Головна » Статті студентів
1 2 3 ... 12 13 »
[i]Цьогорічна осінь змальовує не тільки сумнозвісну картину трагічних подій, а організовує не зважаючи на складну ситуацію в Україні вже традиційний 21 Форум видавців. За аналогією подій до чудового міста Львів з’їджаються не лише поціновувачі книг та любителі пера з прилеглих областей, а й почесні гості Європейських країн. Організатори фестивалю цього року оголосили грандіозну програму із 700-ста заходів, що відбувалися на 55 локаціях. Участь у подіях взяли 200 видавництв, 300 авторів з 23 країн. Найкращі роботи представлялися на авторських зустрічах, мастер-класах, триб'ют-вечорах, поетичних читаннях та інших новостворених спецпроектах. Почесними гостями цьогорічного Міжнародного фестивалю були: Мустафа Джемільєв - політичний та громадський діяч, один з провідників кримсько-татарського руху, Пшемислав Вітковський – польський поет, співредактор антології нижньосілезької поезії «Ziemie Uzyskane», Ульріка Шнобер – учасниця дискусій шведсько-української літературної програми, а також Тімоті Снайдер – професор Єльського університету з презентацією книг "Українська історія, Російська політика, Європейське майбутнє", «Червоний Князь», «Криваві землі» та польський журналіст, письменник і перекладач Земовіт Щерек.
Численні презентації, круглі столи, перфоманси тобто представлення сучасної літератури організатори намагалися висвітлити за короткий чотирьохденний фестиваль, який якнайкраще зорієнтований на вибір читача. Та цього разу до Львова приїхало менше видавців ніж зазвича ... Читати далі
Прикріплення: Картинка 1
Категорія: Статті студентів | Переглядів: 1185 | Дата: 15.09.2014 | Коментарі (0)

  9-10 квітня студенти спеціальності «Журналістика» відвідали дводенний тренінг «Як писати про економіку доступно», організований Фондом Фрідріха Наумана «За свободу» та Академією української преси у ЧНУ.

  Про економічну тематику у ЗМІ розповідали Олег Хоменок – медіа-тренер, старший радник з друкованих медіа Інтерньюс-Нетворк – та Олексій Набожняк – експерт-економіст, магістр, виконавчий директор комунікаційної групи PR-Effect, старший викладач Могилянської школи журналістики. Фонд Фрідріха Наумана представляв Президент АУП проф. Валерій Іванов.
  Упродовж двох днів студенти-журналісти Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича з’ясовували, як економічні реформи впливають на особистий добробут і яке відношення до цього мають медіа, як за принципом «наближення до читача» відчути запити аудиторії та як, уявивши свою аудиторію, максимально зрозуміти її потреби, в тому числі ... Читати далі

Категорія: Статті студентів | Переглядів: 836 | Дата: 14.04.2014 | Коментарі (0)

   На засіданні літературної студії ім. С. Будного, яке традиційно проходить на філологічному факультеті, відбулася зустріч з відомим українським письменником, драматургом, кінорежисером Василем Гавриловичем Мельником.

   Василь Гаврилович здобув фах інженера, згодом продовжив навчання в літературному інституті ім. Максима Горького. Більшу частину свого життя присвячує літературі. Протягом цього часу написав та видав понад тридцять книг, які вміщують різні за жанром твори, серед них переважають сатиричні та драматичні. «Книга – це плід фантазії та розуму, щоб написати її, потрібно бути спостережливим та мати особливе бажання», - наголошує письменник. Також додає, що дуже важко писати про сьогодення, про сучасність, яка постає перед нами. Розповідає про те, як писати і що писати, щоб завжди бути актуальним та зрозумілим для читача.

   За словами Василя Мельника, новизна твору, а також обсяг написаного приносять літераторові бажаний результат. Завдяки такій життєвій позиції Василю Гавриловичу вдалося вже втретє бути дипломантом конкурсу «Коронація слова». Також важливу роль серед вищезазначених критеріїв приділяє саморозвитку та самоосвіті, саме це свого часу допомогло митцю стати членом Національної спілки письменників України.
   На завершення зустрічі гість студії прочитав уривок з драматичного твору «Гніздо горлиці» ... Читати далі

Категорія: Статті студентів | Переглядів: 909 | Дата: 10.04.2014 | Коментарі (0)

На вулиці теплішає, − а гаманець тоншає. Час робити покупки та оновлювати свій гардероб − чи то з бажання чогось гарного й новенького, чи просто з необхідності купити нові речі, бо старі вже ні на що не годяться. Та чи вдасться це з нинішніми цінами?

