Головна » 2013 » Листопад » 25 » Зародження хромосомної теорії спадковості
18:43
Зародження хромосомної теорії спадковості
Спроби зрозуміти природу передачі ознак у спадок від батьків дітям робили ще в давнину. Роздуми на цю тему зустрічаються в творах Гіппократа, Арістотеля та інших мислителів. У XVII-XVIII рр., коли біологи почали розбиратися в процесі запліднення і шукати, з яким початком - чоловічим або з жіночим - пов'язана таємниця запліднення,суперечки про природу спадковості відновилися з новою силою.
У 1694 році Р.Я. Каммераріусом було виявлено, що для зав'язування плодів необхідно запилення. Тим самим до кінця XVII ст. був підготовлений науковий грунт для початку дослідів з гібридизації рослин. Перші успіхи в цьому напрямку були досягнуті на початку XVIII ст. Перший міжвидовий гібрид отримав англієць Т. Фейрчайлд при схрещуванні гвоздик.
У 1760 Кельрейтер почав перший ретельно продумувати досліди з вивчення передачі ознак при схрещуванні рослині. У 1761 - 1766 рр.., майже за чвертьс толіття до Л. Спаланцані, Кельрейтер в дослідах з тютюном і гвоздикою показав,що після перенесення пилку однієї рослини на маточку інщої, що відрізняється за своїмиморфологічними ознаками рослини утворюються зав'язі і насіння, що дають рослини з властивостями, проміжних по відношенню до обох батьків. Точний метод розроблений Кельрейтером, обумовив швидкий прогрес у вивченні спадкової передачі ознак.
Наприкінці XVIII-початку XIX ст. англійський селекціонер Е. Найт, проводячи схрещування різних сортів, робить важливий висновок - виявлення неподільності дрібних ознак при різних схрещування. Дискретність спадкового матеріалу, проголошена ще встаровину, одержала в його дослідженнях перше наукове обгрунтування. Найту належить заслуга відкриття "елементарних спадкових ознак".
Подальші істотні успіхи в розвитку методів схрещувань пов'язаніз О. Сажре і Ш. Ноденом. Найбільше досягнення Сарже стало виявлення феномена домінантності. При схрещуванні сортів він нерідко спостерігав придушення ознаки одного батька ознакою іншого. Це явище в максимальному ступені проявляється в першому поколінні після схрещування, а потім пригнічені ознаки знову виявлялися у частини нащадків наступного покоління. Тим самим Сарже підтвердив, що елементарні спадкові ознаки при схрещуванні НЕ зникають. До цього висновку прийшов і Ноден в 1852 - 1869 рр.. але Ноден пішов ще далі, приступивши до кількісного вивчення перекомбінації спадкових задатків при схрещуванні. Але на цьому шляху його чекало розчарування. Невірний методичний прийом - одночасно вивчення великої кількості ознак - привів до великої плутанини в результатах, і він змушений був відмовитися від своїх дослідів.

Недоліки, властиві дослідам Нодена і його попередників, були усунені в роботі Г. Менделя. Розвиток практики гібридизації привів до подальшого накопичення відомостей про природу схрещувань. Практика вимагала вирішення питання про збереження незмінними властивостей "хороших рослин", а також з'ясування способів поєднання в одній рослині потрібних ознак, які властиві декільком батькам. Експериментально вирішити це питання не уявлялося можливим. У таких умовах виникали різні умоглядні гіпотези про природу спадковості.

Дрига Артем
Категорія: Історія науки і техніки | Переглядів: 470 | Додав: | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]