Головна » Новини студентського життя
« 1 2 ... 4 5 6 7 8 9 »
  Рішення міносвіти ввести платні послуги у вузах ось уже другий місяць збурює студентську молодь.
    З введенням його в дію пророкують зростання хабарів в університетах - обділені державною підтримкою вузи таким чином "компенсуватимуть" нестачу коштів. Тож кількість тих, хто буде "змушений" перескладати сесії, потенційно має шанс різко зрости, адже у кожній групі певний відсоток студентів може вже завтра скласти першу когорту платників - ті, хто навчається за індивідуальним графіком; ті, хто працює і не завжди встигає вчасно складати; врешті, й ті, хто просто не дотягує до оцінки... Думки "за" і "проти" розділяються. А якщо вузам ще й "спустять згори" відсоток таких перездач... Словом, ситуація змушує насторожитись.
    Сьогодні, 12 жовтня, у місті Лева 5-7 тис. студентів з більшості вищих навчальних закладів вийшли під стіни Львівської облдержадміністрації. Вони висловилися проти введення в Україні платних послуг у вищій освіті.
   Студентські акції протесту з вимогою скасувати постанову №796, що запроваджує платні послуги в системі вищої о ... Читати далі
Категорія: Новини студентського життя | Переглядів: 741 | Дата: 12.10.2010 | Коментарі (1)

  17 вересня у стінах філологічного факультету відбулася зустріч головного редактора тижневика «Доба» Володимира Стефанця зі студентами-журналістами, приурочена Дню пам'яті загиблих журналістів.      
   Сюди завітали спудеї 1-3 курсів, аби поспілкуватися з досвідченим фахівцем та подискутувати на тему свободи слова в нашій державі. Розмова пройшла "на ура". Студенти активно ставили запитання та обговорювали відповіді пана Володимира. «Дуже цікава людина. Приємно спілкуватися з ним. За цю годину дізналася багато чого нового. Спілкуючись із фаховими журналістами, бачиш свою майбутню роботу зсередини, її практичний бік»,- говорить студентка ІІ курсу Генрієтта Беух. Тема свобода слова є надзвичайно актуальною зараз, тим паче, якщо згадати останні події щодо судової тяганини з позбавлення ліцензій на мовлення «5 каналу», «ТВі» та інших, а також загадкове зникнення головного редактора харківського видання «Новий стиль» Василя Климентьєва.
   «Головне завдання журналіста – доносити інформацію до мас, ми маємо робити це оперативно. Окрім того, треба доторкнутися до правди і показати її людям, позаяк без цього - ми просто брехуни», - говорить пан Стефанець. Напрочуд активними були і першокурсники, котрі "втерли носа" і своїм старш ... Читати далі
Категорія: Новини студентського життя | Переглядів: 818 | Дата: 27.09.2010 | Коментарі (0)

... Читати далі
Категорія: Новини студентського життя | Переглядів: 720 | Додав: Vitalia | Дата: 07.09.2010 | Коментарі (0)

   Від імені Первинної профспілкової організації студентів ЧНУ я щиро вітаю Тебе з першою перемогою у житті. Ти законно у нелегкій боротьбі завоював право носити горде ім’я Студент! Це ім’я звучало в усі часи людської історії. Студентство завжди було попереду у будь-якій державі. Сьогодні Ти став студентом не просто вищого навчального закладу, ви стали студентами Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, який має славну давню історію.
    Студентські роки більшість вважає чи не найкращими роками у своєму житті. Саме за студентства кожен стає по-справжньому дорослою людиною, сам приймає рішення, вирішує власні проблеми. І значна їх частина - суто студентські, рішення яких Вам допоможе знайти Профспілка студентів.
    Якщо ти хочеш жити і навчатися в гідних умовах, знати свої права та вміти їх відстоювати, здобути першокласні організаторські здібності та отримати максимум від студентського життя — ЗВЕРТАЙСЯ ДО ПРОФСПІЛКИ СТУДЕНТІВ ЧНУ!
    Бажаю Тобі міцного здоров’я, творчого натхнення, хороших знань. Будь завжди впевненим у собі, веселим – Ти цього заслужив. Слава студентству національного університету!