   Підвищення курсу долара гучно ляснуло батогом по цінам.
   Спробуємо підрахувати в яку суму обійдеться мінімальний набір сезонного (весняно-осіннього) одягу для молодої сім’ї (чоловік, жінка і дитина 3-6 років). Оскільки ціни на гарний та якісний одяг в бутиках є космічними, середню ціну ми вираховуватимемо зі звичайних магазинів та ринків, де найчастіше й скуповуються буковинці:
   „Завжди купую речі на Калинці, тут найдешевше, - розповідає пані Оксана (26 років),- А от чоловік ринки не любить, йому краще переплатити за річ в магазинах Формаркету чи Майдану, бо там комфортні умови для покупок ”.
   Отже, в середньому, щоб придбати мінімальний набір одягу (куртка, тонкий светрик, сорочка /кофтинка, штани/спідниця, взуття), чоловікам та жінкам (ціни практично однакові) потрібно витрати 1 125 – 2 675 грн. На дитину 620 – 1275 грн. Нагадаємо, що мінімальна заробітна плата в Україні на березень 2014 року становить 1218 грн – отож сумніваємось, що молодій сім’ї по кишені повністю оновити свій гардероб. Зазвичай батьки купують вс ... Читати далі

Категорія: Статті студентів | Переглядів: 714 | Дата: 07.04.2014 | Коментарі (0)

Події у Криму здригнули увесь світ. Кожна свідома країна переймається долею Криму та власне України. Як вплине від’єднання Кримського півострова від держави?
Уявімо, що Україна – це людина, яка потрапила у аварію, наслідком якої є ампутація пальців на руці (у нашому випадку пальці – це Крим). Чи зможе прожити людина без пальців? Чи зможе Україна жити без Криму?

Кому гірше?

Конфлікт між Україною та Росією буквально знищує те, що ми називаємо Кримом. Кожного дня з’яються нові проблеми, котрі «вбивають» економіку півострова і починають розхитувати і без того хитку економічну ситуацію України. «Законне» від’єднання Криму від України вже завдало чимало негативних наслідків державі, і скільки ще завдасть – невідомо. Найбільш болючими з них виявились такі:
1. Російсько - український конфлікт підірвав довіру до міжнародних домовленостей. У 1994 в Будапешті Україна підписала відмову від ядерного арсеналу, на що Росія, США та Великобританія щиро зобов’язались «поважати незалежність, суверенітет та наявні кордони України», а також «утримуватись від загрози силою та її застосування проти територіальної цілісності та політичної незалежності України». Але Росія показала, що зневажати домовленості можна, що мовчки підтримали й інші країни.
2. Довгоочікуваний літній сезон 2014 на кримських берегах – зірвано! Тут і Україна, і Крим позбулись великого прибутку, який кримські береги приносили щороку. Цьогоріч на Крим споді ... Читати далі
Категорія: Статті студентів | Переглядів: 697 | Додав: Sasha_Ageeva | Дата: 06.04.2014 | Коментарі (0)

Автотранспортна інфраструктура в Україні знаходиться на стадії латентного занепаду. Свідченням цього слугує поганий стан доріг, на які щорічно на паперах виділяється одна сума, а власне на ремонтні роботи - кошти в десятки разів менші зазначених. Наслідком занедбаних шляхів стають часті поломки та швидке зношення транспортних засобів. Державні перевізники скорочують обсяги своїх рейсів, що дозволяє приватникам спекулювати вартістю квитка. Такими чином деякі населені пункти залишаються без прямого сполучення з іншими містами, а приватні перевізники, що натомість пропонують свої послуги, самостійно встановлюють ціни, які перевищують реальні. При цьому вони не виконують наказ 25.05.2006 N 503 «Про затвердження Типових форм квитків на проїзд пасажирів і перевезення багажу на маршрутах загального користування». До прикладу, маршрут Чернівці – Балинці (Снятинський р-н) насправді вартував 21 грн, але державний перевізник відмовився працювати за даним сполученням у зв’язку зі збитковістю. Інший перевізник, що погодився обслуговувати цей рейс, встановив ціну 30 грн. Як підсумок – переплата пасажиром у 9 грн та відсутність страхування або ж альтернатива – подорож із пересадками.
Поряд із вищезгаданими проблемами виникає і наступна: як і де придбати квиток та й чи варто купувати його взагалі? Тут є два варіанти: або заплатити повну вартість проїзного документа у касі (враховуючи збір до ПФ та ПДВ у розмірі 20%), або ж заплатити водієві « ... Читати далі

Категорія: Статті студентів | Переглядів: 653 | Дата: 06.04.2014 | Коментарі (0)

   У зв’язку з останніми подіями в Україні кожний громадянин держави потребує посиленого захисту та безпеки. На сьогодні в країні вирішенням цього питання займається Служба Безпеки України - департамент Збройних сил України.

