Головна » 2011 » Квітень » 5 » Безробітна ворожка шукає роботу
20:37
Безробітна ворожка шукає роботу
Атас!
 
В національному класифікаторі з'явилися професії астролога і ворожки
    Нерідко, коли у людей виникають певні проблеми у житті, замість того, щоб їх вирішити самостійно, вони йдуть по допомогу до ворожок. Особливо це стосується осіб слабкої статі. Майже кожна моя знайома, якщо сама ще не наважувалася до них звернутися, має принаймні декількох приятельок, які це робили.
    Попри сумнівну діяльність подібних ясновидиць, попит на їхні нематеріальні послуги не зменшується. Через це, зрозуміло, щоразу підвищується і вартість "провидінь". Хоча інколи ворожки і не називають конкретної суми, мовляв "скільки дасте, стільки й буде". Загалом, ціна за передбачення майбутнього коливається в межах 50 – 200 гривень. Якщо є потреба у "знятті порчі", родового прокляття чи відверненні від пристріту (поганого впливу погляду деяких людей), то доведеться заплатити значно більше.

Професія „ворожка” уже є
   Більше двох років тому у національному класифікаторі професій України з'явилася така категорія професій, як астрологи, хіроманти та ворожки. Присутність цих професій у державному класифікаторі передбачає нарахування їм різних соціальних допомог, і ... навіть пенсії. Вище вказані категорії, у свою чергу, мали б з отриманого доходу сплачувати податки. Крім того, якщо певна професія перебуває у класифікаторі більше року, її представники можуть звернутися до навчальних закладів з вимогою введення відповідної спеціальності з подальшою видачею дипломів державного зразка.
   Як повідомили у Чернівецькому обласному центрі зайнятості, у Чернівцях охочих здобути подібну професію ще не було. Та це не означає, що ворожок у нас немає, швидше навпаки. Проте для них простіше триматися "у тіні", й не афішувати своєї діяльності, щоб не сплачувати податок.
  У Румунії, до прикладу, відьом, ворожок і астрологів нещодавно прирівняли до приватних підприємців. З 1 січня цього року вони мають платити прибутковий податок у 16 %, а також відраховувати частину зароблених коштів у пенсійні фонди і фонди медичного страхування. Податок також наклали на астрологів та бальзамувальників трупів. У відповідь уряду 13 румунських чаклунок влаштували на березі Дунаю справжній шабаш і вилили в річку відвар з отруйної мандрагори, з допомогою якого наклали прокляття на Кабмін.

