Головна » 2009 » Жовтень » 18 » Презентація видань газети "День"
17:21
Презентація видань газети "День"
16 жовтня в ЧНУ відбулася презентація книги «Екстракт 150» із серії «Бібліотека газети «День» за участю головного редактора Лариси Івшиної.

Газета "День" – єдине в Україні періодичне видання, що заснувало власну бібліотеку на основі журналістських матеріалів. Починаючи з 2002 р., світ побачили книги «Україна Incognita», «Дві Русі», «Війни і мир», «Апокрифи Клари Ґудзик», «День і вічність Джеймса Мейса», «Почему ОН нас уничтожал?», «Джеймс Мейс: ваші мертві вибрали мене», «Мої університети». Рішенням Міністерства освіти України від 2008 р. вони рекомендовані як допоміжні матеріали для вивчення історії в старших класах та на перших курсах вузів.

Видання «Україна Incognita» розкриває історії життя яскравих особистостей, чиї імена уславили Україну. У книзі «Дві Русі» простежено, якими історичними шляхами розвивалися Київська Русь і Русь Московська, а книга «Війни і мир» являє собою сучасний погляд істориків, філософів, письменників на непрості історичні взаємини українського і польського народів. В «Апокрифи Клари Ґудзик» увійшли кращі зразки народної мудрості. Книга Лариси Івшиної «Мої університети» стала своєрідною візиткою кількох університетів України. Видання «День і вічність Джеймса Мейса» та «Джеймс Мейс: ваші мертві вибрали мене» споріднені тематикою голодомору, а продовженням теми стала книга С.Кульчицького «Почему ОН нас уничтожал?» – наукова публіцистика, підсумок 20-річної дослідницької роботи на тему: Голодомор як геноцид. Видавничі проекти представлені українською, російською, польською, румунською, англійською мовами, тож в орбіту обговорення української ідеї посередництвом книги входить значна комунікативна аудиторія.

Презентована книга «Екстракт 150» містить 150 помітніших статей на суспільно-політичну, культурологічну та історичну тематику, опублікованих на сторінках видання впродовж 1997-2009 рр. Тут зібрано знакові матеріали, які показують унікальний шлях, що разом зі своїми читачами пройшла газета «День» – це лабораторія творчих підходів практичної журналістики та громадської діяльності, досвід створення і «вирощування» громадянського суспільства у період повернення до європейського дому із пострадянського стану, впровадження стандартів якісної преси.

На читацьку конференцію зібралися 15 представників органів студентського самоврядування з різних міст України: Київ, Харків, Одеса, Острог, Сімферополь, Севастополь і, звичайно, Чернівці (до речі, студенти із Севастополя взяли участь у такому діалозі вперше). Всі вони – учасники Острозького клубу вільного інтелектуального спілкування молоді, який часто називають «рухом за національну єдність». Також були присутні студенти спеціальностей журналістика, політології та міжнародних відносин, представники ЗМІ.
 
У виступі Лариси Івшиної підкреслено потребу загальноукраїнського діалогу молодих людей. Досить контроверсійно прозвучали такі тези:
- Український олігархат вичерпав себе історично.
- Чим ми можемо допомогти Росії?
- Незалежність – це можливість вибору залежності (щодо ЗМІ).
- Демократії поруч з тоталітарними режимами мають шанс не виграти конкуренції.
Вони спонукають до діалогу й формування власної позиції. Можливо, в чомусь і відмінної. Окремі положення редактора газети прозвучали як афоризми: «Народ у часи тоталітарного режиму виховав не найкращі риси, у нас багато самоїдства, але мало самокритики, нам потрібна модернізація національного характеру»; «Ослаблений національний організм вбирає всі інфекції – зміцнюймо національну імунну систему». Сказане спонукає продовжити діалог не лише в рамках однієї презентації, а й розвивати його на рівні особистого вибору світоглядних переконань. Читацька конференція завершилася засіданням круглого столу учасників Острозького клубу, тема обговорення - «Політична культура молоді». Презентовані видання можна придбати, звернувшись за адресою amir@day.kiev.ua.


Категорія: Статті на довільні теми | Переглядів: 1081 | Додав: | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]