Головна » 2010 » Квітень » 15 » Вишиванка у моді! ЦЬОГО СЕЗОНУ ОДЯГ ІЗ ВИШИТИМИ ЕЛЕМЕНТАМИ У ФАВОРІ
18:32
Вишиванка у моді! ЦЬОГО СЕЗОНУ ОДЯГ ІЗ ВИШИТИМИ ЕЛЕМЕНТАМИ У ФАВОРІ

Актуальними будуть аксесуари – сумочки й паски – з гуцульським орнаментом

Українська вишивка сьогодні надзвичайно популярна. Повернення до народних традицій проявляється у тому, що кожен прагне мати у своєму гардеробі хоча б одну вишиту річ. Дедалі частіше вишиванку дарують, як дорогий та особливий презент. 
Культура носіння вишиваних речей відродилася, а разом з цим з’явилося таке поняття, як модні тенденції у вишивці. Що цього сезону буде модно носити, "Погляду” розповіла майстер із вишивки Ірина Репка.

Кожен орнамент та колір на вишиванці має своє значення

– Сьогодні у моді вишивка як така. При цьому не завжди важливо, якого кольору, бо кожен має своє інформаційне навантаження, щось означає, – каже Ірина Репка. – Приміром, червоний колір – на любов та багатство, чорний, у тому числі й традиційна польська сорочка, вишита чорним на чорному полотні – на захист від пекла, білий на білому (до речі, найпопулярніша вишиванка серед чиновників та представників влади) – прохання у Бога дати чистоту душі та захистити від злого. 
Зараз чимраз частіше почали купувати такий собі бюджетний варіант сорочок, вишитих не руками на полотні, а машиною на більш дешевій тканині. Їм надають перевагу, приміром, студенти, котрі не можуть собі дозволити справжню сорочку. Крім того, таку кофтинку можна носити як повсякденний одяг, тоді як вишивану сорочку лише з певною метою. Тобто, вишивка на будь-якій речі (сукні, штанях чи сорочці) є своєрідною коштовною прикрасою, яку одягають лише задля особливої події.

Однотонну вишиту сорочку можна одягнути до будь-чого

Не втратять цього сезону актуальності сорочки, вишиті білими нитками на білому, чорними на чорному полотні. Це вже своєрідна класика. Через те, що виконані у спокійних тонах, які не кидаються в очі, їх можна носити щодня, як звичайну сорочку під піджак чи жилет. Крім того, їх дуже зручно комбінувати з іншими кольоровими речами. 
Щодо жіночого вишиваного одягу, то однотонне гаптування виглядає дещо нудно, тому актуальними будуть орнаменти сірого кольору на білому чи чорному полотні.
Модні винятково геометричні візерунки. Навіяно це мінімалістськими тенденціями. Пишна наддніпрянська вишивка популярна лише у вузькому колі споживачів, наприклад, серед учасників етнографічних і фольклорних колективів.

Сумочка з гуцульським узором – ультрамодно, з бісером – розкішно

На аксесуарах модною буде традиційна гуцульська кольорова вишивка. При цьому що більше кольорів, то краще, адже він, аксесуар, має виділятися. Це можуть бути сумочки, паски, браслети, тобто, будь-що, на чому можна вишивати. Для тих, хто дотримується більш консервативного стилю в одязі, незамінною буде сумка, гаптована бісером. Дорого, але дуже гарно. 
Виглядатимете дуже модно, якщо з’явитесь у вишитій сукні й з виконаними у тому ж стилі аксесуарами – сумочкою, ременем, намистом тощо.

Гаптована весільна чи вечірня сукня виглядатиме по-особливому

Надзвичайно актуальними є вечірні й коктейльні сукні з вишитими елементами. Тут орнамент та барва можуть бути будь-якими. Оригінальним рішенням є візерунок, який повторює орнамент на ювелірних прикрасах. 
Щодо тенденцій у весільній моді, то за допомогою вишивання можна зробити сукню унікальною, що особливо актуально. У такому разі можна бути впевненим у тому, що нареченої в ідентичній сукні не побачити. Гаптування на сукні може бути будь-де, наприклад, на корсеті і подолі. Можна зробити акцент на талії. Всю сукню можна розшити бісером. 
Нашивати візерунки бісером – дуже модно. Але оскільки таке оздоблення дуже дороге, його купують переважно за кордоном. Це ж стосується і мережки (техніка плетіння мережива). Роблять її винятково на виробах, пошитих із домотканого полотна. Особливий вигляд матиме повністю мереживна сукня із вплетеними шовковими нитками.

