супермаркету. Мені пояснюють, що можна влаштуватися на нічну зміну продавцем чи касиром з окладом майже півтори тисячі гривень. Що ж, непогано для підробітку в позалекційний час. Тут же дізнаюся, що є вакансія охоронця. Але для того, щоб взяли на цю посаду, необхідно пройти співбесіду з начальником служби безпеки магазину та мати певні фізичні дані.
   Популярні також професії консультанта з косметики чи одягу в різних бутіках міста. Переважно дівчата обирають цей вид підзаробітку. 20-ти річна Олена працює консультантом в одному з магазинів одягу в „Майдані”.
– Зарплата невелика, але працівникам є знижка на брендовий одяг, гнучкий графік змін та періодично дають премії, робота подобається, – ділиться студентка.
  Міцні хлопці можуть спробувати знайти вакансії вантажника. Переважно платять одразу ж після виконання роботи і досить непогані гроші – в межах ста гривень за добу.
   Але що робити якщо хочеться займатися інтелектуальною працею і в цей же час отримувати прибуток? Такі студенти залюбки можуть братися за написання курсових, рефератів та інших письмових робіт. Прибутково і водночас цікаво.
– Я ще навчаюся на п’ятому курсі університету, але вже підробляю репетиторством англійської мови. Переважно займаюся із молодшими школярами, але дітям подобається і батьки задоволені, – розповідає студентка факультету іноземних мов Ірина.
   Варіантів заробити на життя у студентів є чимало. Крім всього вищесказаного, можна працювати розповсюджувачем рекламних листівок, стартових пакетів мобільних операторів та доставляти квіти. Головне, щоб це не заважало навчанню та приносило якесь задоволення.
 
Олександр КОРКОІЛ
Категорія: Статті на довільні теми | Переглядів: 1305 | Додав: Acropolis | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 6
6 sonata  
0
Наше студентське покоління (1986-1991) в основному не працювало, та з четвертого курсу пішла на роботу і вчилася за індивідуальним графіком. Стипендія спочатку складала 50 крб., потім 75 крб., іменна -аж на останньому курсі - 200 крб. + зарплата. Приємно згадати smile Значно важче було на поч. 90-х - тоді всім випало пережити не найкращі часи. Нині мало хто зі студентів працює, хіба вже на останньому курсі - але то в основному з перспективою працевлаштування

5 Lara  
0
Я працювала поки вчилась і трохи жалію, бо здоров'я попсувала і студенським життям жила не на повну... але тепер маю стаж роботи і не було проблем влаштуватись на роботу (бо вже працювала)... просто, мабуть, дуже сумую за університетом...Погоджуюсь з Тетяною - "Все в свій час"...

4 Acropolis  
0
Да, солодкі студентські роки... Болонської системи не було, першу пару можна було прогуляти, на останню не піти, але іспит здати на "відмінно"! Поспати на лекції у професора, зняти з картки підвищену стипендію, отримати передачку з дому...
А тепер? Трудові будні, нестерпні редактори, нудні прес-конференції, мізерна зарплата... Ностальгія по ріднюсінькому ІСТ-ФАКУ, одногрупниках, аудиторіях...
Але, залишається КОХАНА ЖУРНАЛІСТИКА та вогник в очах!..

3 Тетяна Скорокиржа  
0
Відверто кажучи студентам живеться не так вже й погано. Насправді навіть краще ніж випускникам - батьки допомагають, стипендію дають (якщо заслужив)... а по закінченні залишаєшся один на один з безмежним світом, де холодно, страшно й всі чужі... Поки вчилась не працювала (маю на увазі серйозну роботу, здебільшого промоутером влаштовувалась, в прокаті трохи, одне літо в Артеці проробила...)- не пошкодувала про це ні хвилини))))) Зате зараз працюю на повну - Все в свій час.

2 Acropolis  
0
З третього курсу працював консультантом медіа, писав курсові та навіть дипломні. Одним словом, вдало поєднував!

1 sonata  
0
Автор! А чи є у вас власний досвід за роки навчання? biggrin що вибрали: конспекти чи роботу, чи може вдало поєднували?

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]