Головна » 2013 » Вересень » 20 » Студенти ЧНУ долучилися до Всеукраїнської акції «Безкарність вбиває»
12:08
Студенти ЧНУ долучилися до Всеукраїнської акції «Безкарність вбиває»

16 вересня – День пам’яті загиблих журналістів. З цієї сумної нагоди на Центральній площі Чернівців відбувся мітинг-реквієм «Безкарність вбиває». Журналісти краю, студенти та викладачі кафедри журналістики ЧНУ вшанували пам'ять Георгія Гонгадзе та інших колег, які загинули в Україні за роки незалежності, виконуючи свої професійні обов’язки.

Саме у цей день, 13 років тому, було жорстоко вбито головного редактора видання «Українська правда» Георгія Гонгадзе. У своєму звернені до медійників Буковини організатор заходу голова Чернівецької первинної міжредакційної медіа-профспілки НМПУ Вадим Пелех зазначив, що досі неупокоєне тіло київського колеги та не покарані замовники вбивства свідчать про ставлення до журналістів. Він наголосив: «Смерть журналістів – це нонсенс, це те, чого не може бути у європейському суспільстві».

Відомий радіожурналіст подякував усім, хто прийшов запалити свічу пам’яті  і згадати про колег, які загинули внаслідок професійної діяльності.

Голова обласної організації Національної спілки журналістів України Юрій Терон підкреслив, що уся журналістська спільнота має бути об’єднана, адже саме це стане запорукою свободи слова в нашому суспільстві. Він сказав: «Сьогодні – день пам’яті журналістів, які віддали життя за свободу слова. І ця акція – свідчення того, що ми пам’ятаємо і поважаємо тих, хто боровся не лише за свої, але й за наші права».

Петро Кобевко, шеф-редактор газети «Час», закликав колег самим захищати себе: силою пера та мікрофона. Він висловив сподівання, що нарешті закінчиться традиція вбивати журналістів, адже їх смерть – свідчення смерті свободи слова. Наостанок запропонував перейменувати одну із вулиць міста на вулицю Георгія Гонгадзе.

До акції долучилися й майбутні журналісти – студенти ЧНУ. Силами викладачів та студентів кафедри журналістики опубліковано довідник журналістів, які загинули за роки незалежності (Вівчар І., Камінська Х., Коваль В. та ін. 63…/ Ірина Вівчар, Христина , Вікторія, Віта Мартинів, Олена Славська, – Івано-Франківськ: ПП «Сімик», 2012. – 160 с.) .

Студенка першого курсу спеціальності журналістика Олена Немус сказала, що розуміє небезпеку її майбутньої професії, але, незважаючи на це, свідомо обрала фах журналіста. Вона, як і її одногрупники, прийшла на акцію, щоб проявити свою повагу і дізнатися більше про загиблих журналістів.

Присутні на акції вшанували Гонгадзе та всіх загиблих хвилиною мовчання. Після цього біля  пам’ятника Т.Шевченку  журналісти розклали запалені свічки у формі імені Георгія Гонгадзе – Гія.

Подібні акції відбулися цього дня іще в 11 містах України.


Ірина БІЧЕР-ІЛУЦАН



Категорія: Про журкафедру | Переглядів: 562 | Додав: Lara | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]