Головна » 2011 » Березень » 20 » В полоні у ... комп'ютера
12:04
В полоні у ... комп'ютера
  
Обережно, залежність!
Наркологи б’ють на сполох: люди все більше часу проводять за комп’ютером, надаючи перевагу не реальному, а віртуальному світу. За даними Computer Economics у світі 20 % користувачів страждають залежністю від комп’ютера, тобто хворий кожен п’ятий

  Так звана залежна особистість формується ще в ранньому дитинстві, і питання лише в тому, коли настане «зрив» – ситуація, що проявить залежність і що «зачепиться» за цей гачок: для когось це буде алкоголь, для когось наркотики, невротичне кохання, ігри, навіть робота, оскільки трудоголізм – це також залежність.
  Комп’ютерна залежність, за словами практикуючого психолога Оксани Пендерецької, найчастіше виникає у людей, які відчувають труднощі у спілкуванні, у встановленні та підтримані соціальних контактів, невпевнених та боязливих, з низькою самооцінкою. Спілкування в інтернеті приваблює їх анонімністю, безпечністю, можливістю приміряти на себе різні ролі. Жертвами ігрової залежності найчастіше стають підлітки. Вони часто почуваються самотніми і покинутими, оскільки опиняються між двома світами – дітей та дорослих, в жодному із яких вони не є "своїми". Гра дає можливість хоча б у віртуальному світі відчути себе переможцем, успішним і сміливим, привабливим і потрібним. Тому все більше підлітків можна побачити не на вулиці, а "за трьома завісами" у комп’ютерних клубах.
  "Цього року кількість клієнтів зменшилась, - розповідає працівник одного із чернівецьких інтернет-клубів. Це пов'язано з тим, що у нас діють деякі правила, як от не смітити, не лаятися, не кричати на весь голос. Крім того, ми не впускаємо дітей, які вчаться у першу зміну. Такі обмеження, звісно, не всім подобаються, тому "затяті" ігромани перебралися в інші клуби, де нема подібних заборон. Ті, що залишились, не проводять біля монітора більше трьох годин. Але були випадки, коли підлітки засиджувалися значно довше і за ними приходили батьки".
  Проте таких зразкових інтернет-кафе у Чернівцях одиниці. Скільки годин проводять відвідувачі за комп'ютером, зазвичай, ніхто не стежить. Тільки б сплатили за час. Не дарма ж у подібних закладах немає вікон, а якщо й є, то вони щільно завішуються. Це робиться для того, аби людина втрачала контроль за часом і не помічала, як довго вона перебуває перед монітором. На цей гачок найчастіше ловляться саме підлітки. За словами виконуючого обов'язки начальника сектору дільничних інспекторів міліції Святослава Кіслара, діти до 16 років можуть самостійно перебувати в інтерактивних клубах лише до 23.00. В протилежному випадку їхні батьки притягуються до адміністративної відповідальності.
  Та власники подібних закладів, здебільшого, на таку заборону не зважають. Був випадок, коли підліток просидів в одному із чернівецьких інтернет-кафе дві доби, аж поки за ним не прийшли батьки. Хлопець пояснив, що не помітив, скільки часу пройшло. Йому здавалося, що минуло всього декілька годин.
  Таке багатогодинне перебування перед монітором дуже шкодить здоров’ю. Це може викликати порушення зору, зниження імунітету, головну біль, втрату апетиту, безсоння тощо. Але, навіть помічаючи за собою такі зміни, люди не поспішають на прийом до лікаря і не бажають виліковувати залежність. "До нас такі хворі не потрапляють, - каже лікар-психіатр відділу неврозів та межевих станів Чернівецької обласної психіатричної лікарні Лариса Смислова. – Вони, як правило, сидять вдома перед комп’ютером. Таким особам, перш за все, потрібна психологічна допомога, адже медикаментозних засобів проти цього виду залежності немає".
  Комп’ютерної залежності, як і будь-якої іншої, позбутися важко, але можливо. Насамперед, людина має усвідомити і визнати, що проблема дійсно існує. Оксана Пендерецька радить обов’язково проконсультуватися з психіатром. Наступним кроком повинно бути звернення по фахову психологічну допомогу. Близькі, у свою чергу, повинні допомогти у пошуку зацікавлень, не пов’язаних з грою, у встановленні соціальних контактів. Подолання залежності залишає по собі "діру", порожнечу в часі й інтересах. Якщо цю "діру" не заповнити, виникнення нової залежності довго очікувати не доведеться.

Ви залежні від комп'ютера, якщо:
• відчуваєте ейфорію, сідаючи за комп'ютер;
• не бажаєте відволікатися від роботи або гри;
• дратуєтесь, якщо вас відволікають;
• нездатні спланувати закінчення сеансу (сів на годинку, а просидів три!);
• витрачаєте багато коштів на постійне оновлення програмного забезпечення;
• забуваєте за комп'ютером про домашні справи, службові обов'язки, навчання, зустрічі та домовленості;
• зневажаєте власним здоров'ям, гігієною і сном;
• віддаєте перевагу вживанню їжі перед монітором.

Ольга ПРОКОПЮК, студентка 408 групи
спеціальності „Журналістика”
Категорія: Статті студентів | Переглядів: 752 | Додав: | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]