Голова Первинної про ... Читати далі
Категорія: Новини студентського життя | Переглядів: 700 | Дата: 01.09.2010 | Коментарі (2)

(без засвоєння його основ далі справа не піде)

Журфакер – студент найкращої спеціальності філфаку (шануймося, бо ми того варті!)
«Ой хмариться, туманиться…» - наближення першого модуля
«Бачили очі, куди поступали, тепер вчіться, хоч повилазьте…» - рефлексія перед першою сесією
Всенощна – ніч перед іспитом (проспати – страшенний гріх (!), відмолюється на перездачах)
«Гори воно все вогнем – піду в армію» – приказка для хлопців-журналістів
Гуру Сем – викладач історії зарубіжної журналістики
Дід Панас («На добраніч, діти!») – викладач історії української журналістики
«Де немає тарганів, немає життя; де є таргани, є їжа» – прикмета, за якою ви знайдете факультетську їдальню :) 
«Журналістська етика» - десять заповідей
«Журналістське розслідування» - вступ до криміналістики
«Технічні засоби виробництва ЗМК» - соло на клавіатурі
Бібліографія до курсової – набір ієрогліфів
«Теорія ЗМК» для І курсу – китайська грамота
Велика перерва – практикум з «Основ масової комунікації»
«Основи наукових досліджень» - дитячі рефлексії на тему майбутньої дипломної
Перша стаття – «Первый блин комом» :(
Редакції газет – гнізда ос
Перша практика – відкрити двері перед редактором, зробити каву, скласти газети, витерти пилюку… коли ж мене навчать правильно тримати ручку?
... Читати далі
Категорія: Новини студентського життя | Переглядів: 1052 | Дата: 31.08.2010 | Коментарі (0)

    31 серпня об 11.00 відбулася Урочиста Академія з нагоди посвяти першокурсників ЧНУ у студенти. Як завжди, свято пройшло у Центральному корпусі університету.
    Цьогоріч до студентських лав філологічного факультету влилося немало молодих людей – сформовано 11 академгруп. З них 32 абітурієнти віддали перевагу спеціальності «Журналістика».
    О 10.00 в 22 ауд. присутніх студентів та їхніх батьків привітав декан факультету проф. Борис Бунчук. Він зазначив: «Наш факультет відомий своїми славними академічними традиціями, тут працюють люди, які мають знання і досвід та завжди готові ними поділитися зі студентами. Випускники нашого факультету стали відомими письменниками, культурними діячами, журналістами… Серед них – лауреати Національної премії імені Тараса Шевченка Тарас Мельничук, Марія Матіос. Гордістю факультету є той факт, що тут навчалася поетеса Ліна Костенко, і, як сама зізнавалася, назавжди понесла з собою відчуття склепінь цих аудиторій».
    Декан побажав присутнім успішного навчального року. А далі уже першокурсники знайомилися зі своїми наставниками. Не зважаючи на дощ, усі вийшли на центральну алею, де уже зібралося студентське поповнення всього вузу.
... Читати далі
Категорія: Новини студентського життя | Переглядів: 771 | Дата: 31.08.2010 | Коментарі (0)

Програма "Європейська освіта” за підтримки Європейського Руху в Україні та ВГО "Українська асоціація досліджень європейської спільноти (UECSA)” оголошують набір учасників проекту „Єврорейс - 2010” (осінь, 21 – 31 жовтня 2010 року).
Проект "Єврорейс-2010” орієнтований в першу чергу на студентську молодь, викладачів ВНЗ, журналістів, державних службовців, представників бізнесу, що хочуть розширити свої знання в сфері європейської інтеграції, міжнародних відносин, європеїстики, структури та функціонування Європейського Союзу.

„Єврорейс” – це унікальна 11-ти денна навчальна програма, під час якої учасники мають можливість:

відвідати 6 країн Європейського Союзу :
Польщу, Німеччину, Голландію, Бельгію, Люксембург, Францію;
прослухати лекції та відвідати штаб-квартири інституцій Європейського Союзу:
Європейський Парламент, м. Брюссель;
Європейський Рух, м. Брюссель;
Рада Європи, м. Страсбург
Європейський Суд з Прав Людини, м. Страсбург;

відвідати культурні та історичні пам'ятки Європи:
м. Варшава, столиця Польщі;
м. Щецин, (Польща);
м. Берлін, столиця Німеччини;
м. Аахен, Німеччина
м. Маастріхт (Голландія) – місце підписання угоди про створення ЄС;
м. Брюссель (Бельгія), історична частина;
м. Дінант – батьківщина винахідника саксофона Роберта Сакса;
м. Люксе ... Читати далі

