Головна » 2014 » Квітень » 7 » Студентам ЧНУ презентували «Нового журналіста»
12:53
Студентам ЧНУ презентували «Нового журналіста»

 «Настільна книга журналіста» тепер з'явилася у студентів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Таку неофіційну назву дав новому навчальному посібнику президент Асоціації журналістів «Новомедіа» Руслан Кухарчук. 

4 квітня ЧНУ приймав столичного гостя, який має великий досвід роботи в газеті та на телебаченні, автора трьох книг з журналістики Руслана Кухарчука. До вишу він завітав, щоб презентувати новий підручник для студентів, незамінну книгу для журналістів-початківців, а також зі спец-лекцією на тему «Інтернет-журналістика», на якій присутні почули практичні рекомендації щодо створення власного ЗМІ у всесвітній мережі. Руслан розповідав про курйози його професійної діяльності, поділився враженнями, які відчував, коли із газетярської справи перейшов у телевізійну журналістику, та про те, з якими проблемами йому доводилось стикатись при виконанні професійних обов’язків.

Автор «Нового журналіста» називає три особливості видання: це збереження академічних стандартів, адресованість саме журналістам-практикам та велика кількість додатків, які містять і поради від асів журналістики, так і зразки написання телерепортажу, нарисів, інтерв’ю тощо.

Авторами стали 9 практикуючих журналістів, серед яких Андрій Юхименко, Максим Бутченко, Віталій Єрмак, Руслан Кухарчук та інші. Окрім практичних порад, у книзі нагадуються ще раз давно сформовані стандарти і правила.

«Дуже важливо займатися вивченням і читанням досвіду колег. Навіть досвідченим журналістам варто постійно вивчати нові тенденції, новинки, які реалізують їх колеги. Ця книга, без жодного сумніву, може бути корисна не тільки початкуючим журналістам, а навіть тим, хто давно працює», – підкреслив Руслан.

За його словами, автори виконали роботу і реалізували потреби головних редакторів. Пояснив відомий журналіст це тим, що з «новачками» доводиться дуже довго працювати і багато чому їх навчати. «Тому ми, з одного боку, допомогли редакторам навчити молодий персонал, а з іншого – випускникам і студентам трохи краще підготуватися до роботи у "полі"», – відмітив Кухарчук.

Студенти, які прийшли на зустріч, з нетерпінням чекали, коли «Новий журналіст» потрапить їм у руки. Окрім того, для них такі лекції є не лише цікавими, а й корисними – на таких заходах можна дізнатись багато практичних порад, які допоможуть у майбутньому.

Анастасія, студентка ІІ курсу спеціальності «журналістика» з дитинства знала, що продовжить справу матері і стане журналісткою. І попри поради рідні, ніколи не пропускає лекцій гостей, адже поради досвідчених журналістів для неї кращі за будь-які підручники. Її одногрупниця Настя теж прийшла на лекцію Руслана Кухарчука, оскільки переконана, що за новими медіа – майбутнє журналістики, тому завжди потрібно бути в курсі найсучасніших новинок у ЗМІ.

А дівчата І курсу цієї ж спеціальності бачать себе у традиційних ЗМІ – на телебаченні або ж у газеті. Однак всесвітня мережа їх цікавить не менше. Діана та Крістіна переконані, що потрібно мати навики роботи у будь-якому виді ЗМІ, а потім, по закінченні вишу, оберуть, який їм до душі. Після короткої презентації книги Руслан Кухарчук розповів студентам спеціальності "журанлістика2 про інтернет-журанлістику. Зокрема, він виокремив по три особливості та пеерваги онлайнових ресурсів. Так, перевагами інтернет-журналістики є оперативність, оцінка ефективночті (за допомогою систем Google Analytics, Openstat та ін.) та низька вартість виробництва. Що ж до особливостей, Руслан Кухарчук називає інтерактивність, ілюстративність та гіпертекстовість.

«Сьогодні створити медіаресурс в Інтернеті набагато легше та в сотні раз дешевше, аніж друковану газету, телебачення чи радіо», – відзначив він.

Студенти залишились задоволені та мотивовані. «Такі майстер-класи допомагають наблизитись до реальності медіасвіту, якщо можна так сказати. Одна теорія без практики нічому нас не вчить. Руслан Кухарчук допоміг багатьом студентам дізнатись нове про роботу Інтернет-видань: що? скільки? де? коли? як? Я зрозуміла все. Залишилось піти і зробити. Головне – мудро використати отримані знання. Ми були раді спілкуванню з практикуючим і таким відкритим журналістом», – розповіла студентка ІІІ курсу Ольга.

Завідуюча кафедрою «Журналістика» Любов Василик зазначає:  «Ми завжди раді співпраці з фахівцями медіа галузі, які відвідують нас із цікавими лекціями. Корисним є спілкування з людиною, яка знає свою справу. Книга «Новий журналіст», яка була презентована президентом Асоціації, досвідченим журналістом Русланом Кухарчуком має велику цінність для студентів. Бо саме завдяки такій літературі майбутні журналісти можуть формуватися як справжні фахівці. Ми вдячні Русланові за те, що приділив нам час та залюбки погодився виступити з лекцією для студентів Чернівецького національного університету і будемо раді розвивати співпрацю з Асоціацією «Новомедіа» у майбутньому».

Олена СЛАВСЬКА


 

Категорія: Новини студентського життя | Переглядів: 923 | Додав: sonata | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]