Головна » Архів матеріалів
« 1 2 ... 54 55 56 57 58 ... 61 62 »
    Чернівецький університет відвідав директор Інституту суспільних досліджень, голова редакційної колегії дніпропетровської газети «Експедиція XXI», засновник етнографічного клубу «Україна мрій» Володимир Панченко.
  
 Під час зустрічі зі студентами він презентував свою нову книгу під назвою «Формування економічної платформи українського націоналістичного руху у 1920-1950-х роках». Участь у дискусії взяли викладачі та студенти ЧНУ, представники чернівецького політикуму та громадських організацій. З паном Володимиром ми поспілкувались про його книгу і не тільки.

– Після виходу книжки «Формування економічної платформи українського націоналістичного руху у 1920-1950-х роках» Ви поїхали у турне містами України. Де вдалось побувати?
– Ми відвідали Білу Церкву та Київ. Дві презентації провели у Дніпропетровську. Найближчим часом планується лекція у Львові, Острозі та Запоріжжі. Зрештою, організація подібних заходів, у першу чергу, залежить від вільного часу. У подібних зустрічах особисто для себе знаходжу натхнення для наступної книжки. Адже опублікована монографія – це суто спеціалізоване видання. У мене не було часу зробити її більш популярною. Багато людей цікавляться міжнародним контекстом ... Читати далі
Категорія: Статті викладачів, лаборантів і т.д. | Переглядів: 688 | Додав: sonata | Дата: 28.04.2010 | Коментарі (0)

 Афіші по всьому місті майоріли повідомленням про приїзд Савіка Шустера до Чернівців. Завітати на Буковину зірка політичних шоу повинен був 19 квітня, щоб презентувати свій проект „Стань лідером”. Але замінили присутність Шустера звичайним наперед записаним відео-зверненням до учасників. Мер міста Микола Федорук, що завітав на зустріч, розчарувавшись, швидко покинув залу.

Щоправда, встигнув перед тим, побажати учасникам перемоги. ”Зустріч із Савіком Шустером” відбувалася в Мармуровій залі ЧНУ, прийшли туди і зацікавлені студенти філологічного та історичного факультетів. І, як виявилося, прийшли на фінальний відбір студентських соціальних проектів. Попередній кастинг відбувся на вихідних, проводила його команда Шустера. Незважаючи на доволі широкі вікові межі для учасників (кожен кому від 18 до 40 років міг узяти участь!), семеро із восьми фіналістів – студенти ЧНУ і один представник БДМА.

Представляли спудеї проекти з урахуваням своїх сил, адже в майбутньому усі проекти повинні реалізуватися. Можливо, саме тому масштабних заходів вони не пропонували. Варто зауважити, що обиралися кращі з кращих проектів досить необ’єктивно, адже голосували тільки учасники, а не всі присутні. Оригінальністю вирізнялися такі проекти, як ПУДУМ (популяризація урн та декоративна урнізація міста) та „Місто – це не стіни, місто – це люди”. В останньому Корбаль Олександр запропонував організовувати фотовиставки з обличчям чернівчан, щоб при ... Читати далі
Категорія: Новини студентського життя | Переглядів: 894 | Додав: sonata | Дата: 28.04.2010 | Коментарі (2)

Майбутні журналісти з 408 гр. у День української сорочки 15 квітня одягнули найрізноманітніші вишиванки і не соромлячись, гордо демонстрували - вони люблять Україну!

Щоб переглянути фото у повному (великому) розмірі, натисніть на ньому!

1. Цього дня на рiдний факультет заходили у вишиванках



2. Не дивлячись на прохолодну погоду, фотосесiю провели з посмiшками


3. Iнiцiативу 408 гр. пiдтримав декан фаультету проф. Б.I.Бунчук


4. Він у прямому ефірі привітав викладачів і студентів зі святом!
... Читати далі
Категорія: Новини студентського життя | Переглядів: 1258 | Додав: Lara | Дата: 21.04.2010 | Коментарі (1)

«Україна... Треба народитися українцем чи українкою, щоб відчувати свою приналежність до України...» Так вважає гість нашого сайту - член Української національно-культурної автономії (УНКА) з Новосибірська кандидат медичний наук та публіцист Генріх Стеценко. Він відгукнувся на оприлюднені нашими студентами матеріали з приводу Дня вишиванки і поділився своїми роздумами та спогадами про вишиту українську сорочку.
  
