Головна » Статті студентів
« 1 2 ... 7 8 9 10 11 12 13 »
 Приводом до його проведення стала премія імені Тараса Мельничука «Князь роси», якою щороку відзначають найталановитіших поетів України. Лауреати цьогорічної відзнаки виступили на невеличкій сцені поетичного фестивалю, розташованій в приміщенні Чернівецького органного залу.

 Організатором поетичного заходу став Мирослав Лазарук – головний редактор «Буковинського журналу», член Національної спілки письменників України, Асоціації українських письменників, а також Національної спілки журналістів України.
 Розпочався фестиваль переглядом короткометражної стрічки «Тарас – князь слова», наданою чернівецьким обласним телебаченням. Сюжет демонстрував виступ Тараса Мельничука 1992 року і його прочитання вірша «Червоний чоловік». Після цього всі присутні пом’янули відомого поета хвилиною мовчання.
 Із власними поетичними творами на сцену виходили: переможець цьогорічної премії Леонід Талалай, декан філологічного факультету ЧНУ Борис Бунчук, Микола Рачук, Василь Шкурган, Василь Карп’юк, Тарас Григорчук, Василь Герасим’юк, а також Мирослав Лазарук, який зачитав як власні поезії, так і твори Василя Кухти, який не зміг відвідати захід.
 Відкриття поетичного фестивалю у Черні ... Читати далі

Категорія: Статті студентів | Переглядів: 818 | Дата: 30.03.2011 | Коментарі (0)

  25 березня, о 08:00, на Театральній площі міста Чернівців пройшов "Марафон бадьорих ранків". Відбувалось все це у прямому ефірі за участі Сергія Притули - одного з ведучих програми "Підйом", що виходить на Новому каналі. Чернівчани піснею привітали колегу Притули  Сашка Педана з минулим Днем народження.
         Як завжди, з вуст Сергія лунали кумедні жарти, які вдало піднімали настрій глядачам.
         Приємно потішило те, що наша чернівецька команда встановила новий рекорд у проходженні перешкод конкурсу "Розбудильник".
         Також Сергій Притула ставив відеозапитання про Чернівці своїм співведучим програми "Підйом". Останнє запитання стосувалось нашого мера Миколи Трофимовича Федорука, після якого він вийшов на сцену і побажав гарного настрою присутнім та люб'язно запросив усіх охочих відвідати місто.
         Після того, як Сергій Притула покинув сцену, розважати публіку різноманітними конкурсами та розіграшами призів продовжили представники торгової марки "Nescafe". По закінченню кон ... Читати далі
Категорія: Статті студентів | Переглядів: 835 | Додав: TiNkA | Дата: 27.03.2011 | Коментарі (2)

 Одного березневого ранку, прямуючи вздовж вулиці Головної, я зупинилася поглядом на вікні одноповерхового будинку. Там, опершись ліктями на підвіконня, сидів хлопчик років семи-восьми, сумно дивлячись услід перехожим. Через мить помітила на будівлі напис – "Дитячий притулок", вул. Головна, 169.
Нам, людям, у яких життя склалося цілком вдало, важко уявити, що відчуває дитина, від якої відмовляються батьки, або ж яких позбавили батьківських прав. Саме так вони набувають статусу дітей-сиріт, або дітей, позбавлених батьківського піклування. Часто діти самі тікають на вулицю, звідки нерідко потрапляють в притулки. І це не дивно. А що ще залишається робити неповнолітньому, який з дитинства бачить п'яні обличчя батьків та носить синці на власному тілі від батьківського кулака?
- До нас в основному потрапляють діти 3-18 років, вилучені з проблемних сімей. За своє життя вони пережили чимало, тому намагаємось в першу чергу надати їм медичну, педагогічну та реабілітаційну допомогу. У притулку діти перебувають всього 3 місяці. За цей час наші педагоги привчають їх до іншого, нормального життя, – розповіла директор притулку для дітей Жанна Янчук.
 За словами начальника управління у справах дітей Юлії Яківчек, з початку року в Чернівецькій області було усиновлено 24 дитини, 4 із них стали прийомними дітьми для іноземців. ... Читати далі
Категорія: Статті студентів | Переглядів: 707 | Дата: 24.03.2011 | Коментарі (1)

