Головна » 2013 » Грудень » 5 » Наекономили на Нобель…
01:26
Наекономили на Нобель…
Вже незабаром 10 грудня, а саме на цей день запланована офіційна церемонія нагородження лауреатів Нобелівською премією в Стокгольмі. Цьогоріч ще блискуча 13-ка переможців вразила світ.
Серед списку галузей премії порівняно не так давно, але дуже впевнено, ввійшла й економіка. В поточному році Нобелівської премії з економіки удостоєно трьох американців: Юджину Фамі, Ларсу Петеру Хансену і Роберту Шиллеру. Отож, премію, вартість якої складає 8 млн шведських крон ($1,2 млн), буде розділено між трьома лауреатами. Чим такі видатні ці вчені, і як їхня праця вплине на світ — спробуємо з’ясувати.


Офіційно це звучить так: "згідно з рішенням Нобелівського комітету, цьогорічну премію присуджено за "емпіричний аналіз оцінювання активів". Щоправда, сумніваюся, що кожен втямить про що йде мова. А цікаво ще й те, що дослідження двох вчених-практиків ( Фама та Шиллера) часом абсолютно суперечать дослідженням третього лауреата.
Вся суть їхніх клопітких досліджень зводиться до тези: «Немає ніякої можливості точно передбачити, що стане з цінами активів у найближчі дні або тижні. Будуть вони рости або падати? Зате з високою часткою ймовірності ми здатні спрогнозувати тенденцію цін, якщо перейдемо до розгляду довгострокової перспективи, заглянемо вперед на три-п'ять років»
Здавалось би абсурд. Якщо ціни майже неможливо передбачити протягом декількох днів або тижнів, то, ймовірно, спрогнозувати їх на роки ще складніше? Ні, заявив на початку 1980-х Роберт Шиллер. Він знайшов , що ціни на акції коливаються набагато сильніше , ніж вважали попередні теорії . Вони виявилися більш вола тильні ( тобто більше змінюються з часом) , ніж фундаментальні фактори , що лежать в основі самих коливань , - наприклад , дивіденди частина прибутку, яку отримують власники акцій). Побудувавши співвідношення цін і дивідендів , вчений зауважив , що цей показник має тенденцію до падіння , коли ціна висока , і до збільшення при низькому рівні. Ця закономірність виявилася справедлива не тільки для акцій , але і для облігацій та інших активів .
А ще в 1960 - х Юджин Фама з колегами показав , що зміни цін в короткостроковій перспективі носять випадковий , слабо передбачуваний характер
Виявилося , що в якийсь момент папери відносно дешеві, а в якійсь - відносно дорогі . Якщо перекласти це на довгостроковий період , на 3-5 років , то можна допустити , що в момент зростання цін на акції вони збережуть цю тенденцію певний час і досягнуть якогось рівня. Потім почнеться таке ж зниження . Причому тренд залишиться незмінним , навіть якщо в короткі проміжки будуть спостерігатися коливання .
Отже, нинішні лауреати заклали фундамент для сучасного розуміння цін на активи. Своєю працею вони врятували мільйони грошових одиниць, що постійно обертаються у гігантських і не дуже корпораціях.

Уляна Букатюк
Категорія: Історія науки і техніки | Переглядів: 454 | Додав: | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]