Вишиті візерунки на джинсах повертаються

Все нове – добре забуте старе. Тож із новинок – вже давно відома вишивка на джинсах. Різниця лише у її розмірі. Сьогодні модно мати на штанях гаптовані акценти, зокрема, на кишенях, ремені чи вздовж зовнішнього шва. 
Вишити можна і низ штанини. Але це досить індивідуально, адже таке оздоблення личитиме лише довгоногим, натомість, якщо зріст невисокий, вишивка візуально робитиме ноги коротшими. 
У моді, як і раніше, туніки з вишивкою. 


Юлія ХОРОШУН, http://vidido.ua/index.php/poglyad/


ЗНАЧЕННЯ ОРНАМЕНТІВ ТА КОЛЬОРІВ У ВИШИВЦІ

Сумка, розшита бісером у гуцульському стилі – хіт сезону. Фото автора


Сорочка, вишита білим на білому, найпопулярніша серед чиновників та представників влади. Фото автора


Категорія: Статті випускників ЧНУ | Переглядів: 11716 | Додав: Lara | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 13
7 Lara  
0
У моєї сестри наречені час від часу замовляють одяг - весільну вона ще не оздоблювала, але нареченим (чоловікам) і найчастіше батькам наречених! часто вишиває сорочки) Весілля повністю в укр.стилі - це сила, я собі про таке мрію. Щоб сукня була вишита і в нареченого сорочка...і батьки у вишитих сорочках...ех))) краса!!!

13 sonata  
0
За гарний інформаційний привід! Хай він Вам збувається biggrin

6 Тетяна Скорокиржа  
0
Якщо я не помиляюсь то "МБ" писав про цю пару. Директор палацу урочистих подій постійно повідомляє цьому виданню про нестандартні пари та обряди. Мене, наприклад, більше зацікавила пара Боні і Клайд, чиї свідки стояли всю церемонію з автоматами, а самі наречені були вбранні у стилі "ретро".

8 Lara  
0
))) я бачила фото, дуже оригінально!))

12 sonata  
0
А у них що, монополія на інформацію? Хм... це вже журналістська етика

5 sonata  
0
Цікаво було б написати матеріал про майстрів, які володіють давніми техніками вишивки, котрі вже майже втратилися... і фото додати - вийшла б хороша публікація. А ще при "Юності Буковини" діє гурток юних вишивальниць - чи використовують вони найдавніші секрети? яких видів вишивки там навчають? можна методом експеременту вивчити одну з технологій і сфотографувати, що ж вийшло у кореспондента :))) якщо наважиться

10 Lara  
0
гарна ідея!...

3 Тетяна Скорокиржа  
0
Щодо того чи одружувався хтось у нас у вишитому національному одязі - так, до того ж всі були одягнені у однострій - від наречених і до гостей!!! Шикарне весілля було (бачила фото). Урочиста церемонія проходила в Палаці урочистих подій, працівники якого також підтримали пару одягнувши вишиванки! А щодо талантища то це факт))))

4 sonata  
0
От бачите які інформаційні приводи преса іноді упускає! А де тоді були наші журналісти? може б, молода пара та гості розповіли більше... хто ж вони і звідки така ідея???

9 Lara  
0
дякую)

2 sonata  
0
Щодо весільної сукні, цікаво, чи одружувався хоч хтось у нашому ЗАГСі у вишиванці? можна було б знайти інформацію до матеріалу, а як би було цікаво ще й фото і коментар від пари отримати... але це так, пропозиції для розширення теми. Творчості майстрам народної вишивки!

1 Acropolis  
0
Лара, сестра в тебе взагалі ТАЛАНТІЩЕ! Супер!

11 Lara  
0
дякую, замість неї)

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]