Головна » Статті студентів
« 1 2 ... 9 10 11 12 13 »

До Чернівців завітала відома письменниця, ведуча та юрист – Лариса Денисенко.

Аромат чорної кави  п'янив не на жарт усіх, хто прийшов на зустріч з пані Ларисою. Аристократичний інтер’єр  "Literatur Cafe" та приємна музика зробили своє – відчуваєш себе на якому супермегамодному  світському рауті, хоча, в принципі, ця подія чимось таким, проте менш пафосним, і була.

 «Хочу, щоб мені снилися сни українською»

       Власне, метою приїзду  Лариси Денисенко була презентація своїх нових книг : психологічного роману «Сарабанди банди сари» та «Корпорація ідіотів». Останній, як зізналася сама авторка, є  автобіографічним, там письменниця описує реалії життя українських держслужбовців, до яких на ... Читати далі

Прикріплення: Картинка 1
Категорія: Статті студентів | Переглядів: 757 | Додав: VaLiK | Дата: 26.11.2010 | Коментарі (4)

          За вікном температура  знижується до нуля, проте  в конференц-залі редакції газети "Чернівці» 24 листопада термометр позитиву просто зашкалював, адже аудиторію вирішив потішити своєю присутністю відомий письменник-посмодерніст  з Івано-Франківська Тарас Прохасько.  Він уже не вперше відвідує центр Буковини, проте цього разу приїхав сюди з особливої нагоди, адже  презентував подарункову збірку своїх творів «ботакЄ».
          Видана дана книга під керівництвом Василя Іваночко. «ботакЄ» вже  з першого погляду значно зацікавлює прихильників творчості Прохаська, адже обкладинка , що створена в мінімалістичному стилі, ззовні обгорнута плакатом  із зображенням автора. У збірку увійшли уже відомі твори літератора, серед яких «Непрості», «FM Галичина», «Порт Франківськ» ,а також не друковані раніше, як-от «1200 слів».
          Саме з виступу видавця і розпочалась презентація книги. Всі, хто був, присутній, могли помітити, що книга досить велика за обсягом, а отже потребувала значних затрат,проте щодо цього Василь Іваночко ... Читати далі
Категорія: Статті студентів | Переглядів: 878 | Додав: DoRiaNa | Дата: 24.11.2010 | Коментарі (4)

14 днів напруженої підготовки та переживань задля півторагодинного шоу, але якого! 10 листопада у палаці «Академічний» ЧНУ вибирав найкращих студентку та студента 2010 року. Ще 20 жовтня визначилася шістнадцятка фіналістів. На плечі цих юнаків та юнок випав важкий тягар – захищати честь свого факультету. І, судячи з відгуків глядачів, їм усім це вдалося, до того ж – на відмінно!

  Фінал проходив у три етапи, себто у три конкурсні змагання : перше з них – «Дозвольте відрекомендуватись». Тут конкурсантам довелось показати саме те, що їх вирізняє серед однолітків, чим вони особливі. Студенти перевтілювались в античних героїв (Іонела Товарницька), в кінематографічних персонажів (перетворення Марини Фіжделюк у Мері Попінс), світових мільярдерів (Павло Крайній), справжніх українців і україночок та просто чуттєвих й романтичних осіб. Другим конкурсним змаганням був «Конкурс муз», де студенти мали показати свої таланти. Чутно було авторські пісні у виконанні Валентина Мірошниченка, Жанни Іванеску, Мар'яна Кравченка, надзвичайно сильними голосами публіку вразили Марина Фіжделюк, Вікторія Георгіян та Євгеній Іваненко. Можна було побачити запальні і водночас чуттєві танц ... Читати далі

Категорія: Статті студентів | Переглядів: 981 | Дата: 22.11.2010 | Коментарі (10)

«Ремесло радио: магия звука», – саме з такою програмою приїхав до студентів-журналістів радіожурналіст та письменник Ігор Померанцев.
 Послухати відомого майстра зібралось чимало бажаючих – не кожного ж дня приїжджає такий гість. Померанцев намагався навчити майбутніх журналістів відчувати запахи слів, передавати їх в образах... Справді, слухаючи його, можна було відчути запах диму, бузку…
- Если надо зобразить дым, мы виберем джазовую музику. Ведь джаз подразумевает в себе такой накуренный бар… – наводить приклад журналіст.
Велике зацікавлення у студентів викликало зауваження щодо помилок, які допускають на радіо.
- Изображая весну, нельзя говорить о ландышах, потому что ландыши – это уже весна. Это тавтология, – наголошує майстер.
  Слухаючи лекцію Померанцева, починаєш розуміти його неймовірну любов до радіо. Відчуваєш, як у його руках воно перетворюється на справжню творчість.
  Аудиторія ставить запитання. Одне з них – чи не боїться Ігор Якович, що його образи не зрозум ... Читати далі
Категорія: Статті студентів | Переглядів: 854 | Дата: 19.11.2010 | Коментарі (1)

  Вперше цього року паралельно з виборами до місцевих рад відбулися й вибори мера студентського містечка
ЧНУ ім. Ю.Федьковича.

