Головна » Статті випускників ЧНУ
« 1 2 3 4 »
     У День української сорочки організатори акції завітають у прямий ефір програми "Унікальна молодь" (16:05), щоб розказати більше про це свято і його перебіг, а також, щоб поспілкуватись з усіма, хто налаштується на хвилі радіостанції "Буковина" (68 ФМ, 837 АМ)!

Уже зараз помічаємо, що свято зініційоване буковинськими студентами   відбувається досить яскраво. Сьогодні, 15 квітня – безліч школярів, студентів, працівників різноманітних закладів, підприємці та таксисти одягнули вишиванки!

     Споконвічна українська традиція одягати вишиту сорочку на свято отримала нове дихання! Та, дехто вважає, що День укр.сорочки це не щира демонстрація патріотичних почуттів, а "шароварщина" і показ на загал…Тому, ми запросили на ефір організаторів акції – представників студентва ЧНУ ім.Ю.Федьковича: Сергія Бостана, Лесю Воронюк, Олександра Ткачука та інших, щоб подискутувати з ними про поняття патріотизму і традицій.

... Читати далі
Категорія: Статті випускників ЧНУ | Переглядів: 1001 | Додав: Lara | Дата: 15.04.2010 | Коментарі (8)

Усі, хто молодий у серці, слухайте програму молодіжної студії «Символи», 16 квітня о 18:20 на радіо "Буковина" (радіоточка та хвилі 68 ФМ, 837АМ)

 Завтра ми поговоримо про таке: 
 - День української сорочки – справжній вияв патріотизму чи показ на загал? 
 - Символи на вишиванках – що вони означають і чи любить вишивати хрестиком сучасні молоді буковинки? 
 - А також інтерв’ю із тернопільським інді-гуртом «Nameless» 

 Налаштовуйтесь на хвилях радіо «Буковина»! З вами будуть Лариса Репка і Тарас Піц. Почуємось!

P.S. Повтор в суботу о 13:05 (лише на хвилях радіостанції)!
Категорія: Статті випускників ЧНУ | Переглядів: 939 | Додав: Lara | Дата: 15.04.2010 | Коментарі (2)

   Волосся – показник здоров’я. Чим густіше та блискучіше воно, тим здоровіший його власник. Від кольору волосся залежить і його кількість, наприклад, у брюнетів кількість волосин може сягати 150 тисяч, у блондинів - до 100 тисяч, а у рудих - лише 50 тисяч.

  При тому на кожному квадратному сантиметрів волосяного покрову може знаходитись від 18 до 350 волосинок, залежно від місця розташування та ступені облисіння. Цікаво, що на тім’ї волосся в рази більше, ніж на потилиці та скронях. Раніше, в 50-60-х роках, нормою вважалося випадіння 20-30 волосин на день, тепер ця норма сягає 150-200, що пов’язано із підвищеним рівнем радіації та погіршенням екологічної ситуації. Тож виходить, що за 50 років життя, враховуючи вагу однієї волосини 0,00005 грамів, ми втрачаємо приблизно 137 кілограм волосся. Звичайно, що кількість випадаючих волосин напряму пов’язана і з нашим харчуванням, способом життя та доглядом. Взимку волосся взагалі потребує ретельного догляду, адже до зовнішніх несприятливих факторів додається ще й авітаміноз, що в свою чергу також впливає як на якість, так і на кількість наявного волосся.

  Волосся має властивість відновлюватись. Це звичайна процедура, яка відбувається за рахунок випадання старого волосся та росту нового. Як вже зазначалося, 150-200 втрачених волосин за день не є трагедією, але якщо волосся випадає в більшій кількості, то на це варто звернути увагу. Цікаво, що термін життя однієї волос ... Читати далі

Категорія: Статті випускників ЧНУ | Переглядів: 1398 | Дата: 13.04.2010 | Коментарі (2)

    «Рослини Святого Письма та перспективи створення біблійного саду» - книга із такою незвичною назвою побачила світ нещодавно на Буковині. Підготували видання відомі науковці краю – колишній ректор Чернівецького національного університету імені Федьковича професор Степан Костишин, професор кафедри загальної та експериментальної екології цього ж вишу Світлана Руденко, кандидат філологічних наук Оксана Івасюк, викладач філософсько-теологічного факультету ЧНУ протоієрей Микола Щербань. Авторський колектив презентував книгу громадськості.