Дівчатам розповідають про таємничого прихильника...
   Більшість так званих ворожок в результаті виявляються шахрайками. Це хороші психологи і спостерігачі. Говорячи загальні речі, які можна сказати про кожного, вони випитують деталі, через які по цеглинці й вибудовують "піраміду минулого" й майбутнього. Дівчатам розповідають про таємничого прихильника, зрілим жінкам – про заздрісну сусідку. Почувши влучну деталь, люди, здебільшого, самі підхоплюють її і розповідають все. А потім дивуються, "як вона могла про це дізнатися".
   "Найчастіше до ворожок звертаються на тлі відчаю, тривоги, зневіри та невпевненості, у періоди життєвих криз, труднощів, хвороб, неможливості здійснити важкий вибір, - розповідає практикуючий психолог Оксана Пендерецька. - Звертаючись до ворожки, людина прагне віднайти, повернути або зберегти контроль над своїм життям, долею, обставинами. Але водночас вона намагається «вручити» іншій людині відповідальність, зняти з себе її тягар. Це призводить до остаточної втрати впевненості у власних силах, у можливості щось змінювати в своєму житті, до знецінення особистого вибору і зневіри у здатності самостійно приймати рішення. Насправді ворожки "програмують" людину на певний варіант розвитку подій, якому схильні до навіювання особистості несвідомо підкоряються, ніби слідуючи розставленим "дороговказам".
   Люди, які відчайдушно вірять у силу передбачень, не розчаровуються, коли їм говорять неправду, - продовжує Оксана Михайлівна. Вони просто шукають інших ворожбитів, адже нікому не хочеться визнавати, що він ошуканий у своїх віруваннях і переконаннях. Ошуканий конкретною ворожкою – це ще можна пережити, але не ідеєю… От і накопичують спроби, витрачаючи час і кошти, замість того, щоби самостійно змінювати своє життя".
   Особливо негативно діяльність ворожок засуджує церква. Незважаючи на те, що ворожки здебільшого називають свої провидіння даром від Бога, священники це заперечують і називають їх шарлатанками. " Люди звертаються до ворожок, бо мають слабку віру або взагалі її не мають, - говорить отець Валерій Сиротюк, вікарій буковинський УГКЦ. - Тому рятунок шукають серед людей, людськими способами. Кожен християнин, повинен знати, що за будь-яким питанням треба звернутися до свого священника, свого керівника, який підкаже, якщо ми не знаємо що робити".
Майбутнє покаже кава
   Чи говорять ворожки правду, та як це "дійство" відбувається насправді, я вирішила перевірити на собі. Знайомі підказали адресу жінки, яка розповідає про майбутнє по кавовій гущі (що вкрай зацікавило). Коли я завітала по вказаній адресі, мене зустріла приємна жінка, яка, як пізніше з'ясувалося, за національністю – грузинка. На кухні чекала свіжозварена кава, яку я мала випити, одночасно розмірковуючи про себе. Олена (ім'я жінки змінено) запалила свічку і вилила кавову гущу на тарілку. Першими словами було "я бачу смерть, цього року помре твій дідусь", що мене страшенно налякало. Потім розповіла про те, коли вийду заміж і скільки народжу дітей. Побачила Олена й майбутнього нареченого, опис якого не збігався з моїми планами на майбутнє, і навіть суперечив їм. Довелося показати їй фото хлопця, якого до того вважала майбутнім чоловіком (адже зустрічаємося уже 6 років), на що та відповіла, що не бачить нас разом. У цифрах ворожка теж дещо помилялася. Так, наприклад, розгледівши у каві, що моя матір за кордом, не змогла вірно сказати як довго. Замість шести років назвала два, після чого змінила хід розмови і почала розповідати, скільки вона ще там пробуде.
   Не заперечуватиму, що жінка "побачила" і деталі, яких не могла вгадати. Розповім про одну з них. Напевно, в кожного є звичка, розмовляючи телефоном (чи просто так), малювати на клаптиках паперу різноманітні фігури, символи, слова. Це відбувається механічно, мимовільно. Коли я розмовляю, то обписую аркуш буквою "н", яка загалом у мене ні з чим не асоціюється. Олена розповіла, що бачить в моєму житті цю букву. Сказала, що невдовзі з'явиться вірна подруга з іменем, яке починатиметься на "н". Тож з нетерпінням чекаю.
   А щодо того, ходити до ворожок чи ні, це вже особиста справа. Щодо мене, то після подібного експерименту мої сумніви щодо їх діяльності тільки посилилися. Бажання в майбутньому ще раз звернутися до віщунки немає. Це тільки даремна трата часу і грошей. До речі, послуги Олени обійшлися мені у 100 гривень, які б я з радістю витратила на щось інше.

Ольга Прокопюк, студентка 408 групи
спеціальності "Журналістика"

Категорія: Статті студентів | Переглядів: 1201 | Додав: | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 5
5 sonata  
0
у зв’язку з прийняттям ЗУ «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту населення та інформаційного простору від негативного впливу» від 04.02.2012, з 14 лютого забороняється: розповсюджувати рекламу послуг з ворожіння та гадання та транслювати програми та передачі, у яких телеглядачам та/або радіослухачам надаються послуги з ворожіння та гадання, а також платні послуги у сфері народної та/або нетрадиційної медицини.

3 Helga  
0
У Національному класифікаторі професій України за 2010 рік ці професії ще були. У цьому я переконалась на власні очі, попросивши у Службі зайнятості відповідну книгу. Тому не розумію, чому виникла така невідповідність.[color=green]

4 sonata  
0
У квітні 2010 р. внесено зміни до деяких законодавчих актів "Щодо заборони діяльності екстрасенсів, знахарів, ворожок, хіромантів та послуг із передрікання майбутнього (долі)". Громадські дослідники ствердили, що до 90% таких цілителів - це шарлатани, які користають із легковірності людей, і 5-10% так званих ворожок займаються магічною практикою. У нововведеннях також вказано: вилучити з переліку Державного класифікатора України, класифікатора професій ДК 003-95 такі види професій: 5151 - астролог, 5152 - ворожка, хіромант, які потрапили туди сумнівним шляхом. До речі, у цьому переліку досі немає професії священослужителя .
Видно, надали класифікатор, виданий ще на початку року, без внесених змін квітнем. Не відомо, чи й служба зайнятості так швидко зреагувала - вони посилалися на дані від початку року.

2 sonata  
0
Деякі уточнення: у квітні 2010 р. внесено зміни до деяких законодавчих актів "Щодо заборони діяльності екстрасенсів, знахарів, ворожок, хіромантів та послуг із передрікання майбутнього (долі)". З Державного класифікатора ці "професії" уже вилучено.

1 Vitalia  
0
Прочитала із захоплення на одному подиху.
Гарна стаття вийшла...коли дочитала до мандрагори вибухнула сміхом ))

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]