 Голосування проходило в гуртожитку № 2, що по вул. Стасюка, де й була розташована тимчасова виборча дільниця. Право обирати свого мера мали лише студенти університету, проте незалежні спостерігачі зафіксували декілька випадків, коли такою можливістю скористалися сторонні особи. Також були помічені такі правопорушення з боку електорату, як використання на виборчих дільницях фото- та відеопристроїв для фіксування результатів власного волевиявлення. Це дало привід для деяких студентів говорити про високий рівень фальсифікації та підкуп виборців.
  Студенти, які прийшли на вибори, у свою чергу скаржились на незадовільний стан кабінок, зокрема на відсутність належного забезпечення таємниці голосування. Через довгі черги до кабінок для голосування багато виборців здійснювали свій акт волевиявлення безпосередньо біля урн. Такий незадовільний стан проведення виборів, а також всевладдя виборчої комісії пояснюється відсутністю контролюючих органів, які мали б наглядати за процесом голосування.
  Велика частина студентів проігнорувала вибори мера студмістечка. Причиною цього, з одного боку, стала ... Читати далі
Категорія: Статті студентів | Переглядів: 612 | Дата: 17.11.2010 | Коментарі (0)

  У житті кожного студента є, як мінімум, два щасливих моменти - початкова і кінцева зупинки маршрутки чи тролейбуса. Перший, зазвичай, супроводжується ледь чутним зітханням «нарешті я зайшов», а останній – поєднанням подиву й захоплення - «невже я вийшов?!»
   Наші транспортні засоби є чи не найбільш оригінальними у світі. Адже достатньо всього двох зупинок, аби вийти іншою людиною – від зміни кількості ґудзиків на жилеті, «стилю» зачіски до іншого психологічного, а гірше фінансового та фізичного стану. Звичайно, рідко оцей маршрутний проїзд впливає на вашу життєву дорогу, та настрій на день формує без сумніву.
   Вирішуючи поїхати в університет маршруткою під номером 5, ви свідомо ідете на те, що ваша подорож буде незабутньою. Уже на «посадці» вам доведеться відчути, скільки пар ніг впевнено крокує до «автобуса-мрії». Та якщо ви вже ідете на це, мусите пам’ятати, що там здаватися не можна, адже основний закон проїзду у «п’ятірці» - виживає найсильніший. Протягом «посадки» вам доведеться прослухати лекцію про виховання якогось з «колег», та не обертайтесь – це може «збити з орбіти».
   Протягом наступних декілька зупинок тут проходитиме сувора боротьба за першість у сидінні, штовха ... Читати далі
Категорія: Статті студентів | Переглядів: 698 | Дата: 10.11.2010 | Коментарі (1)

Третього листопада до річниці Буковинського віча студенти філологічного факультету ЧНУ поклали вінок з синьо-жовтих квітів до пам’ятника Юрію Федьковичу.
   Перед присутніми виступив заступник декана факультету Олександр Попович, який нагадав про знаковість свята для всіх буковинців, а потім слово взяв гість факультету, а в минулому – його студент Володимир Андрушко. Відомий правозахисник, який з віддаленого івано-франківського села спеціально завітав до рідного вузу, поділився своїми спогадами. Йшлося про те, як у далекому 1952-му він, тоді студент філологічного факультету, підняв синьо-жовтий прапор над резиденцією. Уже вдруге йому довелося здійснити цю місію в незалежній Україні – у листопаді 1991-го він знову підняв національний стяг над Чернівецьким вузом. Йому ж доручили виконати цю місію й тоді, коли прапор піднімали над міською ратушею.
 Пан Андрушко, якому нині за вісімдесят, говорив про все це з посмішкою на устах, з живим енергійним запалом. Здається, подумки він повернувся у роки своєї молодості. Все його життя практично пройшло в опозиції до комуністичного режиму, за що поплатився двома політичними процесами, ув’язненнями (двічі засуджувався на п’ять років), каторгою в мордовських таборах. Згадував соратників, особливо – Левка Лук’ ... Читати далі
Категорія: Статті студентів | Переглядів: 626 | Дата: 04.11.2010 | Коментарі (0)

