Головна » 2010 » Серпень » 26 » На кафедрі журналістики відкриють нову спеціальність
23:32
На кафедрі журналістики відкриють нову спеціальність
Видавництв у Чернівцях чимало, а от вищого навчального закладу, котрий хоча би мав відповідну спеціальність – жодного. Керівники таких підприємств кажуть, що фахівців їм доводиться виховувати самотужки. Чи готуватимуть таки у столиці Буковини професіоналів видавничої справи, знає Ольга Андріцька.
     Ліля, студентка: «Дуже було б добре, якби з’явилась така спеціальність як «Видавнича справа і редагування». Зараз у нас, на жаль, її немає, але я чула, що цьогоріч відкривається така спеціальність. Я вступала три роки тому на журналістику і, можливо, було б під питанням, куди вступати, якби я знала, що існує видавнича справа».
    Студентка Чернівецького національного університету імені Федьковича Ліля не єдина в свій час мріяла про видавничу справу. Таких чимало, проте і досі жодний вищий навчальний заклад не має факультету із відповідною спеціальністю.
    Ірина, студентка: «Варто розширити коло пропозицій для вступників. «Видавнича справа та редагування»? Думаю, там, багато можливостей».
    Думку студентів повністю розділяють практики видавничої справи.
   Василь Дроняк, директор видавництва «Книги – XXI»: «В місті є більше 10 видавництв, але професіоналів ці видавництва вирощують самотужки, вибираючи людей з філологічного, технічного чи інших факультетів для різних робіт. А якщо буде така кафедра, це буде, звичайно, добре, тому що люди вже прийдуть з певними навиками, готові до видавничої діяльності».
   Спеціальність «Видавнича справа та редагування» таки з’явиться в Чернівецькому національному університеті. Принаймні, так прогнозують фахівці.
Роман Петришин, перший проректор ЧНУ імені Юрія Федьковича: «Філологічний факультет достатньо укомплектований у кадровому плані, достатньо багато в них є методичних наробок. І сам Бог приказав, щоб редагуванням займалися саме філологи, вони в нас готові до впровадження нової спеціальності».
   Борис Бунчук, декан філологічного факультету ЧНУ імені Юрія Федьковича: «Практично, ця справа доведена майже до завершення. І залишається лише в Києві дочекатися засідання державної акредитаційної комісії, яка повинна відкрити зелене світло».
    Любов Василик, завкафедри журналістики: «Потреба в кваліфікованій видавничій і редакторській праці нині існує у найрізноманітніших сферах суспільного життя: у книжковому видавництві і газеті, на телебаченні і радіо, у прес-центрі та інформаційному агентстві… Жодна книга, журнал, газета, теле- чи радіопередача, рекламний буклет не можуть вийти без редакторської праці. Тож відкриття нової спеціальності на часі, спеціалісти цього профілю будуть корисними для книговидавничого ринку Буковини».
    Якщо сподівання реалізуються, вже з вересня наступного року розпочнеться набір абітурієнтів.
Ольга Андріцька
Категорія: Про журкафедру | Переглядів: 828 | Додав: | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]