   Так вже по всіх регіонах держави поширилася інформація про акцію «Підтримай українську армію». Не байдужий до долі держави громадянин з легкістю може долучитися до акції, переказавши гроші на рахунки Міністерства оборони України за допомогою дзвінка на єдиний номер 565 або надіславши кошти на відкритий рахунок до Державної  казначейської служби м.Києва за реєстраційними рахунками матеріально-технічного та медичного забезпечення в міжнаціональній валюті. Спостерігаючи за останніми подіями, слід зауважити, що, незважаючи на короткі терміни дії акцій, український народ оперативно відгукнувся  на цю пропозицію і станом на 21 березня вже зібрано 33 млн гривень. Окрема фінансова допомога у розмірі 500 тисяч гривень трохи пізніше надійшла від УПЦ. ... Читати далі

Категорія: Статті студентів | Переглядів: 581 | Додав: sonata | Дата: 04.04.2014 | Коментарі (0)

    Близько місяця тому в кожного бажаючого з’явилася можливість відвідати колишню приватну резиденцію Віктора Януковича – Межигір’я. Внаслідок цього було виявлено «чорну бухгалтерію» колишнього президента, а також випала нагода оцінити його статки. Для прикладу, вартість центральної люстри складає 88 тис. грн., тумбочки з Італії обійшлися в суму від 42 тис. до 77 тис. грн. кожна.
   Поет і народний депутат Павло Мовчан, член Комісії Верховної Ради з питань культури і духовності, висловився так: «Це неомежигірський стиль — ні смаку, ні ідеології, ні серця». В Інтернеті навіть було створено опитування з приводу використання ресурсів Межигір’я. Також були висловлені пропозиції щодо реорганізації резиденції у музей, дитячий санаторій чи готель.
   В цілому експерти оцінили резиденцію в 12 млрд. доларів. Для прикладу, 31,4 млн. грн., вкладени ... Читати далі

Категорія: Статті студентів | Переглядів: 664 | Дата: 04.04.2014 | Коментарі (0)

 Згущуються темні хмари над Україною. Небо вже майже готове до грози. Люди, це наше небо! Небо, під яким ми живемо. Як гірко, що чужі темні хмари встелили наш обрій!

Повітря стає аж надто концентрованим несподіванками. Без сумніву для когось це не сюрприз, а давно побудована стратегія. Але дана ситуація є бідою для українця. Є черговим нещастям для держави. Національна ідея перетворюється на міждержавний конфлікт. Як тяжко і сумно розуміти це. Я дипломований український медик. Я військово зобов’язана особа. Зовсім нещодавно читала підручники з історії і уявляла як діяла медицина у військових умовах. Що ж, з ситуацією в державі, зовсім скоро, не дай Боже, я відчую на собі те, що переживали мої прабабуся і прадідусь. І як не дивно - не страшно за себе. Страшно за батьків, що проживши і відчувши народження вільної держави зараз будуть споглядати за руйнуванням ще зовсім нестійких принципів суверенності нашої України. Як шкода, що влада, на яку опирається народ, не укріплює державну ідею, як таку. Дуже гірко ... Читати далі

Категорія: Статті студентів | Переглядів: 562 | Дата: 03.03.2014 | Коментарі (0)

 Одного зимового вечора, перед тим як вкластись в ліжко, маленька Оленка глянула блакитними, широко розплющеними оченятами у вікно. Вона нескінченну мить вглядалася в своє відображення на вологому склі і не могла збагнути, що то за постать така цікава, яку вона розглядає.
  Тим часом надворі мела хурделиця, обвіваючи ніжним подихом шибку Оленчиного вікна. Сніг вигравав запальний танок, кружляючи над землею. Сніжинки подали додолу і вкривали доріжки теплою білою ковдрою. Але цього Оленці видно не було. Бачила вона лише русяве волосся, кирпатий ніс, маленькі вуха, рожеві щічки і великі очі. З очей тих річкою текли сльози.
  Оленка вже не вперше бачила це обличчя. Навіть іноді розмовляла з постаттю навпроти. Хоча у відповідь слів не отримувала. Кожної зими в люті морози приходила до неї ось така несподівана гостя з вікна. І кожного року Оленка чекала на неї. Цьогоріч зима вже майже закінчилась, але була вона теплою, тому дівчинка вже й не чекала гості за віком. Та все ж сьогоднішній вечір був морозним та вітряним. Тому маленька Оленка майже увесь день і увесь вечір провела біля вікна. І дочекалася – сьогодні її давня знайома знову навідалась до вікна.
  Оленка думала, що гостя – це ... Читати далі
Категорія: Статті студентів | Переглядів: 663 | Дата: 11.02.2014 | Коментарі (0)