 «Іноземна мова потрібна завжди і всюди», – такими словами студентів ЧНУ імені Ю.Федьковича викладачі заохочують продовжувати вивчення мов після закінчення другого курсу.
  Цього року не так багато журналістів виявили бажання відвідувати додаткові заняття з англійської мови у приміщенні 6-го корпусу ЧНУ. Причини різні: напружений графік навчання, підготовка до написання курсової роботи, особисті вподобання. На жаль, велика кількість студентів з полегшенням зітхнула, склавши останній іспит з іноземної мови. Ситуація досить невтішна. Порівнявши дані минулих років і цьогорічні, можна зробити висновок: велика частина студентів просто «охолола» до такої справи. Та, звичайно, йдеться не про всіх. Дехто виявив особливу зацікавленість у майбутніх перспективах. Саме такі студенти зараз навчаються у реферативних групах та на курсах. Безперечно, вони задоволені своїм рішенням, адже це сприятиме не тільки загальному розвитку, а й збагачуватиме словниковий запас, даватиме можливість вільно спілкуватися з іноземцями, читати зарубіжну пресу в оригіналі.
  Наразі в стінах університету існують дві діаметрально протилежні думки щодо такого додаткового навчання.
О.Мандалак, 3 курс:
- Зараз немає можливості відвідувати ці заняття. Багато часу забирає навчання, а дехто ще й працює. У кожного свої плани. Я вирішила закінчити курс вивчення англійської.
... Читати далі
Категорія: Статті студентів | Переглядів: 1125 | Дата: 03.11.2010 | Коментарі (0)

Щорічно у другому гуртожитку, що на вулиці Стасюка, студенти організовують «весілля» для першокурсників. Традиційно серед усіх, нещодавно поселених у гуртожиток, обирають двох молодят і проводять святкування. Найцікавіше те, що зазвичай наречені не знають один про одного, тому церемонія є дуже невимушеною і природною. Організатори «весілля» дбають, щоб у се було документально затверджено, а саме святкування відбувалося за українським обрядом.
  «Бувало й так, що студенти організовували й декілька весіль, – говорить чергова на вахті. – Вони вміють гарно проводити час, а іноді й мене залучають до усього – шлюбне свідоцтво дають підписувати, адже у них все це на серйозному рівні, не упускають жодних деталей».
  Такі масові заходи у другому гуртожитку зацікавили ЗМІ, тому цього річ на святкування завітали представники буковинської преси. А згодом на сторінках «Молодого буковинця» було опубліковано репортаж з місця події. Студенти таким чином намагаються підтримувати традиції, вдосконалювати акторську майстерність, демонструвати приклад для наслідування і водночас робити гуртожитське життя цікавішим.
Ірина Мороз, 310 група
Категорія: Статті студентів | Переглядів: 758 | Дата: 03.11.2010 | Коментарі (7)

20 жовтня у Мармуровій залі відбувся півфінал конкурсу «Кращий студент та студентка ЧНУ-2010» і як завжди – феєрично та цікаво.
    Конкурсанти викладались на усі сто, демонструючи свої таланти. А подивитись було на що: танці, вокал, гра на музичних інструментах, гімнастика, гумор. Немов на відкритті «Оскару» грало світло, вирували емоції, дарували троянди. Сюжети фільмів, випусків новин поставали перед нами у оригінальних інтерпретаціях молодих, можна сказати, вже акторів та ведучих. Чутно було й оперний спів.
   Конкурсанти виводили на сцену ледь не зо три десятки дітлахів. Отож, це дійство кожного року набирає все більше обертів і учасники прагнуть показати не лише свої таланти, а й шоу, аби гідно представити свій факультет. І їм це вдається!
  У залі відбувалася боротьба груп підтримки (у доброму значенні цього слова). Виграли педфаківці, проте іноді їхнє скандування заглушувало ведучих та учасників, але це ж конкурс! Не «пасли задніх» і хіміки, і філологи, й історики, і географи. Жоден факультет не залишився без заслужених аплодисментів. Шкода, що представників факультету іноземних мов того вечора так ніхто і не побачив ні серед учасників, ні серед уболівальників.
Категорія: Статті студентів | Переглядів: 926 | Дата: 25.10.2010 | Коментарі (6)