Головна » 2013 » Грудень » 5 » Злічувач природи
01:05
Злічувач природи
«В цьому меркантильному світі злічити та обчислити можна все, навіть … природу» — вважав видатний німецький філософ, логік, математик, фізик, юрист, історик, дипломат, винахідник і мовознавець Готфрід Вільгельм Ляйбніц.
Оцінити його вплив та внесок до науки — важко, бо насправді це колосальна глиба. На той час вчені вже дійшли до висновку, що послуговуватись поняттям виключно натуральних чисел вже не актуально, тож сформувалася ідея про нескінченно великі та нескінченно малі величини, над якими, згідно математичних законів, теж повинні бути можливості здійснювати алгебраїчні дії. Саме над способами здійснення обчислень над такими числами і ламали собі голови вчені мужі тих часів.
Знаменитий Ньютон та видатний Ляйбніц одночасно, незалежно один від одного, дійшли висновку, що найбільш вдалим буде диференціювання та інтегрування нескінченно малих чисел, щоб мати з того якусь користь. Так виникло прокляття та причина сліз гуманітаріїв — Його величність Математичний Аналіз. Виключне значення Ляйбніца в ньому полягає в запровадження символіки ( інтеграл, похідна), термінології та дослідженнях. Він виводить перший ряд для числа π, винаходить власну конструкцію арифмометра, набагато краще паскалівского — він вмів виконувати множення, ділення, вилучення коренів і зведення в ступінь. Цікавим був і підхід вченого до свого вчення. На відміну від свого конкурента, на користь школі Ляйбніца йшла і його відкритість, масова популяризація нових ідей, що Ньютон робив вкрай неохоче.
Насправді конфлікти між двома світочами математичного аналізу часом доходили до смішного. Вони обмінювалися листами - «люб’язностями», відверто осоромлювали одне одного на публіці та постійно конкурували. Хоча на той час це виглядало нерозумно, але зараз саме завдяки цьому конфлікту маємо таке гроно геніальних думок.
От, наприклад, окрім математичного аналізу, Ляйбніц створив комбінаторику як науку, тільки він у всій історії математики однаково вільно працював як з безперервним, так і з дискретним. Він заклав основи математичної логіки. Першим ввів поняття "живої сили" ( кінетичної енергії) і сформулював закон збереження енергії. Обґрунтував необхідність регулярно вимірювати у хворих температуру тіла. Задовго до Зиґмунда Фрейда навів докази існування підсвідомості людини, висунув в психології поняття несвідомо "малих перцепцій" і розвинув вчення про несвідому психічного життя .
В біологію Ляйбніц ввів ідею цілісності органічних систем, а також принцип незвідність органічного до механічного. У роботі "Протогея" ( 1693) Готфрід Вільгельм Ляйбніц висловив думку про еволюцію землі і узагальнив зібраний ним матеріал в області палеонтології.
Природу Ляйбніц тлумачив як звичку Бога. У розумінні Ляйбніца, Бог - це актуальна нескінченність людського духу, повна реалізація чистого пізнання, яке не можливо для індивіда.
Ляйбніц намагався пов'язати воєдино правове і поліцейську державу, ідеї демократії і абсолютизму. Згідно Ляйбніца, держава утворюється шляхом суспільного договору.
В мовознавстві Готфрід Вільгельм Ляйбніц створив теорію історичного походження мов, дав їх генеалогічну класифікацію , а також розвинув вчення про походження назв.
Ляйбніц підказав Дені Папену конструкцію парової машини (циліндр і поршень). Серед інших його винаходів можна відзначити: пристрій використання енергії вітру при відведенні води з шахт; креслення підводного човна; проектування оптичних приладів та гідравлічних машин та робота над створенням "пневматичного двигуна". Неабищо, правда?
Відмінною рисою Ляйбніца з ранніх років була його нічим неприкрита геніальність, яка, тим не менш, явно не вписувалася в традиційні освітні схеми. Важкі книги здавалися йому легкими, а легкі – важкими. На думку Бертрана Рассела, Ляйбніц "був одним з видатних умів усіх часів, але людиною він був неприємним"
Але хоч геній стільки зробив на благо людської науки, людство не змогло оцінити цього повністю. 1716 : смерть Готфріда Вільгельма Ляйбніца. Ніхто з почту ганноверського герцога не проводив Ляйбніца в останню путь, за труною йшов тільки його особистий секретар. Берлінська академія наук, засновником та президентом якої він був, аж через рік спромоглася виголосити сякеньку промову про смерть.
Щоправда, пізніше німецька нація вже ж змогла віддати належне своєму геніальному синові. Ляйбніц став першим цивільним особою Німеччині, якому був споруджений пам'ятник. На його честь отримали назву: кратер і найвища гірська ланцюг на Місяці; університет в Ганновері.

Уляна Букатюк
Категорія: Історія науки і техніки | Переглядів: 526 | Додав: | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]