Головна » 2011 » Березень » 17 » Найкраща декламаторка української поезії − економіст за освітою
18:11
Найкраща декламаторка української поезії − економіст за освітою
До 197-ї річниці з Дня народження Тараса Шевченка студенти Чернівецького університету взяли участь у традиційному конкурсі на краще прочитання віршів Кобзаря.

    У фіналі змагалося більше двадцяти представників з філологічного, юридичного, біологічного, філософсько-теологічного, геогра-фічного, фізичного, економічного, факультету прикладної математики тощо. Таке різноманіття факультетів свідчить про актуальність подібного заходу й любов до слова, яка притаманна кожній людині, незалежно від обраного фаху.

    Право обирати вірші для декламування залишили за конкурсантами. Єдиним обмеженням був часовий регламент – не більше 5 хвилин. На розсуд журі у складі викладачів філологічного факультету студенти представили дві поезії, перша з яких належить перу Тараса Шевченка, а друга – улюбленого українського автора. Серед останніх були тексти Василя Стуса, Євгена Маланюка, Ліни Костенко, Костя Москальця, Юрія Андруховича, Григорія Чубая та ін. Слід відзначити, що цьогоріч учасники продемонстрували справжню літературну обізнаність, не зациклюючись на одному поетові, а добираючи різних авторів. Традиційно популярною залишається хіба Ліна Костенко. Щоправда, у контексті нещодавного виходу її нашумілого роману «Записки українського самашедшего», інтерес до цієї постаті виглядає цілком закономірним.

    Під час своїх виступів конкурсанти були одягнені в національні костюми. Також вони активно використовували музичний супровід, що допомагало якнайкраще розкрити специфіку кожного твору. Найбільше заворожували публіку й журі виступи тих учасників, які демонстрували яскраву акторську гру. Згідно з результатами конкурсу ними виявились: Сендзюк Марія з ІІ курсу економічного факультету, яка виборола гран-прі; Бурла Наталія – студентка V курсу філологічного факультету (І місце). Друге місце між собою поділили Літовська Юлія (ІІ курс, факультет прикладної математики) та першокурсниця юридичного факультету Сиротюк Юлія. Остання, до речі, декламувала вірш «Осінній лист», написаний її батьком, знаним на Буковині поетом та композитором отцем Валерієм Сиротюком. Третє місце посіли: Молода Оксана (ІІ курс, біологічний факультет), Пасічник Андрій (І курс, юридичний факультет), Марчук Анатолій (І курс, філософсько-теологічний факультет) і семикласниця ліцею № 3 Дробот Катерина.

   Приємно, що через стільки років наша молодь все ще звертається до Шевченківської філософії та його моральних настанов. Сподіваємося, що конкурс читців Кобзаревої поезії й надалі розвиватиметься, вшановуючи пам’ять великого сина українського народу.

Ольга Борщевська, Оксана Танащик,

студентки 210 групи, фото Романа Пазюка

Категорія: Статті студентів | Переглядів: 619 | Додав: | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]