Головна » 2011 » Жовтень » 11 » Законодавчі новини: про це давно намагаються сказати
21:41
Законодавчі новини: про це давно намагаються сказати
У період з 18 по 21 жовтня у сесійній залі Верховної Ради заплановано розгляд у першому читанні законопроекту No.8256 щодо забезпечення права журналістів на захист джерел інформації.

   Прийняття цього законопроекту - в інтересах кожного українського журналіста. За останні півтора роки ми маємо багато прикладів, коли правоохоронці, всупереч закону про гарантований державою захист, користуючись розбіжностями у законодавстві, проводять обшуки в офісах та помешканнях журналістів та вилучають на довгий термін напрацьовані архіви, фото- і відеотехніку, диктофони тощо. Це є даність, яка унеможливлює роботу редакцій та може вбити будь-яке, навіть дуже прибуткове видання.

   Деякий час тому ця проблема була поширеною і в Європі. Але судова гілка європейської влади визнала, що подібні дії правоохоронців не є законними. Крім того, Парламентська Асамблея Ради Європи це визнала та оприлюднила рекомендації з приводу захисту джерел інформації журналістів. У цьому документі, зокрема, сказано: <<Асамблея зі стурбованістю констатує велику кількість випадків, коли органи державної влади європейських держав змушують чи намагаються змусити журналістів розкривати свої джерела, незважаючи на
чіткі стандарти, встановлені Європейським судом з прав людини і Комітетом міністрів. Такі порушення найчастіше відбуваються у державах, де відсутнє чітке законодавство з цього питання. ...Розкриття інформації, що вказує на джерело, повинно допускатися лише у виняткових випадках, коли зачіпаються життєво важливі інтереси суспільства чи людини, і це може бути переконливо встановлено>>.

   Українські правоохоронці підтвердили, що користуються у своїй діяльності не Законом, який захищає журналістів, а виключно Кримінально-процесуальним кодексом, де про працівників ЗМІ нічого не сказано. Зрозуміло, що черезтакий підхід порушуються норми інших законів.

   Щоб виправити ситуацію, в березні 2011 року українські журналісти, за допомогою Київської Медіапрофспілки та МГО "Інтерньюз-Україна", ініціювали круглий стіл за участю народних депутатів, громадських діячів, журналістів та представників МВС України, за результатами якого було розроблено та зареєстровано у Верховній Раді проект закону про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України.

   Даним законопроектом до переліку професій - нотаріуса, лікаря, психолога, священнослужителя - представників яких не можна допитувати як свідків з приводу інформації, що стала їм відома у процесі виконання їхньої роботи, додається професія журналіста.

   Також законопроектом передбачається, що обшук і виїмка обладнання і носіїв інформації у журналіста можуть здійснюватися лише за вмотивованою постановою голови апеляційного суду за місцем проведення слідства на підставі подання прокурора області (АРК, міст Києва або Севастополя). При цьому, у такому поданні обов'язково повинно бути зазначено, що йдеться про обшук у журналіста.

   Законопроект був підтриманий 11-ма народними депутатами, підтриманий профільним Комітетом з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, та майже одноголосно - на Комітеті з питань свободи слова та інформації.

   Прийняття цього закону наблизить нашу державу до сучасних європейських стандартів і нарешті надасть українським редакціям довгоочікуванний державний захист.

   Але ж для цього і журналістам треба бути більш активними у захисті своїх прав - прийти у Верховну раду, підтримати слухання "журналістського"законопроекту, питати нардепів, як вони проголосують - "за" чи "проти", тощо.


З повагою,
Олекciй ЯРОСЛАВЦЕВ,
шеф-редактор IA "Поряд з вами"
Категорія: Журналістика в Україні та світі | Переглядів: 722 | Додав: | Теги: право журналіста на професійну таєм | Рейтинг: 4.3/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]