Головна » Журналістика в Україні та світі
« 1 2 ... 10 11 12 13 14 15 »
 Журналісти запрошуються на конкурс матеріалів, присвячених свободі слова і журналістській етиці. Строк подачі робіт – до 14 грудня.
   Конкурс проводиться Міжнародним центром журналістської етики (CIME). Взяти у ньому участь можуть як початкуючі працівники ЗМІ, так і журналісти з досвідом роботи. На конкурс приймаються тексти, де висвітлюються питання про те, як журналісти повинні враховувати державні інтереси, питання національної безпеки і свободи слова. Об’єм публікації – до 2000 слів.
    Переможець отримає стипендію для отримання сертифікату "J-Ethinomics" в CIME (http://bit.ly/97YOgl). Для більш детальної інформації: http://bit.ly/chRSLP
Категорія: Журналістика в Україні та світі | Переглядів: 618 | Дата: 30.10.2010 | Коментарі (0)

Шановні колеги!
Просимо розмістити інформацію щодо необхідності підтримки законопроекту "Про доступ до публічної інформації" на ваших медіа ресурсах.
Заклик про підтримку законопроекту «Про доступ до публічної інформації» (№2763)
В Україні наразі чинний закон «Про інформацію» (1992), норми якого фактично дозволяють державним службовцям зловживати правом на обмеження доступу до інформації. 2005 року Україна зобов’язалася ухвалити закон, який би полегшив доступ до офіційної інформації. Приблизно у 70 країнах світу існують окремі закони про доступ до інформації. На пострадянському просторі відповідні закони ще не прийняті лише в Україні та Білорусі. Крім того, ухвалення закону до доступ до публічної інформації є однією з вимог Ради Європи до України.
   Зараз на розгляді у Верховній Раді України перебуває законопроект «Про доступ до публічної інформації» (№2763), внесений народним депутатом України Андрієм Шевченком 11 липня 2008 року. У підготовці цього документа взяли участь представники семи громадських організацій.
   Торік законопроект був проголосований у першому читанні, але 9 липня 2010 року Верховна Рада не підтримала його у другому читанні та в цілому. Нещодавно, 22 жовтня 2010 року, цей зак ... Читати далі
Категорія: Журналістика в Україні та світі | Переглядів: 590 | Дата: 29.10.2010 | Коментарі (0)

   Благодійний фонд «Приятелі дітей» оголосив проведення Всеукраїнського молодіжного медіа конкурсу соціальної фотографії та відеороликів «Нам не байдуже!». Мета конкурсу: популяризація активної життєвої позиції молодих людей та їх активної участі у громадському житті на місцевому та національному рівнях шляхом підняття гострих соціальних питань та показом можливих рішень певних соціальних ситуацій об'єднаними зусиллями молодих людей.
  Номінації конкурсу:
- фотографія (ч/б або кольорова);
- відео (ч/б або кольорове).
  Запропонована тематика робіт:
Група 1 - люди з фізичними обмеженнями та наше суспільство;
Група 2 - життя людей зі СНІД в нашому суспільстві;
Група 3 - актуальні проблеми української молоді;
Група 4 - екологічні проблеми сучасного українського мегаполісу.
  Учасники конкурсу:
- молоді люди у віці від 13 до 30 років (окремі молоді люди, волонтери та працівники партнерських організацій, інші).
  Докладніше можна дізнатися: http://www.helpthechildren.com.ua
Термін подання конкурсних робіт: до 14 листопада 2010 року. Усі конкурсні матеріали будуть розміщені організаторами на сайті фонду.
Категорія: Журналістика в Україні та світі | Переглядів: 591 | Дата: 24.10.2010 | Коментарі (0)

  Шостого жовтня 2010 року Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України». Законопроект No.6447-1 подала Олена Кондратюк (фракція БЮТ). Йдеться про посилення гарантій свободи слова в Україні та протидії цензурі.
   За ухвалення проекту в першому читанні проголосувало 257 депутатів. Проектом передбачається удосконалення ст. 171 Кримінального кодексу України, а саме  вноситься відповідальність за вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених журналістом матеріалів та технічних засобів, якими журналіст користується у зв'язку зі своєю службовою діяльністю, а також збільшується штраф за переслідування журналіста від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (наразі такий штраф обмежений 200 неоподатковуваними мінімумами).
  Крім того, проектом пропонується удосконалити статтю закону про інформацію щодо цензури, доповнивши заборону на «Редагування органами державної влади, органами місцевого самоврядування, посадовими особами цих органів або їх представниками журналістського матеріалу поза межами редакції".

