Головна » Історія науки і техніки
1 2 3 4 5 »
Намалювати мультик на комп’ютері і озвучити його, в наш час, занадто просто. З розвитком сучасних технологій, глядача треба чимось дивувати кожен день. Наприклад, найняти на зйомку популярного актора і найняти саме для акторської гри – це вже щось цікавіше. Дякувати комп’ютерній графіці, що є технологія Motion Capture, яка дозволяє схопити – в прямому сенсі цього слова – рух, і перенести його на комп’ютер. Погодьтесь, дивитись мультик, знаючи, що за персонажем стоїть справжній актор, набагато цікавіше.
До прикладу мультфільм Ранго, який вийшов в прокат в 2011 році, за участі відомого актора Джонні Деппа, притягнув до себе таку кількість глядачів, саме завдяки головному герою – ящірці. Яку не тільки озвучив відомий *пірат*, але ще й подарував їй свої жести і навіть міміку.
Що ж таке Motion Capture. Дослівний переклад з англійської - захоплення руху. Це метод анімації персонажів і об'єктів, який застосовується у виробництві мультфільмів , а також для створення спецефектів у фільмах, також широко використовується в ігровій індустрії. Існують два основних види систем motion capture :
+ Маркерна система motion capture , де використовується спеціальне обладнання. На людину надягається костюм з датчиками , він виробляє рухи , необхідні за сценарієм , встає в домовлені пози , імітує дії ; дані з датчиків фіксуються камерами і надходять в комп'ютер, де зводяться в єдину тривимірну мод ... Читати далі
Категорія: Історія науки і техніки | Переглядів: 727 | Дата: 07.12.2013 | Коментарі (0)

 Ефект Джанібекова - цікаве відкриття нашого часу. Двічі герой Радянського Союзу, генерал-майор авіації Володимир Олександрович Джанібеков заслужено вважається найдосвідченішим космонавтом СРСР. Він здійснив найбільшу кількість польотів - п'ять, причому всі в якості командира корабля. Володимиру Олександровичу належить відкриття одного цікавого ефекту, названого його ім'ям - т.зв. ефекту Джанібекова , який був виявлений їм в 1985 році, під час свого п'ятого польоту на кораблі «Союз Т- 13 " та орбітальній станції « Салют -7 » (6 червня - 26 вересень 1985 року) .
Ефект Джанібекова полягає в дивній поведінці летючого обертового тіла в невагомості. Коли космонавти розпаковували доставлений на орбіту вантаж , то їм доводилося відкручувати так звані « баранчики » - гайки з вушками. Варто вдарити по вушку « баранчика » , і він сам розкручується. Потім , розкрутившись до кінця і зіскочивши з різьбового стрижня , гайка продовжує , обертаючись , летіти за інерцією в невагомості (приблизно як летить пропелер ) . Так от , Володимир Олександрович зауважив , що пролетівши приблизно 40 сантиметрів вушками вперед , гайка раптом здійснює раптовий переворот на 180 градусів і продовжує летіти в тому ж напрямку , але вже ... Читати далі
Прикріплення: Картинка 1
Категорія: Історія науки і техніки | Переглядів: 691 | Дата: 07.12.2013 | Коментарі (0)

Лауреатами Нобелівської премії з фізіології і медицині 2013 стали американські вчені Джеймс Ротман, Ренді Шекман і Томас Зюдоф за дослідження в області міжклітинних взаємодій. 
  Нобелівський тиждень традиційно розпочалася з оголошення лауреатів премії з фізіології і медицині. Всупереч прогнозам наукового співтовариства , Нобелівський комітет не віддав перевагу дослідженням в галузі молекулярної онкології , епігенетики і мікро- РНК , а вирішив удостоїти нагороди учених, які досліджували механізми міжклітинних взаємодій .
  Все живе складається з клітин. Але просто скупчення клітин - це ще не многоклеточность , вона з'являється тоді , коли клітини починають один з одним взаємодіяти . Відбувається це шляхом передачі певних молекул , упакованих в везикули - крихітні бульбашки , які відбруньковуються від мембран органел. Звідки клітини знають , куди і коли потрібно доставити ту чи іншу молекулу ? Аспекти цього процесу і досліджували нинішні нобелівські лауреати.
  У людському , і будь-якому іншому живому організмі постійно відбувається безліч різних процесів . Поки ви читаєте цю статтю , серце перекачує кров , еритроцити переносять кисень до органів , очні м'язи регулюють рух очей по рядках , опорно- руховий апарат забезпечує підтримання положення тіла в зручній позі , словом , організм живе ... Читати далі
Категорія: Історія науки і техніки | Переглядів: 2120 | Дата: 06.12.2013 | Коментарі (0)

