Головна » 2014 » Квітень » 6 » Паперове страхування, гроші на руки та «сядете за шлагбаумом» – проблема автотранспортних перевезень в регіоні
22:23
Паперове страхування, гроші на руки та «сядете за шлагбаумом» – проблема автотранспортних перевезень в регіоні

Автотранспортна інфраструктура в Україні знаходиться на стадії латентного занепаду. Свідченням цього слугує поганий стан доріг, на які щорічно на паперах виділяється одна сума, а власне на ремонтні роботи - кошти в десятки разів менші зазначених. Наслідком занедбаних шляхів стають часті поломки та швидке зношення транспортних засобів. Державні перевізники скорочують обсяги своїх рейсів, що дозволяє приватникам спекулювати вартістю квитка. Такими чином деякі населені пункти залишаються без прямого сполучення з іншими містами, а приватні перевізники, що натомість пропонують свої послуги, самостійно встановлюють ціни, які перевищують реальні. При цьому вони не виконують наказ 25.05.2006 N 503 «Про затвердження Типових форм квитків на проїзд пасажирів і перевезення багажу на маршрутах загального користування». До прикладу, маршрут Чернівці – Балинці (Снятинський р-н) насправді вартував 21 грн, але державний перевізник відмовився працювати за даним сполученням у зв’язку зі збитковістю. Інший перевізник, що погодився обслуговувати цей рейс, встановив ціну 30 грн. Як підсумок – переплата пасажиром у 9 грн та відсутність страхування або ж альтернатива – подорож із пересадками.
Поряд із вищезгаданими проблемами виникає і наступна: як і де придбати квиток та й чи варто купувати його взагалі? Тут є два варіанти: або заплатити повну вартість проїзного документа у касі (враховуючи збір до ПФ та ПДВ у розмірі 20%), або ж заплатити водієві «на руки». Здавалося б, купуючи квиток, ми робимо внесок у розвиток транспортної інфраструктури, вносимо кошти на рахунок Пенсійного фонду, а також віддаємо державі 20% сплаченого, та чи, натомість, отримуємо те, за що платимо? На практиці пасажирові дістається «паперове» страхування, неналежний сервіс, та й не обов’язково зазначене на квитку місце буде ваше.
Редакцією «Табуретки» було проведено соціальне дослідження із вивчення даної теми. За результатами, на запитання: «Коли ви їдете автобусом, купуєте квиток у касі чи платите безпосередньо водієві?», зі 100 респондентів 56% купують квиток у касі. Відповідно 44% опитаних зізналися, що їм легше сплатити вартість проїзду безпосередньо водієві. Парадоксально, але й цінова політика стосовно квитків «з рук» різниться. Дехто встановлює вартість квитка нижчу, від тієї, що у касі, таким чином забезпечує собі притік пасажирів та максимальний прибуток із заповненого рейсу, уникаючи сплати за страхування та збір у касу. Дехто ж бере більше, ніж встановлений тариф на проїзд. Наплив пасажирів не стає меншим через нагальність потреби у поїздці, а «зайві» кільканадцять гривень осідають у гаманці водія.
Можливий ще один сценарій розвитку подій: «посадка за шлагбаумом». Водій відніс у касу гроші за квитки, аби отримати маршрутний лист, задекларувавши всього 15 пасажирів. Цікаве явище, але «за шлагбаумом» стоять люди. Всі вони чекають цього ж водія, аби стати його 20-тими та 30-тими пасажирами, з яких без докору сумління можна здерти ще декілька копійок у той же гаманець. Перевізник ігнорує постанову Кабміну від 26 вересня 2007 р. N 1184 «Про внесення змін до Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту» («Особа, що придбала квиток, повинна здійснити посадку в автобус на автостанції, зазначеній у квитку, або за попереднім погодженням з автостанцією та внесенням відповідної позначки до квитково-касового листа на іншій зупинці, передбаченій розкладом руху»), а несовісний пасажир, не усвідомлюючи своїх вчинків, сприяє підвищенню ціни на власний ж маршрут у зв’язку із його непопулярністю, заявленою у касі.
Здавалося би, нічого страшного, та якщо поглянути на цю проблему глобальніше, то можна побачити, що з кожним роком усе більше маршрутів скасовуються через «відсутність» пасажирів, дороги не ремонтуються, а у бюджеті формуються дірки через несплату податків. Тож, сідаючи наступного разу у автобус, обирайте самі у чию кишеню ви платитимете.

© Міні-редакція «Табуретка»: Дворська А., Мамчук Г., Олендр Д., Супрун В.

Категорія: Статті студентів | Переглядів: 649 | Додав: | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]