    Також проект передбачає доповнення ККУ ст. 161-1. «Порушення права на свободу літературної, художньої, наукової і технічної творчості або цензура». ... Читати далі
Категорія: Журналістика в Україні та світі | Переглядів: 717 | Дата: 10.10.2010 | Коментарі (0)

    Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень запрошує активних молодих громадян України взяти участь у «Всеукраїнській Школі аналітики». Мета школи - покращити навички аналітичної діяльності української молоді та молодих фахівців-аналітиків.
  
   У рамках школи будуть висвітлені теми: «Аналітичні центри», «Соціологічні дослідження», «Економічна аналітика», «Громадська експертиза», «Регуляторна політика», «Аналіз політики».
   Школа призначена для молодих людей віком 18-30 років, які активно і практично беруть участь в розвитку громадянського суспільства. При відборі учасників пріоритетними будуть заявки тих, хто може продемонструвати здатність винести практичну користь від школи на професійному рівні, використовувати отримані знання, навики і контакти.
     Школа аналітики буде проведена 4-7 листопада 2010 року. Місце проведення – Чернігівська область. Організатори забезпечують тренінговими матеріалами та харчуванням. Учасникам покриваються витрати на проїзд та проживання.
Категорія: Журналістика в Україні та світі | Переглядів: 742 | Дата: 10.10.2010 | Коментарі (0)

У Львові з 11 до 16 жовтня працюватиме молодіжна школа
радіожурналістики. Після завершення школи студенти-журналісти
презентують молодіжне радіо <<Понеділок>>. Координатором проекту є
громадська організація <<П'ятниця>>.

Тренінги вестимуть працівники львівських FM та on-line радіостанцій,
фахівці сфери управління та PR. Після закінчення школи бажаючі можуть
долучатися до команди, яка працює над реалізацією радіо <<Понеділок>>.

Набір у школу триватиме від 5 до 9 жовтня. Для участі необхідно
заповнити анкету: bit.ly/radioSchool. Школа є безкоштовною, 50 грн -
реєстраційний внесок. Заняття відбуватимуться у приміщенні Львівської
міської ради.

Категорія: Журналістика в Україні та світі | Переглядів: 679 | Дата: 07.10.2010 | Коментарі (5)

Кожної третьої п'ятниці вересня НСЖУ відзначає День пам'яті журналістів, які віддали своє життя за правду. Цього року 17 вересня згадаймо тих, які загинули, виконуючи професійний обов'язок, тих, хто віддав життя своїй професії. Роль працівників газет, журналів, телебачення і радіомовлення, інформаційних агентств, інтернет-видань у творенні незалежної демократичної і правової України неоціненна. Тому насторожують утиски свободи слова, мовчання органів влади, прокуратури, які не вживають вагомих і результативних заходів щодо всіх фактів переслідування колективів ЗМІ та окремих журналістів, не притягають винних до відповідальності.
    Щороку в Україні зникає десять журналістів… Стан свободи слова у державі оцінений 4,3 балами із можливих 10. Темною плямої в історії новітньої України залишається справа Г.Гонгадзе – злочин на совісті всіх тих, хто перебував при владі і нині заходиться на найвищих посадах. Чи не ця влада причетна й до зникнення харківського журналіста Василя Клименьтьєва, який пропав безвісти 11 серпня? Чи дізнаємося колись, як загинув наш буковинський журналіст Сергій Коржевський? Чи скажуть колись правду про смерть чернівчанина Віктора Фрейліха? Можливо, скоро редактори видань змушені будуть звітувати про зміну своїх політичних переконань…
... Читати далі
Категорія: Журналістика в Україні та світі | Переглядів: 670 | Дата: 17.09.2010 | Коментарі (0)