     Над цим виданням більше півроку працювали науковці різних галузей: теолог, філолог, еколог та ботанік. Все, про що тут написано, вони мріють втілити в життя. Тож незабаром при Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича створять насправді біблійний сад. Науковці зазначають, аби знайти ту саму рослину, про яку говориться у Святому письмі, ґрунтовно аналізували кожну дрібничку. У книзі описані 75 рослин. У природі науковці знайшли практично їх усіх.

    Світлана РУДЕНКО, професор кафедри екології та біомоніторингу ЧНУ ім. Ю. Федьковича, говорить: «Тільки дві рослини виявили такі, які не мають ботанічного тлумачення: дерево добра і зла та дерево ... Читати далі
Категорія: Статті випускників ЧНУ | Переглядів: 927 | Додав: sonata | Дата: 12.04.2010 | Коментарі (0)

         Буковинські шанувальники українського слова мали вчора (8.12) чудову нагоду поспілкуватися з Євгеном Сверстюком, ще від 60-х років відомим есеїстом, літературознавцем, перекладачем, учасником національного опору, який понині не втратив духовного запалу і пропагує українську ідею і далеко поза межами нашої держави: від читав лекції у Німеччині, Америці, Франції, а у Чернівцях побував вперше.

       Творча зустріч з публіцистом пройшла у Червоній залі Чернівецького Національного Університету імені Юрія Федьковича. Буковинські студенти і я разом з ними були захоплені та приємно вражені зустріччю і спілкуванням із мудрою особистістю, колишнім дисидентом, який був заарештований радянською владою у 70-х роках під час масових арештів української інтелігенції. Переживши 12 років політ.таборів, Євген Сверстюк повернувся і понині пропагує українську ідею.

        У 60-х роках він був одним з організаторів київського Клубу творчої молоді. Пропагував свободу самовираження разом з такими відомими діячами української культури і мистецтва, як Василь СИМОНЕНКО, Іван СВИТЛИЧНИЙ, Іван ДЗЮБА, Ліна КОСТЕНКО, Іван ДРАЧ, Василь СТУС. Про них і не тільки зараз згадує 81 річний Євген Сверстюк.
... Читати далі
Категорія: Статті випускників ЧНУ | Переглядів: 1045 | Додав: Lara | Дата: 09.12.2009 | Коментарі (0)

Епатажний чернівецький художник Анатолій Федірко представив у столиці Буковини своєрідний пам’ятник кандидату на пост Президента України Віктору Януковичу. Шматок вугілля і гіпсова долоня золотистого кольору – саме в такому образі бачить лідера Партії Регіонів митець. Федірко каже, над цієї роботою працював довгий час, адже постать політика досить складна.

 Анатолій ФЕДІРКО, художник-перформатор: «Така сильна особистість, яка прожила таке складне життя. Людина неоднозначна. Я думаю Віктор Федорович людина непроста».
Нагадаємо, у попередніх роботах Анатолій Федірко втілював образи Юлії Тимошенко, Арсенія Яценюка та Юрія Андруховича.

Матеріал Н.Григоришеної  (ЧОДТРК, 2.12.09)
Фото Тараса Піца



Категорія: Статті випускників ЧНУ | Переглядів: 1059 | Додав: Lara | Дата: 02.12.2009 | Коментарі (1)

 Я поспілкувалась з 3-ма молодими мамами, кожна з них, з тих чи інших причин, стояла перед вибором: народжувати чи ні – і кожна попри всі труднощі наважилась стати мамою! Чи не жалкують? Читайте далі...

Історія перша – «Чи народжувати, якщо ти – одна?»

Їй було нелегко. Завагітніла дівчина у 23 роки, та про одруження мови не було. Дівчина жила з молодшою сестрою, мама була закордоном, з батьком сім’я не жила (ні з своїм, ні з батьком дитини). Але вона наважилась народжувати. Про те, що дівчина поїхала до пологового будинку знала лише її сестра…Зимової ночі, на таксі, одна…Сама народила, сама і виховує сина, йому скоро 6, він здоровий, кмітливий і дуже любить свою матусю. Саме син спонукав дівчину йти далі і досягати більшого. Держава допомогла 1000 гривень після народження дитини і щомісячною допомогою, яка спочатку складала біля 30 гривень, тепер біля 100. Та дівчина ні про що не шкодує, з продавця вона перетворилась на власника двох магазинів, успішну бізнес-леді і найголовніше щасливу молоду маму, нехай і одиначку. Ми говорили в неї вдома, за чашкою чаю…

Вагітність у мене була незапланована, і спочатку я була «в шоці».
Перший день у ... Читати далі

