Головна » 2013 » Вересень » 20 » Міжнародний колоквіум мовознавчих наук «Євген Кошеріу» – вдруге у ЧНУ
15:59
Міжнародний колоквіум мовознавчих наук «Євген Кошеріу» – вдруге у ЧНУ

20 вересня у Червоній залі Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича удванадцяте відбувся важливий захід, у якому йшлося про інтегральне мовознавство, багатомовність і літературний дискурс.

Учасники форуму мовознавчих наук у ЧНУ уже вдруге. Досі десять разів він проходив у Румунії та Молдові.

Науковці з України, Румунії і Молдови хвилиною мовчання вшанували пам'ять про завідувача кафедри румунської та класичної філології ЧНУ Георгія Жерновея, котрий як член організаційного комітету багато встиг зробити для цього, але влітку відійшов у вічність.

Хор студентів богословського відділення філософсько-теологічного факультету виконав «Віват, Академіє!».

З вітальним словом на відкритті колоквіуму виступив ректор ЧНУ, представник почесного організаційного комітету цього заходу Степан Мельничук: «Вельмишановні учасники міжнародного колоквіуму мовознавчих наук! Від імені університету дозвольте всіх вас вітати у Червоній залі, де відбуваються великі події нашого життя. Розвиток науки посідає чільне місце з-поміж інших галузей і сфер діяльності. Тому, звісна річ, має пріоритетне значення. Саме ви, представники мовознавчих наук, сприяєте розвиткові справжнього громадянського суспільства. Природно, через виражальні засоби слова ведете, що нині надзвичайно важливо, діалог. Мовний діалог. У нашому університеті за останні роки науці відводиться неабияке значення. Ця справа і надалі розвиватиметься на належному рівні».

Перед науковцями трьох сусідніх країн виступили Генеральний консул Румунії у Чернівцях Елеонора Молдован, професор Сучавського університету «Штефан чел Маре» (Румунія) Санда-Марія Арделяну, професор декан факультету іноземних мов Молдовського державного університету Людмила Збанц, заступник декана філологічного факультету ЧНУ Олександр Попович, професор університету «Лучіан Блага» (Румунія) Віктор Греку, академік, віце-президент Румунської Академії Наук Маріус Сала.

Тематика секційних засідань виявилася широкоплановою, оскільки передбачала аспекти інтегральної лінгвістики у сфері мовознавчих наук; румунської мови і літератури в сучасному європейському контексті; багатомовності та національної ідентичності; лінгвістики тексту та дискурсу; мовного образу світу; літературного дискурсу між традицією та сучасністю; спеціалізованого дискурсу в контексті глобалізації; дидактики філологічних дисциплін; мовлення, псевдомовлення та антимовлення, а також класичної та романської філології в синхронії та діахронії.

Сьогодні учасники міжнародної імпрези мають нагоду взяти участь у презентації книг у Блакитній залі. А завтра, 21-го вересня, гості побувають на екскурсіях в університеті, Чернівцях, Банченах та Хотинській фортеці.

Партнерами наукового заходу виступили Посольство Румунії в Україні і Генеральне Консульство Румунії у Чернівцях.

 

Василь Джуран

Володимир Сливко (фото)

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 http://www.chnu.cv.ua

 

 

 

Категорія: Статті на довільні теми | Переглядів: 845 | Додав: Lara | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]