Головна » 2014 » Лютий » 18 » Про євроінтеграцію по-новому
01:28
Про євроінтеграцію по-новому
 7-8 лютого у Чернівцях за сприяння міської громадської організації "Бізнес-центр" пройшов тренінг для журналістів західнорегіональних ЗМІ "Про євроінтеграцію по-новому" 

   Його учасниками стали журналісти чернівецьких, івано-франківських, тернопільських та хмельницьких ЗМІ: інтернет-сайтів, друкованих видань та телебачення. Тренери проекту: Сергій Сидоренко – спеціальний кореспондент газети "КоммерсантЪ", тренер проекту BBC / Media Neighborhood для українських ЗМІ та Анатолій Марциновський – головний редактор сайту www.mediafreedomwatch.org, експерт, оглядач "Газети по-українськи” (www.gazeta.ua), автор та редактор інформаційних матеріалів Представництва ЄС в Україні (2011-2013), автор посібника для журналістів «Європейський Союз: пишемо, розповідаємо, показуємо». 
   Учасники розглянули становище України після Вільнюського саміту, на якому уряд відмовився підписувати Угоду про асоціацію, яку готував з 2009 року і яка напередодні була остаточно завершена. Де є наразі Україна? – навколо цього питання дискутували і тренери проекту, і журналісти.
   Інформаційно насиченими виявилися наступні панелі, на яких було проаналізовано проекти ЄС в Україні, структуру Європейських інституцій та принципи їх роботи, систему ухвалення рішень в ЄС. Журналісти мали змогу зосередитися на основних помилках при висвітленні європейської тематики. Більше про Європу вони довідалися і від гостей – запрошених представників консульства Польщі у Вінниці.  
   Безумовно, центральним пунктом програми стала Угода про асоціацію, її загальний огляд, міфи та реалії документу. Її розглянули в контексті євразійської інтеграції та інтеграційного досвіду країн Східної Європи. Журналісти проаналізували ризики та нові можливості, які надає Угода про асоціацію та Зона вільної торгівлі. Розглянули реформи як "внутрішній аспект" європейської інтеграції. Врешті, дійшли висновку, що Євросоюз – не лише економіка, а й спільні цінності, що належність України до європейської ціннісної системи не викликає сумнівів. 
   У перспективі було окреслено можливі варіанти подальшого розвитку подій, варіанти реакції Заходу та Росії, включаючи як санкції, так і допомогу.
   Прикладною панеллю стало знайомство з джерелами інформації при написанні текстів на європейські теми.
   За матеріалами тренінгу кафедрою буде впроваджено навчальний модуль з курсу "Міжнародна журналістика".
 
Категорія: Журналістика в Україні та світі | Переглядів: 575 | Додав: | Теги: Угода про асоціацію, євроінтеграція, єс | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]