Головна » 2009 » Грудень » 13 » Свічка памяті
00:17
Свічка памяті
      Ось уже вдруге чернівчани збираються у сквері, де буде встановлено пам’ятник жертвам голодомору. Місце освячене і над композицією працює скульптор Іван Салевич. Цьогоріч зійшлося кілька сотень людей, серед них – чимало молоді. У багатьох в руках – запалені свічки та лампадки.
      До місця майбутнього пам’ятника під траурний реквієм лягли вінки і живі квіти, а також – колоски пшениці. Пам'ять об’єднала духовенство різних конфесій у спільній молитві. «Вічну пам'ять!» підхопили присутні. До заходу долучилася молодь з національною символікою та прапорами «Нашої України» й ВО «Свобода». До присутніх звернувся голова обласної ради Олександр Грушко з проханням хвилиною мовчання пом’янути загиблих. Звучали свідчення тих, хто пережив страшні часи. Один з виступаючих повідомив: в його селі померло 750 земляків, були дні, коли ховали по десять-дванадцять людей…
       Згадали й голод 1947-го: ями з жомом, біля яких люди шукали порятунку й нерідко помирали від страшної кислоти, опухлих дітей, сотні свіжих могил… Вразили спогади сина, батько якого, працюючи на залізниці, пайок віддавав їм – малим дітям, а сам одного разу так і не дійшов додому. Обласний том «Національної книги пам’яті жертв голодоморів 1932-33, 1946-47 років в Україні. Чернівецька область», що вийшов минулого року, зібрав десятки таких свідчень.
      Всеукраїнську акцію «Запали свічку» підтримали дзвони місцевих храмів, які спонукали перехожих зупинитися і скласти власну молитву по загиблих. А вже ближче до вечора у вікнах будинків запалали свічки.
Категорія: Статті на довільні теми | Переглядів: 1004 | Додав: | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]