  16 жовтня вперше в Україні пройде BridgeCamp - соціальний BarCamp для представників 3-го сектору. BarCamp - це сучасний формат конференції, яка об'єднує фахівців у тій чи іншій області, які діляться своїм досвідом і шукають спільні шляхи вирішення проблем. Це вільний стиль, без жорстких рамок організації, який включає дискусії, доповіді, презентації, тренінги та круглі столи. BridgeCamp включає в себе:
- три «проблемних» потоки: фандрайзинг, PR та проектний менеджмент для НУО;
- секцію «Соціальні медіа»;
- Social LegalCafe - юридичні аспекти діяльності НУО;
- Змагання управлінців та розвиток навичок ведення переговорів;
- Social Pecha Kucha - презентація проектів (найкращі за результатами голосування отримають фінансування від організаторів, а присутні представники благодійних фондів мають на меті відібрати найбільш перспективні).
    Участь за умови реєстрації до першого жовтня - безкоштовна. Загалом заплановано зібрати понад 500 представників громадських організацій, журналістів, представників влади та спонсорів.
   Проект відкритий - будь-хто може долучитись до організації та допомогти: поширити інформацію про проект через свої інформаційні ресурси: соціальні мережі, сайти та пр ... Читати далі
Категорія: Журналістика в Україні та світі | Переглядів: 736 | Дата: 13.09.2010 | Коментарі (0)

Фонд Ріната Ахметова «Розвиток України» та Могилянська школа журналістики (НаУКМА) оголошують конкурс на участь у проекті «Журналістика цифрового майбутнього». Мета проекту: навчання молодих журналістів ньюз-румів майбутнього - шляхом долучення їх до цифрової культури нових медіа. Слухачі отримають знання та навички цифрових технологій збору, обробки та розповсюдження інформації від найкращих українських та закордонних викладачів. Навчання відбувається у вигляді тижневих модулів протягом 8 місяців. Кожний модуль присвячений різним аспектам/проблемам створення контенту та розповсюдження його серед аудиторій. Останній модуль є виїзним (ц.р. кращі редакції м. Сан-Франциско) та пропонується найкращим слухачам за результатами випускних робіт. За 3 роки існування випускниками школи стали 60 журналістів.

   Заявки приймаються з 13 вересня по 26 жовтня 2010 року. Для участі у відкритому конкурсі апліканти мають надати наступні документи:

1. Заповнену аплікаційну форму, де зазначається рівень освіти, досвід та характер медійної діяльності, рівень володіння комп'ютером та рівень знання англійської мови.

2. Аплікант повинен надати лист підтримки роботодавця, в якому би зазначалося, що роботодавець не заперечує проти відсутн ... Читати далі

Категорія: Журналістика в Україні та світі | Переглядів: 781 | Дата: 13.09.2010 | Коментарі (0)

   Інститут Медіа Права вчетверте починає дистанційне навчання з медіа-права для журналістів. Дистанційний курс - це форма дистанційної освіти журналістів з метою підвищення їхніх знань про медіа-законодавство, стандарти свободи слова та практику Європейського суду з прав людини.

     Протягом кількох місяців електронною поштою слухачі курсу отримуватимуть навчальні матеріали, підготовані спеціалістами Інституту Медіа Права. Кожен такий кейс буде надсилатись 1-2 рази на тиждень та складатиметься з двох частин. Основна частина є обов'язковою для прочитання, вона складатиметься з 3-4 сторінок тексту. Додаткова частина міститиме перелік додаткової літератури з цієї ж теми (як правило у вигляді Інтернет-посилань), які бажано прочитати. Ви зможете глибше знайомитися з тими темами, які викликають найбільшу зацікавленість. Все спілкування відбуватиметься через Інтернет. Слухачі також матимуть можливість ставити викладачам додаткові запитання. Курс складатиметься з 21 заняття.

     Контроль знань відбуватиметься за допомогою трьох тестів. Тести базуватимуться лише на обов'язкових матеріалах.

     Після успішного складання підсумкового тесту, учасники отримають Сертифікат про проход ... Читати далі

Категорія: Журналістика в Україні та світі | Переглядів: 749 | Дата: 09.09.2010 | Коментарі (0)