Головна » 2010 » Квітень » 28 » Студенти дискутували на тему економічного націоналізму
22:52
Студенти дискутували на тему економічного націоналізму
    Чернівецький університет відвідав директор Інституту суспільних досліджень, голова редакційної колегії дніпропетровської газети «Експедиція XXI», засновник етнографічного клубу «Україна мрій» Володимир Панченко.
  
 Під час зустрічі зі студентами він презентував свою нову книгу під назвою «Формування економічної платформи українського націоналістичного руху у 1920-1950-х роках». Участь у дискусії взяли викладачі та студенти ЧНУ, представники чернівецького політикуму та громадських організацій. З паном Володимиром ми поспілкувались про його книгу і не тільки.

– Після виходу книжки «Формування економічної платформи українського націоналістичного руху у 1920-1950-х роках» Ви поїхали у турне містами України. Де вдалось побувати?
– Ми відвідали Білу Церкву та Київ. Дві презентації провели у Дніпропетровську. Найближчим часом планується лекція у Львові, Острозі та Запоріжжі. Зрештою, організація подібних заходів, у першу чергу, залежить від вільного часу. У подібних зустрічах особисто для себе знаходжу натхнення для наступної книжки. Адже опублікована монографія – це суто спеціалізоване видання. У мене не було часу зробити її більш популярною. Багато людей цікавляться міжнародним контекстом цієї праці. Але він свідомо не прописувався у запропонованій книзі, а висвітлений у моїх наступних статтях.

– У Вас була зустріч зі студентами Чернівецького університету. Які враження залишились від неї?
– Я виступав на факультеті історії, політології та міжнародних відносин і мені дуже сподобалось. Зазначу, що ваші студенти ставили досить фахові з економічної точки зору запитання. Такий рівень не є характерним, наприклад, для Дніпропетровська.

– Як на Вашій батьківщині поставились до захоплення ОУНівською тематикою та виходу цієї книжки?
– Насправді вона була сприйнята дуже непогано. Це певним чином правильний ракурс, який говорить про органічність будь-яких соціальних процесів. Для людей на Сході й Центрі України характерним є прагматичність і практицизм у економічних питаннях. Вони бачать нормальну інтелектуальну пропозицію, яку треба розглянути, і їх не лякає жодне слово «ОУН». Перш ніж звинувачувати, людина повинна розглянути питання, але не можна просто дискутувати про те, чого не розумієш.

– Якими будуть наступні проекти?
– Переклад з німецької на українську економіста Фрідріха Ліста планую закінчити уже цього року. І хоча це суто академічне видання, але воно досить потрібне. Другий проект – видати усі реферати, на які я посилаюся в книзі «Формування економічної платформи українського націоналістичного руху у 1920—1950-х роках». Також хотілося б опублікувати Вітта і Мендєлєєва. У 2005 році вони побачили світ російською і вже встигли стати раритетом навіть у сусідній країні. Це дуже важливі праці, які містять відповіді столітньої давності на те, яким чином вдосконалювати нашу економіку сьогодні.

Лілія Шутяк
Категорія: Статті викладачів, лаборантів і т.д. | Переглядів: 685 | Додав: sonata | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]