Головна » Статті студентів
« 1 2 3 4 ... 12 13 »



Сьогодні, 20 вересня, під стінами Обласної державної адміністрації відбувся мирний мітинг журналістів телеканалу «ТВА», який опинився під загрозою знищення.

Журналісти телеканалу «ТВА» разом зі студентами кафедри журналістики ЧНУ ім.Ю.Федьковича, а також із небайдужими мешканцями міста та колегами з різних ЗМІ звернулись до очільників краю,аби вони висловили свою підтримку та не дозволили знищити телеканал.

Як відомо, влітку 2013 соратники депутати-регіонали області звернулись до Нацради з питань телебачення і радіомовлення з проханням, аби «ТВА» не продовжили ліцензію або ж націоналізували.

Влітку 2013 року каналу «ТВА» припинили мовлення, без пояснень або певних причин, та тоді журналісти, працівники каналу самотужки вирішили усі проблеми, відновили мовлення і продовжили працювати.

Сьогодні о 12:00 на сесії ОДА  розглядається питання про долю телеканалу «ТВА».

Під час мітингу журналісти «ТВА» роздали всім присутнім зелено-білі стрічки (кольори телеканалу), але з депутатів-регіоналів їх ніхто практично не брав.

... Читати далі

Категорія: Статті студентів | Переглядів: 619 | Додав: Lara | Дата: 20.09.2013 | Коментарі (1)

   Журі 17 Всеукраїнського фестивалю фільмів і телепередач для дітей та молоді «Золоте курча» кращою пізнавально-розважальною програмою визнало конкурсну роботу творчої групи телеканалу «Буковина» - програму «Міні-мікс». 
   Автор програми – Ольга Борщевська, студентка 4-го курсу кафедри журналістики філологічного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.
   Загалом у фестивалі «Золоте курча» взяли участь 27 конкурсантів із України та творчі колективи з Болгарії, Великої Британії, Македонії, Росії та США. Тож відзнака за найкращу пізнавально-розважальну програму та звання лауреата – це чудовий старт для Ольги та показник високого рівня підготовки журналістських кадрів в нашому університеті.
Категорія: Статті студентів | Переглядів: 599 | Дата: 24.06.2013 | Коментарі (0)

  В житті кожної людини рано чи пізно наступає той момент, коли вона зіштовхується з потребою залучитись до громадської активності: у когось прокидається свідомість, і він відчуває свою відповідальність перед іншими, у когось потреба у змінах і небайдужість до майбутнього/ Проте існують й такі, які займаються цим від надлишку вільного часу.

  Саме так розпочалась історія Андрія Когута, який у свої студентські роки заклав фундамент для того, аби стати відомим громадським діячем. Тепер він – координатор робочої групи «Контакти між людьми» Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного Партнерства.

  Андрій ділиться своїм досвідом з молодими активістами, які приїхали до Києва на тренінг «Участь молоді» і зазначає, що питання не в тому, які зараз є можливості, а в результаті, якого активісти хочуть досягти: «Все, що ви робите, повинно бути цікавим і креативним, воно не повинно мати рамок. Досвід дає переваги, проте саме іноді й закладає ці рамки. Тому важливо ставити амбіції якомога ширше. Навіть якщо ви не досягнете максимального результату, ви завжди досягнете більше, ніж якби поставили просту мету».

  В залі – 26 слухачів, юних активістів із різних куточків Ук ... Читати далі
Категорія: Статті студентів | Переглядів: 670 | Дата: 29.04.2013 | Коментарі (0)

   Посмішка хворої дитини – це щастя, а побачити посмішки онкохворих дітей – це, мабуть, найбільший скарб! Отримати цей скарб вдалось 19 грудня, коли вся Україна відзначає день Святого Миколая. Чудотворець завітав на свято до маленьких пацієнтів Обласної дитячої клінічної лікарні № 1. Святкування пройшло завдяки Фонду «Подаруй дитині життя» і подружжю Руслану та Людмилі Савчук. Свято пройшло в «Оселі Доброти» (Рівенська, 40), куди було запрошено жонглера і клоунів, також для дітей виступали вихованці музичних та танцювальних гуртків.
Зі святом маленьких пацієнтів привітав їх "батько", завідуючий відділення кардіоонкогематології ОДКЛ № 1 Михайло Георгійович ГНАТЮК.
   Також до "Оселі Добра" завітала знімальна група каналу "Буковина", де у неділю, 23 грудня, о 17:30 транслювалося свято.
   У 6-му корпусі Чернівецького національного університету проходила акція «Подаруй дитині свято!». Студенти філологічного факультету долучилися до збору коштів задля проведення акції милосердя. Спільними зусиллями ми змогли зібрати 900 гривен ... Читати далі
Категорія: Статті студентів | Переглядів: 830 | Дата: 21.12.2012 | Коментарі (1)

    До студентів спеціальності «Журналістика» 26 листопада із Києва навідався Олександр Власенко – керівник освітніх проектів Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України», колишній редактор відділу ділового тижневика «Власть денег», в минулому - журналіст телеканалу «СТБ».
   Як розповів гість, фонд «Розвиток України» - неприбуткова організація, заснована у 2005 році задля усунення причин актуальних суспільних проблем в Україні, впровадження кращого світового досвіду у сфері освіти, культури та здоров’я.
   У 2006 році стартував один із благодійних проектів фонду під назвою «Журналістика цифрового майбутнього», керівником якого і є О.Власенко. Його візит до нашого університету є не випадковим, адже викладачі кафедри «Журналістика» пройшли конкурсний відбір і отримали можливість проходити навчання у рамках проекту.
   Олександр Власенко розповів, що основним партнером у реалізації проекту є Могилянська школа журналістики «Києво-Могилянської академії». Мета – навчання перспективних журналістів шляхом залучення і опанування ними культурою нових медіа. У проекті вже взяло участь понад сотня представників провідних українських ЗМІ, однак ось уже другий рік на ... Читати далі
Категорія: Статті студентів | Переглядів: 841 | Дата: 28.11.2012 | Коментарі (0)

   З 4 по 13 жовтня четверо студентів ЧНУ мали змогу взяти участь у міжнародній програмі тренінгів «Seize the future». Юлія ЧЕРВЕНЮК і Надія ЯКОБАН (факультет історії, політології та міжнародних відносин), Іван ДАНЕЛЮК (географічний факультет), та Вікторія ЯШАН (філологічний факультет) поїхали до Кишинева (Республіка Молдова) для того, щоб гідно представити Україну на міжнародній арені. 