  Перші відомості про успадкування ознак одержано із повсякденних спостережень і медичної практики. Багато цінних спостережень за успадкуванням ознак у людей і тварин міститься в працях учених, філософів і письменників давніх і середніх віків. Прості типи успадкування ознак у людини описано задовго до виникнення генетики як науки (до 1900 р.). 
  Уже в 1750 р. французький лікар П.Мопертюї описав характер успадкування багатопалості (полідактилії). Проведений ним аналіз успадкування цієї ознаки багато в чому передував відкриттю Г.Менделя. У 1814 р. Дж. Адамс опублікував працю, в якій розрізняв не спадкові й спадкові захворювання. Перші, писав він, відповідають рецесивному типу успадкування, а другі – домінантному. У випадках спадкових сімейних захворювань батьки часто перебувають у близьких родинних стосунках. Спадкові захворювання не обов’язково виникають відразу після народження дитини, вони можуть виявлятися й пізніше. Однакові за своїми клінічними ознаками хвороби можуть мати різну генетичну основу.
  Підвищену частоту спадкових сімейних захворювань в ізольованих популяціях можна пояснити інбридингом (близько родинними шлюбами). Так, ще за давніх часів були правильно сформовані основні положення медичної генетики ... Читати далі
Категорія: Історія науки і техніки | Переглядів: 852 | Дата: 06.12.2013 | Коментарі (0)

   Сучасний світ вимагає від журналістів обізнаності в багатьох галузях. Працювати одночасно з величезними обсягами матеріалів, різними за тематикою, доводиться насамперед працівникам інформаційних агенцій та електронних засобів масової інформації. Важливим джерелом для журналістів виступають науковці, їхні доповіді на конференціях, дослідження, статистичні дані, висновки та рекомендації тощо. Немає значення – цікавиться журналіст лише спортом чи культурою, одного дня йому все ж доведеться працювати над статтею із залученням науковців чи їх матеріалів у цій галузі.
   Проте в роботі з науковою тематикою існують певні проблеми:
• більшість із таких матеріалів написані в науковому стилі, який досить часто є малозрозумілим і для журналіста, і для пересічного читача;
• науковці не завжди охоче співпрацюють із журналістами, пояснюючи це тим, що незадоволені великою кількістю помилок у пресі та якістю співпраці;
• наявна наукова інформація іноді не знаходить місця в структурі видань.
   Завдання працівника засобів масової інформації в роботі з науковими даними іноді нагадує роботу перекладача. Але сам процес – це не лише переклад із наукового стилю, його спрощення. ... Читати далі
Категорія: Історія науки і техніки | Переглядів: 612 | Дата: 06.12.2013 | Коментарі (0)

Категорія: Історія науки і техніки | Переглядів: 1076 | Дата: 06.12.2013 | Коментарі (1)

 Людству властиво придумувати різні історії, які спонукають до пошуків невідомо чого всі наступні покоління. Часом такі небилиці лише забирали час і сили, змушували людей даремно витрачати дорогоцінний час, а інші, навпаки, ставали важелями для прогресу. 
  До нас дійшло безліч історій, в яких фігурують предмети з міфів, які постійно і часто марно розшукують науковці. І серед них складно не згадати горезвісний філософський камінь — причину цього буму у вивченні хімії та її розвитку.
  Книги Джоан Роллінг про чарівника з шрамом-блискавкою Гаррі Поттера на даний час є мабуть одні з найпопулярніших. І у найпершій книзі "Гаррі Поттер і філософський камінь" був згаданий один персонаж, якому було більше шестиста років. І звали його Нікола Фламель - єдиний у світі відомий винахідник еліксиру життя.
Нікола Фламель - це реальний чоловік, яка жив у чотирнадцятому столітті у Франції. Тоді ще невідомий світу він був писарем, досить відомим і хорошим писарем, який час від часу мав ... Читати далі
Категорія: Історія науки і техніки | Переглядів: 717 | Дата: 06.12.2013 | Коментарі (0)

