Головна » 2013 » Грудень » 6 » Нобелівська премія з фізіології і медицини 2013 - за везикулярний транспорт
22:41
Нобелівська премія з фізіології і медицини 2013 - за везикулярний транспорт
Лауреатами Нобелівської премії з фізіології і медицині 2013 стали американські вчені Джеймс Ротман, Ренді Шекман і Томас Зюдоф за дослідження в області міжклітинних взаємодій. 
  Нобелівський тиждень традиційно розпочалася з оголошення лауреатів премії з фізіології і медицині. Всупереч прогнозам наукового співтовариства , Нобелівський комітет не віддав перевагу дослідженням в галузі молекулярної онкології , епігенетики і мікро- РНК , а вирішив удостоїти нагороди учених, які досліджували механізми міжклітинних взаємодій .
  Все живе складається з клітин. Але просто скупчення клітин - це ще не многоклеточность , вона з'являється тоді , коли клітини починають один з одним взаємодіяти . Відбувається це шляхом передачі певних молекул , упакованих в везикули - крихітні бульбашки , які відбруньковуються від мембран органел. Звідки клітини знають , куди і коли потрібно доставити ту чи іншу молекулу ? Аспекти цього процесу і досліджували нинішні нобелівські лауреати.
  У людському , і будь-якому іншому живому організмі постійно відбувається безліч різних процесів . Поки ви читаєте цю статтю , серце перекачує кров , еритроцити переносять кисень до органів , очні м'язи регулюють рух очей по рядках , опорно- руховий апарат забезпечує підтримання положення тіла в зручній позі , словом , організм живе . І всі ці процеси відбуваються без нашої участі , як би самі собою. Багато в чому завдяки тому , що клітини навчилися вирішувати свої локальні питання без того , щоб відволікати центральну нервову систему такими дрібницями , як біосинтез потрібного білка.
  У будь-якій живій клітині є цілий набір органел , які виробляють найрізноманітніші речовини : гормони , нейромедіатори , ферменти. Вони повинні бути доставлені або в певні місця тієї клітини , де синтезуються , або потрапити в інші клітини і тканини. Відбувається це за допомогою везикул - хімічно інертних органоїдів , що забезпечують метаболізм і транспорт речовин.
  Професор Каліфорнійського університету в Берклі Ренді Шекман ще в 70 -х роках минулого століття зацікавився генетичними механізмами транспорту речовин в клітинах у дріжджів . За допомогою генетичного скринінгу він виділив клітини дріжджів з пошкодженою транспортною системою . За його словами , це було схоже на погано працюючий громадський транспорт - то тут , то там виникали затори , везикули скупчувалися в одному місці в очікуванні моменту , коли можна буде випустити вміст. Шекман виділив три класи генів , які контролюють клітинну транспортну систему.
  Джеймс Ротман , професор Єльського університету , зацікавився транспортними проблемами клітин пізніше , в 80 -ті роки минулого сторіччя. Він виявив , що точна доставка вмісту везикул можлива завдяки особливому белковому комплексу , вбудованому в мембрану , навколишнє везикулу . Виявилося , що деякі гени , які Шекман визначив як відповідальні за транспортну регуляцію , працюють і у ссавців ( Ротман працював з культурами клітин гризунів) . А згодом виявилося , що це універсальний еволюційний механізм і для грибів , і для тварин , і для рослин .
  Область інтересів професора Стенфордського університету Томаса Зюдофа - взаємовідношення нервових клітин. Як відбувається передача сигнальних молекул - зрозуміло , зрозуміло, які гени відповідають за процес . Але яким чином доставка здійснюється точно в строк? Виявилося , що вся справа в іонах кальцію : вони-то і виконують роль сигналу , по якому білок везикули зв'язується з мембраною того місця , куди потрібно доставити цінний вантаж .
  Знання всіх цих процесів надзвичайно важливо для того , щоб зрозуміти механізми регуляції організму не тільки в нормі , але і при різних патологіях . Порушення транспортної системи ведуть до неврологічних і імунним захворювань, діабету . Шекман зараз досліджує порушення везикулярного транспорту при хворобі Альцгеймера.
Торік премія з фізіології і медицини була присуджена японському вченому Сін'я Яманака і британському біологу Джону Гердону за роботи в області біології розвитку і отримання індукованих стовбурових клітин.

Мацик Леся, 309 група.
фото: 
http://life.pravda.com.ua/
Категорія: Історія науки і техніки | Переглядів: 2132 | Додав: | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]