Вишивані сорочки як святковий одяг зі своєрідним орнаментом – одна з особливостей національної ідентичності, а не українського буржуазного націоналізму, якого так боялася комуністична влада і боїться до цього часу. І якщо Президент Ющенко одягнув на українські свята вишивану сорочку і одягла уся його родина, то це те, що відрізняє його від інших президентів. Чомусь ні Януковича, ні Симоненка, ні Мороза ніхто не бачив у вишиванці, або дуже рідко. А чому? Бояться націоналізму? А от батько Ющенка, з його слів, носив вишиванку у радянські часи і не боявся, що назвуть націоналістом. Хоч, може, і називали.

   Чи бачили ви колись, щоб Тарас Шевченко намалював себе у вишиванці? Скажете – ні. Якщо добре придивитися, то на одному з портретів останніх років життя (1859) ніби можна розгледіти вишиванку під кожухом. Недарма згадує мешканець Оренбурга, що солдат Шевченко ходив по місту в шинелі, накинутій на білу сорочку, вишиту спереду і на рукавах. ... Читати далі
Категорія: Статті на довільні теми | Переглядів: 878 | Додав: sonata | Дата: 18.04.2010 | Коментарі (0)

Уже втретє за підтримки народного артиста України, сина сторожинецької землі Мар’яна Гаденка, заслуженого діяча культури та мистецтв, композитора із Прикарпаття Степана Галябарди та районної влади в Сторожинці відбувся фестиваль «Пісенне джерело». 

– Ми дуже раді приймати учасників та гостей, – розповіла головний спеціаліст відділу культури та туризму Сторожинецької районної адміністрації Аліна Побіжан. – На третій міжнародний фестиваль дитячої української пісні «Пісенне джерело» приїхали юні таланти із 14 областей нашої держави. Ініціатива дійства, зрозуміло, належить народному артисту України Мар’яну Гаденку. Разом із Лілією Сандулесою, Олександром Василенком, Фемі Мустафаєвим він входить до складу журі. Для сторожинчан це велике свято, адже всі разом із дітками йдуть послухати гарну музику та спів юних конкурсантів, а також їх наставників – професійних артистів. Відкриття фестивалю відбулося на центральному майдані районного центру. 

   Сторожинчани зустрічали гостей запашним короваєм, а народні артисти привезли із собою з Києва «царську паску», яку одразу ж поділили та пригостили всіх бажаючих. Після офіційної частини розпочалося те, чого так очікували місцеві жителі, гості та учасники – початок конкурсного відбору. Журі уважно прослуховувало кожного учасника та вист ... Читати далі
Категорія: Статті на довільні теми | Переглядів: 963 | Додав: Acropolis | Дата: 16.04.2010 | Коментарі (0)

Всім відомо, як в цей важкий час живеться бідному студенту. Постійні лекції та семінари, бібліотеки та конференції, після яких часу на активний відпочинок майже не залишається. А за що ж жити? На маленьку стипендію чи підтримку від батьків? Добре, якщо ще вчишся на держзамовленні, але ж багато здобувають вищу освіту на контрактній основі. А інколи хочеться і на дискотеку сходити, і модного одягу прикупити. Все це коштує грошей, які доводиться заробляти на різних підробітках. Які ж варіанти стоять перед молодими людьми?
 
