Головна » 2013 » Грудень » 7 » Чернівецькі журналісти засудили дії "Беркута"
13:13
Чернівецькі журналісти засудили дії "Беркута"
  Вчора, 6 грудня, о 16:00, на Центральній площі Чернівців зібрався Журналістський Євромайдан. Представники більшості ЗМІ Буковини засудили дії "Беркута” проти журналістів, які висвітлювали події київського євромайдану. Журналісти підписали звернення до Начальника управління МВС України у Чернівецькій області. 

Начальнику управління МВС України 

у Чернівецькій області 

Олександру Демидову 

Звернення

   Ми, журналісти чернівецьких засобів масової інформації, висловлюємо глибоке обурення та незгоду з діями українських спецпідрозділів, які напали та жорстоко побили представників мас-медіа, які висвітлювали масові протести.
   За численними повідомленнями у ЗМІ, протягом подій, які тривають в Києві, понад 50 журналістів були поранені під час зіткнень між міліцією та протестувальниками
   На десятки вітчизняних та закордонних журналістів, котрі виконували свою роботу, було здійснено напади, а їх професійне обладнання було пошкоджене. Декілька репортерів отримали поранення, включаючи переломи кісток і рани на голові від ударів каміння, а також застосування світлошумових гранат. Працівники правоохоронних органів били журналістів, незважаючи на наявність прес-карт та того, що вони ідентифікували себе саме як журналісти.
   Серед постраждалих журналістів – Олександр Перевізник, фотограф ЛігаБізнесІнформу, якого побив працівник спецпідрозділу, не зважаючи на те, що журналіст показав прес-карту; Роман Купріянов, оператор Euronews, якого побили, коли він намагався зробити фотографію пораненого чоловіка; Сергій Чузавков, фотограф Associated Press отримав поранення голови; Дмитро Ларін, журналіст «Української правди», на якого напали бійці спецпідрозділу, не зважаючи на те, що він був одягнений у помаранчевий жилет з написом «преса», та багато інших. Працівників ЗМІ бійці «Беркуту» били, знаючи, кого вони б’ють, та ще й застосували силу із особливими цинізмом та жорстокістю.
   Ми вважаємо, що вибачення Міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка за надмірне застосування сили з боку підпорядкованих йому міліцейських підрозділів «Беркут» і «Барс» не матиме ніякого значення, якщо винуватці та ті, хто віддавав накази бити невинних людей та журналістів, не будуть покарані найближчим часом.
   Ми вимагаємо від начальника управління МВС України у Чернівецькій області Олександра Демидова:

1. Публічно засудити дії працівників міліції, які нещадно побили журналістів, перешкоджали виконувати професійні обов’язки.

2. Письмово звернутися до Міністра внутрішніх справ та Президента з вимогою провести термінове розслідування фактів побиття журналістів та покарати всіх виконавців та командирів, які чинили злочини проти журналістів.

Також ми закликаємо припинити безпідставні кримінальні провадження щодо буковинців, які порушені через висловлену ними громадянську позицію протягом Євромайдану в Чернівцях.

   У разі невиконання наших вимог, залишаємо за собою право вдаватися до всіх законних форм протесту, в тому числі інформаційного бойкоту.
   Журналісти Чернівецької області закликають працівників УМВС в Чернівецькій області дотримуватись законодавства та охороняти права та свободи людей та громадян, а тому засуджують вказані вище дії міліціонерів, які підняли руку на дітей, жінок, журналістів при виконанні професійних обов’язків.
   Всезагальний осуд дій працівників міліції під час розгону мирних зібрань та переслідування невинних людей, покарання винних у побитті, в тому числі журналістів, убезпечить Україну від повторення подібних явищ та насправді підтвердить декларовані євроінтеграційні наміри влади.

6 грудня 2013 року 
Євромайдан уЧрнівцях 


 
   
 
Категорія: Журналістика в Україні та світі | Переглядів: 624 | Додав: | Теги: євромайдан заява чернівецьких журна | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]