Головна » 2013 » Квітень » 29 » Майбутнє молоді – в громадській активності
22:47
Майбутнє молоді – в громадській активності
  В житті кожної людини рано чи пізно наступає той момент, коли вона зіштовхується з потребою залучитись до громадської активності: у когось прокидається свідомість, і він відчуває свою відповідальність перед іншими, у когось потреба у змінах і небайдужість до майбутнього/ Проте існують й такі, які займаються цим від надлишку вільного часу.

  Саме так розпочалась історія Андрія Когута, який у свої студентські роки заклав фундамент для того, аби стати відомим громадським діячем. Тепер він – координатор робочої групи «Контакти між людьми» Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного Партнерства.

  Андрій ділиться своїм досвідом з молодими активістами, які приїхали до Києва на тренінг «Участь молоді» і зазначає, що питання не в тому, які зараз є можливості, а в результаті, якого активісти хочуть досягти: «Все, що ви робите, повинно бути цікавим і креативним, воно не повинно мати рамок. Досвід дає переваги, проте саме іноді й закладає ці рамки. Тому важливо ставити амбіції якомога ширше. Навіть якщо ви не досягнете максимального результату, ви завжди досягнете більше, ніж якби поставили просту мету».

  В залі – 26 слухачів, юних активістів із різних куточків України, які представляють громадські організації, наукові товариства та студентські самоврядування. Вони приїхали на тренінг з питань участі молоді в молодіжній політиці, організований Молодіжним департаментом Ради Європи спільно з Державною службою молоді та спорту України, що проводиться за підтримки Міністерства іноземних справ Норвегії, аби підвищити свою обізнаність щодо цінностей та принципів роботи Ради Європи, ролі та функцій молодіжної роботи, неформальної освіти, участі молоді та молодіжної політики. 

  Серед цих людей – двоє студентів Чернівецького національного університету: я представляю Студентський парламент, а Богдан Бейсюк, студент історичного факультету, - Наукове Історичне Товариство. Уважно слухаємо, не пропускаємо лекцій, все, як у справжньому університеті. Проте відмінність між неформальною та формальною освітою трішки відчутна: сидимо в колі, можна навіть на підлозі, хочеш – пишеш, хочеш – ні, та й оцінок не ставлять: всі знання, що встигли засвоїти, – те ваше. 

  Сподобалось те, що хоч така освіта і вважається неформальною, проте вона дає ґрунтовні знання. Ми розглядали Переглянуту Європейську Хартію про участь молодих людей у місцевому та регіональному житті, говорили про права людини, співпрацю громадських організацій із владою, мотивацію та роботу з медіа у напрямку підвищення участі молоді. 

  Мали й творче завдання: створити відео на тему майбутнього участі молоді. Що вийшло – можете побачити самі)
Загалом порадувало те, що існує багато молодих людей, які мають бажання щось змінювати, вірять у своє майбутнє, впевнено крокують до мети та своїм прикладом заохочують інших.

Вікторія Яшан, 
студентка 2 курсу спеціальності «Журналістика» 


Категорія: Статті студентів | Переглядів: 671 | Додав: | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]