Головна » 2011 » Травень » 30 » "Прийшов час розбирати стіну..."
00:08
"Прийшов час розбирати стіну..."
26 травня у Малому залі ОДА відбулася презентація Закону України «Про доступ до публічної інформації», який набув чинності 9 травня.
  Організатори - народні депутати, представники громадських організацій та журналісти – презентували його вперше в Україні. Розробник закону депутат Верховної Ради та журналіст Андрій ШЕВЧЕНКО (на фото) зауважив, що за 20 років незалежності ми й досі залишаємося багато в чому країною, де влада закрита від суспільства, де існує величезна стіна між нею і громадянами. На жаль, у нас досі найважливіше ховають за грифом "для службового користування" та "не для друку". Він вважає, що прийшов час розбирати цю стіну. І закон – спроба здійснити це.
   Світлана Заліщук, координатор громадської кампанії «Новий громадянин», наголосила: "Цей закон дозволяє людям вирішити дуже багато справ, які торкаються безпосередньо їхнього життя. Наприклад, відкритість генеральних планів міст дозволяє зрозуміти, де ви хочете жити і взагалі як хочете розвивати ваше місто. Або відкритість міських бюджетів міст – на що може претендувати громад, що влада зобов’язується надати громадянам. Ви також можете запитати владу про розрахунок комунальних тарифів і про те, кому передаються земельні ділянки. Громада має право дізнатися, чи чесно це все відбувається".
   Відтепер чиновники мерії, ЖРЕПу, податкової, лікарні чи вузу зобов’язаний надати на запит будь-яку інформацію, якою володіють. Люди мають право знати про розподіл бюджету, про формування тарифів на комунальні платежі, про умови тендерів… Надати відповідь зобов’язані протягом 5 днів або ж навіть двох, якщо вона стосується життя або здоров’я людей. У разі відмови є можливість звернутися до суду – чиновник, який запізнився з відповіддю або полінувався відповісти якісно, буде оштрафований на 425-850 грн.
   Та, незважаючи на привабливі законодавчі новинки, голова Комітету виборців України Олександр Черненко висловив тривогу щодо готовності влади працювати по-новому: "На жаль, результати нашого моніторингу показують невтішну картину. Середня оцінка готовності органів, що стали об’єктом моніторингу, до виконання Закону "Про доступ до публічної інформації" склала - 2,5 бали з 5 можливих". Другий бік проблеми - необізнаність людей.
   Водночас Сергій Андрушко, кореспондент СТБ і активіст руху "Стоп – цензурі”, поділився першими перемогами, здобутими завдяки закону: «Новий Закон уже відкрив мені двері до закритої раніше інформації. Я отримав кошторис про використані Міносвітою майже мільйон гривень на 3-хвилинний ролик. Якщо ми, журналісти, будемо наполегливо "стукатись" у двері влади своїми запитами, то у влади стане менше можливості робити щось за зачиненими дверима". Він висловив надію у професійності дій вітчизняних ЗМІ, у тому, що вони зуміють скористатися новим законом.
   Учасники діалогу планують об’їхати всю Україну, щоб розповісти про нові законодавчі зміни та подивитися, як закон працює на місцях. Наприкінці зустрічі присутні представники громадських організацій, медіа та влади підписали Хартію про сприяння в його реалізації.
Категорія: Статті викладачів, лаборантів і т.д. | Переглядів: 676 | Додав: | Теги: закон про доступ до публічної інфор | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 1
1 ЗМІ  
0
учора в телемарафоні на каналі TVi повідомили, що донецька міськрада відмовилася проводити презентацію "Закону про доступ до публічної інформації" під тим приводом, що їх такий захід не цікавить. Представник президента Мірошниченко опускав очі і клявся, що захід таки відбудеться... з вересня

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]