Категорія: Новини студентського життя | Переглядів: 712 | Дата: 27.08.2010 | Коментарі (0)

Луганська обласна Громадська Організація Бізнес - Клуб «Європейський вибір» у рамках проекту «Демократизація системи управління у вищих навчальних закладах» з 1 вересня 2010 року оголошує Міжнародний конкурс студентських творів-есе «Молодіжний лідер демократичної країни». Роботи приймаються по 1 листопада 2010 року.

Мета конкурсу: Сприяти формуванню у студентів таких якостей і вмінь, як самостійне та критичне мислення, грамотне опрацювання інформації. Допомогти їх творчому розвитку та самореалізації, створюючи їм можливість обговорити проблему, співставити різні точки зору, популяризувати самостійність, навчить відповідальності та підготувати молодь до активної участі у житті суспільства.

Умови написання твору-есе:

- невеликий обсяг, відповідність тематики Конкурсу, робота повинна бути викладена у формі твору-есе, тобто у вільній формі;

- висловлення думок автора, його особисте ставлення та враження з зазначеної тематики;
- оригінальність літературного стилю;

- естетичний вигляд роботи;

- вітається використання власного досвіду;

- лише одне есе обсягом до 2 тис. символів;

- мова твору-есе: українська, російська, польська або англійська на вибір (текст має бути максимально грамотним).

Робота повинна бути підготовлена індивідуально. Критерії: актуальність описання та реальність; логіка в аргументації, висловлення своєї точки зору; несуперечність особистих суджень.

Визначення переможців: Для відбору кращих робіт конкурсу буде сформо ... Читати далі

Категорія: Новини студентського життя | Переглядів: 772 | Дата: 27.08.2010 | Коментарі (0)

   Ви звикли до знижки на транспорті, пред’являючи звичний студентський квиток? Що ж – традиція відміняється. Міносвіти запропонувало нововведення, яке вже до кінця року обіцяють реалізувати. Цим сюрпризом для студентів стане електронний чіп. Він закріплюватиметься за спудеєм особисто, тобто кожен отримає індивідуальний електронний шифр. Планується, що його наноситимуть на студентський квиток.
   Звідки така ідея? Виявляться, студенти багато користуються транспортом, а це дорого обходиться для держави. Зараз півціни кожен сплачує з власної кишені, а решту перевізникам компенсує міністерство (певну суму виділяє держбюджет, а Міносвіти перераховує вже Мінтрансу). Саме перевізники спонукали змінити напрацьовану схему – їм видається, що за студентські «катання» відомству не доплачують. Саме там вважають, що студенти їздять забагато.
   Тож таки експеримент? Нововведення сприймають неоднозначно, адже відтепер поїздку кожного студента по державі можна буде контролювати – в міносвіти знатимуть, хто і куди їхав в той чи інший день. Правда, обіцяють, що інформацію триматимуть у секреті – її не розголошуватимуть ні батькам, ні керівництву вузів.
   Та є й переваги, у яких переконують. Кажуть, що саме завдяки чіпам кожна студентська поїдка фіксуватиметься, тож буде зрозуміло, скільки реаль ... Читати далі
Категорія: Новини студентського життя | Переглядів: 738 | Дата: 13.08.2010 | Коментарі (2)

Міністерство освіти та науки України продовжило вступну кампанію на п’ять днів, а саме до п’ятого серпня.

Таке рішення ухвалили, зважаючи на численні звернення абітурієнтів та їхніх батьків, адже у перші дні біля приймальних комісій вишикувалися довжелезні черги. У багатьох вишах абітурієнти навіть ночували біля воріт навчальних закладів, аби не проґавити своєї черги.

У Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича, куди найбільше охочих вступити, зізнаються, приймальним комісіям також нелегко, адже за день приймають документи у більше, ніж тисячі абітурієнтів.

Рейтингові списки вступників будуть вивішені 6 серпня. Поточні - можна бачити на офіційному сайті ЧНУ http://www.chnu.edu.ua

Категорія: Новини студентського життя | Переглядів: 726 | Додав: Lara | Дата: 03.08.2010 | Коментарі (0)