  Організація із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) — міжнародна організація, створена за підтримки ООН 29 квітня 1997 року, після набуття чинності Конвенції про заборону хімічної зброї, відкритої до підписання в січні 1993 року. 
   Головні завдання — забезпечення контролю за дотриманням заборони на використання хімічної зброї, ліквідації її запасів, сприяння розвитку співпраці в галузі мирної хімії, надання допомоги державам у забезпеченні захисту від хімічної зброї, забезпечення нерозповсюдження хімічної зброї.
   2013 року Організація була відзначена Нобелівською премією миру.
   Конференція держав-учасниць — головний орган ОЗХЗ. До її складу входять всі члени Організації. Збори проходять не рідше одного разу на рік, на яких розглядаються питання в рамках сфери дії Конвенції. Конференція здійснює нагляд за дотриманням Конвенції, вживає заходів для сприяння реалізації її предмета та цілей, а також її дотримання.
   Виконавча рада ОЗХЗ є виконавчим органом Організації. Звіт про діяльність надається на щорічних зборах Конференції. Виконавча рада діє відповідно до рішень Конференції та забезпечує їхнє виконання. У завдання Виконавчої ради входить сприяння реалізації та дотриманню Конвенції, нагляд за діяльністю Технічн ... Читати далі
Категорія: Історія науки і техніки | Переглядів: 630 | Дата: 06.12.2013 | Коментарі (0)

Перші відомості про успадкування ознак одержано із повсякденних спостережень і медичної практики. Багато цінних спостережень за успадкуванням ознак у людей і тварин міститься в працях учених, філософів і письменників давніх і середніх віків. Прості типи успадкування ознак у людини описано задовго до виникнення генетики як науки (до 1900 р.). 

   Уже в 1750 р. французький лікар П.Мопертюї описав характер успадкування багатопалості (полідактилії). Проведений ним аналіз успадкування цієї ознаки багато в чому передував відкриттю Г.Менделя. У 1814 р. Дж. Адамс опублікував працю, в якій розрізняв не спадкові й спадкові захворювання. Перші, писав він, відповідають рецесивному типу успадкування, а другі – домінантному. У випадках спадкових сімейних захворювань батьки часто перебувають у близьких родинних стосунках. Спадкові захворювання не обов’язково виникають відразу після народження дитини, вони можуть виявлятися й пізніше. Однакові за своїми клінічними ознаками хвороби можуть мати різну генетичну основу.
   За період 1803-1820 рр. кілька лікарів описали тип успадкування гемофілії. Швейцарський лікар-офтальмолог Й.Горнер у 1876 р. описав тип успадкування дальтонізму (колірної сліпот ... Читати далі
Категорія: Історія науки і техніки | Переглядів: 893 | Дата: 06.12.2013 | Коментарі (0)

Сюжет з наукової програми "Відкрий науку для себе". Авторська програма Дриги Артема.  

  Простіше простого в домашніх умовах зробити батарею із звичайного лимона. Про те, щоб замінити електроліт лимонним соком говорили ще в 1800 році. Олександр Вольта в своєму досвіді з'єднав 2 пластинки з металу:
• 1 пластина – цинк; • 2 пластина – мідь; прокладкою з лимонним соком і отримав елементарне джерело електричного струму! Можливо, батарея з лимона, створена Вами в домашніх умовах по наших інструкціях, – перший крок на шляху до кар'єри першовідкривача і великого фізика. Отже, вперед!

... Читати далі
Категорія: Історія науки і техніки | Переглядів: 629 | Дата: 06.12.2013 | Коментарі (0)