Головна » 2010 » Березень » 19 » Найкращі знавці української мови вчаться у ЧНУ
12:31
Найкращі знавці української мови вчаться у ЧНУ
Для студентки ІV курсу філологічного факультету (спеціальність «Журналістика») Аліни Голінати-Слоти січень 2010 року став знаковим місяцем. Адже 15 числа у приміщенні Чернівецького медичного коледжу відбувся підсумковий ІІІ етап Х Міжнародного конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика, у якому Аліна здобула перемогу!

Організаторами змагання виступило Міністерство освіти і науки України та Ліга українських меценатів за підтримки Міністерства культури і туризму України. За традицією, конкурс щороку стартує 9 листопада, в День української писемності та мови.

Згідно з положенням про Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика, участь у ньому можуть брати учні 3-11 (12) класів ЗОШ, професійно-технічних училищ, студенти вищих навчальних закладів І-ІV рівня акредитації усіх форм власності, курсанти вищих військових навчальних закладів Збройних Сил України, ліцеїсти Київського військового ліцею імені Івана Богуна та закордонні українці. Метою конкурсу є сприяння утвердженню статусу української мови як державної, піднесення її престижу, виховання у молодого покоління українців поваги до мови свого народу.

Для учнів загальноосвітніх навчальних закладів та профтехучилищ конкурс ім. П. Яцика проходить у 4 етапи, а для студентів ВНЗ – у 3. Переможці І, ІІ, ІІІ етапів змагання нагороджуються дипломами встановленого Лігою українських меценатів зразка. Переможці підсумкового етапу отримують дипломи «Переможця Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика» та грошові премії відповідно до кошторису.

Слід відзначити, що, згідно з Постановою Кабінету Міністрів, призерам конкурсу щомісяця виплачуються стипендії Президента України у такому розмірі:
• учням загальноосвітніх і професійно-технічних навчальних закладів – 600 гривень;
• студентам вищих навчальних закладів I-II рівня акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст» або «бакалавр», – 800 гривень;
• студентам вищих навчальних закладів III-IV рівня акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр», «спеціаліст» або «магістр», – 1000 гривень.

За словами одного із організаторів, віце-президента Ліги українських меценатів, голови асоціації видавців і книгорозповсюджувачів Михайла Ватуляка, за десять років свого існування конкурс став масовим та престижним. «Минулого року під час урочистого закриття красувалися прапори 27 країн – настільки широку географію має цей конкурс. Участь у ньому беруть представники української діаспори із Польщі, Хорватії, Болгарії, Фінляндії, Швеції, Італії, Китаю. Окрім того, 14 минулорічних переможців отримали щомісячну президентську стипендію. Хочу наголосити, основна мета заходу – пробудити у дітях патріотичні почуття».

Своїми враженнями від пережитого ділиться і переможниця мовного змагання, студентка ЧНУ Аліна Голіната-Слота:
«Беру участь у конкурсі з 2000 року, відколи він з’явився. Цього року під час проведення третього етапу учасників поділили на групи за рівнями акредитації вищих навчальних закладів, які вони представляють. А студенти філологічних спеціальностей отримали окремі завдання.

Для перемоги в конкурсі необхідні знання української мови, творчий підхід до виконання завдань і чітка громадянська позиція. Цей захід справді піднімає престиж нашої мови в світі, спонукає до глибокого її вивчення. Важливо, що право на участь у конкурсі мають школярі, студенти, а також військові. Гарним стимулом є подарунки та грошові винагороди. З боку держави – це розумний внесок у те, що справді має значення. Я віддала чимало зусиль і часу, щоб отримати добрий результат, і маю намір надалі займатися самоосвітою в цій сфері. Вважаю, що переможцем є кожна людина, яка приходить до усвідомлення того, як важливо розвивати національну мову у власній державі, і робить хоча б найменші кроки в цьому напрямку».
Лілія Шутяк
Категорія: Статті викладачів, лаборантів і т.д. | Переглядів: 915 | Додав: | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 2
2 Юля  
1
Приємно за журналістів! smile

1 Lara  
0
Вітаю!))

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]