  Чи не найпопулярнішою альтернативою є робота офіціантом чи барменом. Студенти часто йдуть саме до різного роду кафе і ресторанів, адже можна обрати вільний графік та працювати вечорами або на вихідних.
– Я влаштувався офіціантом в ресторан, тому що є змога працювати після занять і платять добре. А якщо гарно старатися, то і чайові можна отримати непогані, – розповідає третьокурсник Олег.
  Разом із чайовими за місяць можна заробити на такій роботі біля двох тисяч гривень. Іншим варіантом є посада продавця-консультанта в магазині чи торговому центрі. Телефоную за оголошенням у відділ кадрів супермаркету. Мені пояснюють, що можна влаштуватися на нічну зміну продавцем чи касиром з окладом майже півтори тисячі гривень. Що ж ... Читати далі
Категорія: Статті на довільні теми | Переглядів: 1305 | Додав: Acropolis | Дата: 15.04.2010 | Коментарі (6)

     У День української сорочки організатори акції завітають у прямий ефір програми "Унікальна молодь" (16:05), щоб розказати більше про це свято і його перебіг, а також, щоб поспілкуватись з усіма, хто налаштується на хвилі радіостанції "Буковина" (68 ФМ, 837 АМ)!

Уже зараз помічаємо, що свято зініційоване буковинськими студентами   відбувається досить яскраво. Сьогодні, 15 квітня – безліч школярів, студентів, працівників різноманітних закладів, підприємці та таксисти одягнули вишиванки!

     Споконвічна українська традиція одягати вишиту сорочку на свято отримала нове дихання! Та, дехто вважає, що День укр.сорочки це не щира демонстрація патріотичних почуттів, а "шароварщина" і показ на загал…Тому, ми запросили на ефір організаторів акції – представників студентва ЧНУ ім.Ю.Федьковича: Сергія Бостана, Лесю Воронюк, Олександра Ткачука та інших, щоб подискутувати з ними про поняття патріотизму і традицій.

... Читати далі
Категорія: Статті випускників ЧНУ | Переглядів: 1002 | Додав: Lara | Дата: 15.04.2010 | Коментарі (8)

Усі, хто молодий у серці, слухайте програму молодіжної студії «Символи», 16 квітня о 18:20 на радіо "Буковина" (радіоточка та хвилі 68 ФМ, 837АМ)

 Завтра ми поговоримо про таке: 
 - День української сорочки – справжній вияв патріотизму чи показ на загал? 
 - Символи на вишиванках – що вони означають і чи любить вишивати хрестиком сучасні молоді буковинки? 
 - А також інтерв’ю із тернопільським інді-гуртом «Nameless» 

 Налаштовуйтесь на хвилях радіо «Буковина»! З вами будуть Лариса Репка і Тарас Піц. Почуємось!

P.S. Повтор в суботу о 13:05 (лише на хвилях радіостанції)!
Категорія: Статті випускників ЧНУ | Переглядів: 940 | Додав: Lara | Дата: 15.04.2010 | Коментарі (2)

Мер Чернівців Микола Федорук підтримав ініціативу студентів про проведення у Чернівцях «Дня української сорочки». Він закликав усіх працівників міської та районних рад підтримати ініціативу студентської молоді та 15 квітня прийти на роботу у вишиванці. «Я сам із задоволенням у цей день одягну вишиванку і сподіваюся, що цю чудову молодіжну акцію підтримають тисячі чернівчан, які пишаються своєю державою, цінують національні традиції та звичаї, люблять Україну та Чернівці», – заявив Микола Федорук. Про це повідомили 13 квітня у прес-центрі мерії.

Микола Федорук висловив подяку тим колективам, які вже відгукнулися на заклик молоді і активно готуються до проведення у Чернівцях Дня української сорочки.

До участі у студентській акції вже зголосилися понад 40 підприємств, установ, організацій, серед яких машинобудівний завод, нацуніверситет ім.Ю.Федьковича, школи, дитсадки, бібліотеки, музеї, лікарні, салони краси, магазини, РАЦС, адміністрація Калинівського ринку, служби таксі, політичні та громадські організації, депутати міської та обласної рад.

Художній салон запропонув ... Читати далі

Категорія: Статті на довільні теми | Переглядів: 773 | Додав: Lara | Дата: 14.04.2010 | Коментарі (0)