Категорія: Статті випускників ЧНУ | Переглядів: 1362 | Додав: Lara | Дата: 02.12.2009 | Коментарі (3)

Останнім часом в Інтернеті можна знайти все, що тобі необхідно: від музики та фільмів і до результатів серйозних наукових досліджень у сфері нано-технологій. Тепер у цьому безмежному просторі інформації з'явились і цифрові наркотики чи i-dosers, як їх ще називають. Це аудіо файли, які впливають на мозок за допомогою інфразвуків. Поява цих "наркотиків" у Інтернеті викликала не аби яку радість серед молоді. Тепер можна "вживати" та лишатись безкарними. А ще, чомусь всі впевнені, що вони не викликають залежності.

Реклама цих "нешкідливих" наркотиків заполонила весь Інтернет. Чи не після кожного "кліку" випливає вікно де тобі пропонують послухати треки з привабливою назвою "Кокаїн", "Героїн" чи "Маріхуанна". Скачати диво звуки можна, відправивши смс-запит – звісно не безкоштовно. Але більшість екстремалів не пошкодує тих 20-25 гривень, аби хоч подивитись, що то воно є.

Як пояснюють фахівці, це аудіо файли, які під час прослухування імітують сексуальні відчуття, дії популярних наркотиків, різних станів і настроїв. Наголошується, що імітація досягається за рахунок бінаурального ефекту - складного акустичного явища, що впливає на роботу мозку.

Вчені давно довели, що людина використо ... Читати далі
Категорія: Статті випускників ЧНУ | Переглядів: 1421 | Додав: Luthien | Дата: 14.10.2009 | Коментарі (0)

Стаття адресована переважно для студентів ЧНУ, зокрема для журналістів
філфаку. Це мій особистий погляд на те, що варто не прогавити за роки навчання
в університеті, я виділила 5 найважливіших, на мій погляд елементів, якими нас нагороджує навчання у ВИШі.


1.

Я вчилася з дуже талановитими, розумними і добрими людьми, таких в житті зустрінеш рідко - ми до сих пір зустрічаємося, адже тепер - колеги, допомагаємо одне одному, підтримуємо, відпочиваємо разом. Тому друзі - це перше, що дає університет і ця дружба обов’язково знадобиться у практичній діяльності! Я знаю, що коїться в тому чи іншому ЗМІ, за які теми варто братися, до кого варто звернутися за порадою з того чи іншого питання, хто ще веде аналогічну зі мною тему, знаю людей з якими буваємо разом на прес-конференціях наприклад і можу до них звернутись з проханням підказати упущенні мною деталі (прізвища, посади) і т.д. 

2.

 Так само серед викладачів є багато мудрих людей, які будуть вам допомагати ще довго після закінчення університету. Це унікальні люди, якщо ви будете працювати журналістами, їхні знання та коментарі вам обов`язково знадобляться, коли будете готувати відповідну тему, і я вам гарантую, перевірено, вони не відмовлят ... Читати далі

Категорія: Статті випускників ЧНУ | Переглядів: 1079 | Додав: Lara | Дата: 06.10.2009 | Коментарі (1)

Бути чи не бути? Здавалося б, звичне запитання… Шаблон… Завчена фраза… Проте саме такі думки виникають в практичній діяльності журналіста...
Розшифровую: мається на увазі – писати те, що цікаво тобі чи те, що вигадав редактор? Пам’ятати про власний стиль і навички, які здобула в університеті чи, як нерозумне молоде теля, слідувати порадам та настановам старших колег-журналістів? І останнє: а може взагалі забути про покликання і стати машиною з виробництва подієвих інформаційних заміток?.. А де розвиток?

        Пригадую, перший курс рідного університету. Можливо, прозвучить надто банально, та було як у казці. 13 вересня 2004 року… газета «Університетський вісник»… і моя перша публікація під керівництвом наших викладачів. То був результат двотижневого навчання на спеціальності «Журналістика». Ніхто особливо не перекручував моє розуміння «життєвих істин», які відобразила у матеріалі, відчувалася повага до мого почерку… В результаті, хотілося якнайкраще вчитися, аби виправдати довіру. Маючи півтора року робочого стажу у журналістиці, можу з упевненістю сказати, що дуже важливими при навчанні є практичні навички. Слід писати, критично оцінювати себе і прагнути досягти кращого. Як на мене, головне для журналіста - бути послідовн ... Читати далі
Категорія: Статті випускників ЧНУ | Переглядів: 1173 | Дата: 17.09.2009 | Коментарі (8)