  Ще влітку минулого року профільний міністр Д.Табачник повідомив про розробку нових законів, що стосуються виплати стипендій. Планувалося ввести нові коефіцієнти при їх нарахуванні. Схоже, ідею таки збираються втілити. Цими днями у Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту повідомили, що майже завершено роботу над завданням. Якщо досі студенти отримували підвищену (740 грн.) і звичайну (680 грн.) стипендії, то відтепер їх різновидів стане більше, адже враховуватимуться всі зароблені на сесії бали. Чим вищим буде бал успішності, тим, відповідно, більшою – стипендія. Таким чином її розмір коливатиметься. Про те, скільки потрібно буде набрати балів, щоб розраховувати на стипендію, ще не повідомляється.
  Поки що з нововведенням знайомиться Всеукраїнський орган студентського самоврядування. Чиновники обіцяють: якщо студенти проект не схвалять, то нав'язувати його не будуть. Студентські активісти до ідеї ставляться насторожено. Вони побоюються, що претендувати на виплати зможуть одиниці.
Категорія: Статті студентів | Переглядів: 934 | Дата: 22.03.2011 | Коментарі (1)

  
Обережно, залежність!
Наркологи б’ють на сполох: люди все більше часу проводять за комп’ютером, надаючи перевагу не реальному, а віртуальному світу. За даними Computer Economics у світі 20 % користувачів страждають залежністю від комп’ютера, тобто хворий кожен п’ятий

  Так звана залежна особистість формується ще в ранньому дитинстві, і питання лише в тому, коли настане «зрив» – ситуація, що проявить залежність і що «зачепиться» за цей гачок: для когось це буде алкоголь, для когось наркотики, невротичне кохання, ігри, навіть робота, оскільки трудоголізм – це також залежність.
  Комп’ютерна залежність, за словами практикуючого психолога Оксани Пендерецької, найчастіше виникає у людей, які відчувають труднощі у спілкуванні, у встановленні та підтримані соціальних контактів, невпевнених та боязливих, з низькою самооцінкою. Спілкування в інтернеті приваблює їх анонімністю, безпечністю, можливістю приміряти на себе різні ролі. Жертвами ігрової залежності найчастіше стають підлітки. Вони часто почуваються самотніми і покинутими, оскільки опиняються між двома світами – дітей та дорослих, в жодному із яких вони не є "своїми". Гра дає можливість хоча б у віртуальному світі відчути себе п ... Читати далі

Категорія: Статті студентів | Переглядів: 754 | Дата: 20.03.2011 | Коментарі (0)

  Чи існує антивірусна програма від комп’ютерної залежності?

  Він – всемогутній. Знає найсвіжіші новини, збирає найпопулярнішу музику, переносить  у будь-який куточок світу, дає необмежені можливості жити так, як забажає найбурхливіша людська уява. Колись такі послуги міг запропонувати хіба-що Джин з чарівної лампи. Сьогодні – це Інтернет.
  Термін «комп’ютерна залежність» з’явився досить недавно, проте швидко здобув поширення у всьому світі. Як оцінювати таке поняття? Як чергову вигадку вчених чи реальну проблему, що становить загрозу суспільству? Про це, а також розвиток «комп’ютерної інфекції» у Чернівцях дізнаємось з уст мешканців міста.

  Комп’ютерна залежність: хвороба чи вигадка?

  Зовсім недавно психологи почали бити на сполох: людство зіткнулося ще з одним видом залежності, яку варто розглядати разом з алкогольною та наркотичною. Скажемо більше, вона небезпечніша за всі попередні, бо розвивається набагато швидше і більше за всіх «заражається» нею найвразливіша категорія населення – діти та молодь – ті, хто є основою майбутнього будь-якої нації. Йдеться про залежність від комп’ютерів.
  Для того, щоб зрозуміти, що близька вам людина підхопила «комп’ютерний вірус», варто знати ... Читати далі

Категорія: Статті студентів | Переглядів: 1842 | Дата: 19.03.2011 | Коментарі (1)


Ш-Ш-ША...
Якщо вірити даним статистики, своїм половинам зраджують від 44 до 76% чоловіків і від 21 до 50% жінок. Майже 25% жінок зраджують своїм чоловікам в своїх сексуальних фантазіях. Серед чоловіків цей відсоток нижчий (13%), вони вважають за краще робити це на практиці. Приблизно 43% чоловіків випробовували бажання завести інтрижку з колегою по службі. Жінки ж на роботі вважають за краще займатися своїми прямими обов’язками, хоча щось 25% опитаних не проти зв’язку з колегою. Серед причин подружньої невірності 70% жінок називають невдалий шлюб. У той же час майже половині зрадників чоловічої статі вважає свій шлюб вдалим. Для слабкої статі характерно в перелюбстві ставити на перше місце відчуття – 80% невірних дружин змінюють по любові. Серед чоловіків лише 30% вважають своє перелюбство коханням. Тільки 13% дружин, які зрадили, не страждають від розкаяння совісті. З представників сильної статі страждають в основному ті, чия зрада розкрилася.
  Таку сумну статистику я нещодавно прочитала в інтернеті. Тема зради завжди була актуальною, а зараз, певно, стала піковою. Що штовхає людей до зради, які причини її?
  З чого ж починається ... Читати далі
Категорія: Статті студентів | Переглядів: 1009 | Дата: 18.03.2011 | Коментарі (0)

