Головна » 2010 » Червень » 14 » Бог дарує їм життя двічі
13:10
Бог дарує їм життя двічі
Молодіжна студія "Символи" (ЧОДТРК) підготувала на Міжнародний фестиваль аудіовізуальних мистецтв «Кришталеві джерела»  радіопрограму «Бог дарує їм життя двічі».

Автор і ведуча: Лариса Репка, звукорежисери: Лариса Репка, Дмитро Раренко.



В ефірі радіо "Буковина" програма звучала 21.05.10 о 18:20!

АНОТАЦІЯ

Бог дарує їм життя двічі: при народжені і при одужанні.  «У вашої дитини  рак чи лейкемія» – щороку такий діагноз в Україні чують понад тисячу сімей. На Буковині страшна доля спіткала понад 112 малят (статистика з 1993 року).

Не лишити у біді, подарувати їм життя намагаються краяни – щомісяця збираючи кошти на їхнє лікування під час благодійних акцій…

Автор передачі декілька років висвітлює тему дитячої онкології.  Деякі герої програм вже стали янголятками, а деякі видужали, і інтерв’ю з ними та їх батьками звучать яскравим контрастом: до і після. Вони вселяють віру у тих, хто живе лише надією.

У програмі хронологічною мозаїкою звучать репортажі, що лунали в ефірі протягом трьох років: з благодійних акції, інтерв’ю з онкохворими дітьми, які розповідають ким хочуть бути і про що мріють; інтерв’ю зі змореними горем батьками; поради від тих, хто подолав хворобу; коментарі лікарів; думки звичайних буковинців.


АВТОРСЬКІ АКЦЕНТИ

Інтерв’ю з мамою хворого хлопчика з Хотинщини записувалось під час «Дня радості» у онковідділені Обласної дитячої клінічної лікарні №1, організованого благодійним фондом. Ні ця молода мама, ні її синочок не були на святі. Вона стояла біля дверей палати і дивилась, як по коридору бігають вже здорові діти і поруч з ними хворі …
З чорним від горя обличчям і виплаканими очима вона зустріла мене – журналіста, яка підійшла до неї з диктофоном і «дурними запитаннями»…
Вона з маленьким сином тут лише місяць…Намагалась трималась, давала поради тим, кого спіткала така біда, говорить про те, що раніше чула про таких дітей, про благодійний фонд, що їм допомагає, але доки це не торнулося їх родини…і потім заплака… Підтримала її лише порада колишніх пацієнтів – батька з 7 річним сином: вони боролись з хворобою декілька страшних років – та вилікувались, вони подолали рак, це можливо!...

В Україні онкологічні захворювання посідають 2-ге місце серед причин смертності  дітей віком від 5 до 14 років. До 1993 року статистика смертності від раку та лейкемії на Буковині вражала – десятки дітей в рік. Та у онковідділенні ОДКЛ зібрався колектив, що робить неможливе. Завідувач цього відділу Михайло Гнатюк сам пережив цю хворобу, він знає і розуміє, що таке рак – зсередини. Бог подарував йому здоров’я і талант – рятувати онкохворих дітей. Тепер більшість малят мають надію, у вищий світ відходять одиниці.
 
У його кабінеті висить ікона, привезена батьками однієї онкохворої дитини, з Єрусалиму. Їхнє маля врятувати не вдалось… Пізніше в цій сім’ї захворіла ще одна дитина і теж не подолала хвороби… У серпні 2008 року ікона заплакала і плаче досі

Онкохвора дівчинка з Кіцманщини
, яка була героїнею наших програм 3 роки поспіль… у 2009 році перестала страждати…

З хлопчиком Дмитром ми зустрічалися теж декілька років поспіль: коли він лежав хворий та облисілий від хіміотерапії під крапельницею і коли видужав – з пишним русявим волоссям і посмішкою. Він ще не ходить з ровесниками до школи – лікарі радять берегтись, та своєї мрії не змінив – буде лікарем (до речі, як і більшість дітей, що тут лежать)!

Заввідділу кардіоонкогематології ОДКЛ Михайло Гнатюк говорить про  причини дитячих онкохвороб,  профілактику, радить, як уберегтися і на які симптоми варто звернути особливу увагу.

Засновник благодійного фонду «Подаруй дитині життя» - депутат Чернівецької Обласної ради, а нині заступник голови облдержадміністрації - Франц Федорович говорить про обов’язок чиновників, влади і кожного громадянина окремо стати людянішими,  добрішими, благороднішими. Не забувати про те, що поруч є ті, хто потребує нашої допомоги. Наголошує на необхідності поширення благодійності.

Буковинці та гості Чернівців розповідають, чому беруть участь в благодійних акціях і через журналіста та радіо «Буковина» передають побажання і слова підтримки хворим дітям та їхнім батькам.


Лариса РЕПКА
Категорія: Статті випускників ЧНУ | Переглядів: 946 | Додав: Lara | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]