  Чернівчани разом із лідерами громадського руху Вірменії, Данії, Республіки Молдова, Польщі та Румунії здобували вміння будувати міцну надійну команду, навички з розробки проектів, знання в сфері піару і публічних виступів. Інструменти змогли застосувати в основному завданні – створенні власного бізнес-проекту соціального характеру. В групі разом із учасниками з Румунії та Вірменії вони розробили проект підприємства для креативних людей з особливими потребами ... Читати далі
Категорія: Статті студентів | Переглядів: 773 | Дата: 24.10.2012 | Коментарі (0)

  21 жовтня в Чернівецькому прес-клубі реформ Арсеній Яценюк ділився з журналістами стурбованістю про фальшування виборів. На відміну від деяких місцевих кандидатів, він не кричав, що є чернівчанином та не обіцяв покращення вже сьогодні. Про прес-конференцію в рідному місті говорить, що вона є найважливішою за всю його виборчу кампанію. Загалом, за останні кілька місяців Арсеній Петрович був на зв’язку із 276 населеними пунктами: через особисте спілкування, телемости та мітинги.

  За час виборчих перегонів, Чернівці відвідав не один спікер об’єднаної опозиції. В нас були і Геннадій Москаль, і Андрій Шевченко, і навіть Леся Оробець. Настав час Арсенію Яценюку знову приїхати на Батьківщину. Без цього – ніяк, адже політика, за його словами, робиться тільки через пряме спілкування з людьми. «Це було приємно, це було відверто, інколи дійсно турботливо, бо люди діляться своїми проблемами і хочуть їх вирішень. І це було правильно, адже вибори по-іншому не виграються і політика по-іншому не робиться», – стверджує лідер Об'єднаної опозиції.

&nb ... Читати далі
Категорія: Статті студентів | Переглядів: 841 | Додав: Нікуся | Дата: 21.10.2012 | Коментарі (0)

З 27 по 30 вересня 2012 року Texty.org.ua разом із МГО "Інтерньюз-Україна" читали лекції у Школі інфографіки - навчальних курсах для молодих журналістів. Публікуємо конспект лекції дизайнера Наді Кельм, в якій йдеться про основи графічного дизайну та їх застосування в журналістиці й інфографіці.

 

Простір

Поняття простору в сучасному мистецтві (а значить і дизайні) повністю переосмислили художники- імпресіоністи, почавши використовувати порожній простір навколо предметів як ще один елемент.

Розподіл порожнього простору між елементами композиції значною мірою впливає на їх сприйняття. Тут працюють принципи гештальту, (якщо ви ще не знайомі з ними, почніть з дуже хорошої статті про гештальтпсихологію в Вікіпедії), які виникли з дослідження сприйняття.

Ось їх перелік:

• близькість (стимули, розташовані поруч, мають тенденцію сприйматися разом);

• схожість (стимули, схожі за розміром, контурами, кольором або формою, мають тенденцію сприйматися разом);

• цілісність (сприйняття має тенденцію до спрощення і ці ... Читати далі

Категорія: Статті студентів | Переглядів: 1968 | Додав: Нікуся | Дата: 06.10.2012 | Коментарі (1)

  1 жовтня студенти кафедри журналістики ЧНУ ім. Ю. Федьковича приєдналися до групи журналістів Чернівецької області, щоб підтримати пікетування Верховної Ради в знак протесту проти дискримінаційного закону про наклеп.

Фоторепортаж - Світлани Зайцевої

    ... Читати далі
Категорія: Статті студентів | Переглядів: 617 | Дата: 04.10.2012 | Коментарі (1)

27 вересня під міською радою відбувся протест проти законопроекту, який вводить покарання за наклеп. На пікет зібралося близько 200 учасників. Захищати свободу слова прийшли журналісти обласних та національних телерадіокомпаній, друкованих ЗМІ, інформаційних агентств, студенти кафедри журналістики та кафедри політології ЧНУ ім. Ю. Федьковича, блогери та громадські активісти.
Під час акції організатори виступили з резолюцією «Не дамо задушити свободу!», у якій зазначається, що «журналісти Чернівецької області, усвідомлюючи суспільну роль своєї професії, закликають усіх буковинців захистити своє право знати і сказати «НІ» антидемократичному закону про наклеп.»

«Ми не маємо права цього допустити. Буковинська громада у всі часи своєї історії демонструвала світові здатність згуртуватися для відстоювання ідей демократії та свободи. Не зганьбімося й цього разу! », – зазначив один із організаторів акції Василь Забродський.
Нагадаємо, законопроект був зареєстрований у ВР 19 липня. І після десятків протестів, автор законопроекту, депутат Журавський, вирішив його відкликати. Проте згідно Закону, за зняття законопроект з порядку денного, мають проголосувати 226 депутатів.
... Читати далі
Категорія: Статті студентів | Переглядів: 626 | Додав: Нікуся | Дата: 28.09.2012 | Коментарі (0)