Головна » 2012 » Квітень » 18 » У прес-клубі реформ говорили про українське документальне кіно
21:57
У прес-клубі реформ говорили про українське документальне кіно
18 квітня відбулося засідання Чернівецького прес-клубу реформ.
Темою стало створення українського документального фільму "Срібна Земля".
    Першими містами, де презентували розквіт та становлення "срібної" землі, стали Ужгород, Львів,Тернопіль та Івано-Франківськ.
   А сьогодні  продюсер фільму Тарас Чолій, Микита Васильченко - актор, Ігор Наконечний - заступник керівника чернівецького "Пласту" зустрілися із журналістами Чернівецької області. Ігор Наконечний із радістю запропонував продюсеру презентувати фільм чернівчанам, адже вважає, що Чернівці багато в чому схожі на Закарпаття своєю історією становлення. І хоча нашому краю не вдалося здобути незалежність, але ми так само були відділені від інших частин України. Однією з не менш важливих причин стало святкування 100-річчя організації "Пласт". Серед інших причин - пластуни (зокрема і буковинські) використовують гімн закарпатських колег "Гей, пластуни, гей юнаки!", який написали і вживали на Закарпатті в той важкий період, про який йдеться у фільмі. А перший гімн Пласту - "Цвіт України і краса" - був написаний основоположником "Пласту" Олександром Тисовським. Зараз ці тексти використовують разом - гімн "Пласту" на відкритті заходів, а гімн закарпатських пластунів - на закритті.
  Фільм про період становлення на Закарпатті української державності створювався півтора року. За цей час збиралися документи, свідчення очевидців (більше 15 з них зображені у фільмі), підбиралися актори та диктори, інтегрувалося багато художніх епізодів. Один із акторів, він же учасник "Пласту", Микита Васильченко зазначив, що зніматися в кіно цікаво, а коли ще й граєш себе справжнього - це невимовна радість. І ця радість стає подвійною, коли фільм ще й відкриває невідому сторінку в історії своєї держави і ти пропускаєш цю матерію через себе. Для того, щоб охопити одним кадром розлогі гірські краєвиди, з Києва наймали  дельтаплан. Також для зйомок спеціально віднайшли точно те гірське місце, де галицькі пластуни нелегально переходили  кордон, переносячи зброю закарпатським побратимам.
    Фільм аполітичний. Не був профінансований державними коштами. Є декілька приватних доброзичливців, які надавали нематеріальні послуги, але їхні імена залишаються для глядача таємницею. Триває 70 хвилин.
   За словами Тараса Чолія, продюсера фільму: "Основна ідея - зацікавити молодь. Адже історія може бути цікавою, гарною та захопливою". Також привернути увагу українців, які знаходяться закордоном - задля цього фільм перекладений англійською мовою. В Інтернеті його не буде. А вже за 10 днів буде представлений DVD-диск, якій вміщатиме українську та англійську версію, а також диск із саундтреками з 12 музичними творами від рок до поп та навіть фолк.
 Офіційна презентація фільму та дисків відбудеться в Києві вже на початку травня.

Категорія: Новини студентського життя | Переглядів: 775 | Додав: Нікуся | Рейтинг: 4.5/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]