До 197-ї річниці з Дня народження Тараса Шевченка студенти Чернівецького університету взяли участь у традиційному конкурсі на краще прочитання віршів Кобзаря.

    У фіналі змагалося більше двадцяти представників з філологічного, юридичного, біологічного, філософсько-теологічного, геогра-фічного, фізичного, економічного, факультету прикладної математики тощо. Таке різноманіття факультетів свідчить про актуальність подібного заходу й любов до слова, яка притаманна кожній людині, незалежно від обраного фаху.

    Право обирати вірші для декламування залишили за конкурсантами. Єдиним обмеженням був часовий регламент – не більше 5 хвилин. На розсуд журі у складі викладачів філологічного факультету студенти представили дві поезії, перша з яких належить перу Тараса Шевченка, а друга – улюбленого українського автора. Серед останніх були тексти Василя Стуса, Євгена Маланюка, Ліни Костенко, Костя Москальця, Юрія Андруховича, Григорія Чубая та ін. Слід відзначити, що цьогоріч учасники продемонстрували справжню літературну обізнаність, не зациклюючись на одному поетові, а добираючи різних авторів. Традиційно популярною залишається хіба Ліна Костенко. Щоправда, у контексті нещодавного виходу її нашумілого роману «Записки українськ ... Читати далі

Категорія: Статті студентів | Переглядів: 622 | Дата: 17.03.2011 | Коментарі (0)

Популярність допомагає вирішувати проблеми людей, вважає 28-річний Денис Бреник
  Денис поєднує два протилежні заняття. Серед молоді він відомий як dj Fox і влаштовує дискотеки не лише в нічних клубах, а й на найбільші свята в Чернівцях. І водночас Денис є депутатом Першотравневої районної ради і головою комісії з питань роботи з молоддю, громадськими організаціями та об’єднаннями. Ми поцікавилися в Дениса його життям.
Як живеться dj-політику?
– Діджей – це людина, яку знають всі. Цю популярність можна використати певним чином для допомоги людям. Наприклад, у людини є проблема і ти вже знаєш до кого потрібно звернутися. Гадаю, в мене вийде зробити дуже багато.
Під час передвиборчої кампанії агітував на вечірках?
– Ні, на вечірках я не агітував. Просто надрукував прогаму вирішення проблем району і візитки з домашньою адресою та номером телефону. За місяць я їх роздав на 12 вулицях – це майже 2,5 тисячі людей. Щодо програми, то я не обіцяв золотих гір. Я не вкладав великі гроші, щоби стати депутатом. Мої виборці – це переважно люди, яким за 30.
Що плануєш зробити як депутат?
– Загалом вся кампанія будувалася на тому, що потрібно залучати активну молодь до вирішення проблем. Зроблю собі окремий номер мобі ... Читати далі
Категорія: Статті студентів | Переглядів: 745 | Дата: 17.03.2011 | Коментарі (0)

 
Чернівецький Народний Фотоклуб "Позитив"
м.Чернівці, пров.Вірменський,4 кабінет Кінофотомистецтва
тел.(050)274-56-74, (050)101-03-93
kiruchelo@ukr.net
Звітна виставка фотоклубу "Позитив”
"Без слів…”
  17 березня 2011 року о 15.00 у Чернівецькому обласному художньому музеї відбудеться урочисте відкриття надзвичайно цікавої за змістом та різноманітної за формою виставки фотографічного мистецтва з лаконічною назвою «Без слів…».
  На виставці буде представлено близько 100 робіт, виконаних у різних жанрах. Це репортажі, портрети, пейзажі, архітектура, люди тощо. Серед них є як кольорові знімки, так і класичні чорно-білі.
  Щороку колектив фотоклубу «Позитив» проводить звітну виставку. Цей рік не є винятком, а тому даний захід демонструє результати плідної роботи за останні дванадцять місяців.
Категорія: Статті студентів | Переглядів: 596 | Дата: 17.03.2011 | Коментарі (1)