Головна » 2011 » Березень » 29 » «Найважливіше – усвідомлювати кінцеву мету свого продукту»
17:54
«Найважливіше – усвідомлювати кінцеву мету свого продукту»
 Так вважає продюсер, режисер, член Спілки кінематографістів і НСЖУ Василь Нагірний, який зустрівся на філологічному факультеті ЧНУ з майбутніми журналістами. 
 До Чернівців пан Василь приїхав із Коломиї з метою збору інформації для нового документального фільму про відому буковинську письменницю та громадську діячку Ірину Вільде.
 Під час зустрічі зі студентами він презентував два фільми про Чернівці та Коломию, які побачили світ у циклах телепрограм – «Місто кола: спадок предків» і «Червоні риси: підкова золота». Стрічки невеликі за короткометражем (не більше 12 хвилин), але змістовні, пізнавальні та подекуди навіть ліричні. Вони містять багато архівних записів, які журналіст збирав протягом тривалого часу. Такими є, наприклад, відеокадри, які зображують молодого Володимира Івасюка з батьком, сестрою Оксаною тощо. Опис сусідньої Коломиї зроблено крізь призму дитинства журналіста, його вражень від стародавніх вулиць, будинків, площ. Метою пана Василя є спроба «показати те маловідоме з життя міста, що не впадає в око звичайному перехожому».
 Усього Василь Нагірний зняв близько 200 фільмів – і це лише про Коломию. Робота зайняла вісім років, про що митець зовсім не шкодує. Усі стрічки зроблено в жанрі художньої документалістики, яка сьогодні є не надто популярною. Тому авторові доводиться знімати більш «попсово», щоб мати доступ до широкого кола глядачів. Фільми коломийського режисера супроводжуюються поетичними творами, написаними спеціально для конктерної стрічки. Василь Нагірний зізнається, що не претендує на поетичні відзнаки, але якнайкраще зобразити душу міста вдається лише завдяки особистим віршованим текстам.
 На разі режисер планує декілька поїздок буковинським краєм, щоб відшукати для майбутнього фільму цікаві біографічні факти, пов’язані з літературною творчістю Ірини Вільде.
Ліля Шутяк
Категорія: Статті викладачів, лаборантів і т.д. | Переглядів: 664 | Додав: sonata | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 1
1 LR  
0
а я із фразою заголовку смію не погодитись - можливо, це й правильно, але інколи геніальні твори починали писатись - у той час, коли їх же автор ще до кінця не розумів кінцевої мети - так би мовити - муза приходила... хоча до кінця, звісно ж, було б добре зрозуміти "Для чого ж це все?")

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]