Головна » 2012 » Березень » 22 » Професія за покликанням чи настановою батьків?
00:12
Професія за покликанням чи настановою батьків?
У кожного в житті настає мить, коли лунає останній дзвінок у школі й відкриваються двері в доросле, самостійне життя. Постає питання: яку професію обрати, як визначитися зі свої майбутнім, як знайти себе в житті?

   Спілкуючись зі студентами, дійшов висновку, що молодь при обранні професії керується настановою батьків, друзів, родичів, а не власними амбіціями. Перед тим як обрати фах, за яким будеш навчатися, потрібно добре обміркувати, проаналізувати основні аспекти тієї чи іншої професії. Знайти свої плюси та мінуси, відповісти на запитання: а чи буду я отримувати задоволення від своєї роботи?
   Психологи радять передусім пройти тест на профорієнтацію – це допоможе оцінити свої інтереси, риси характеру, здібності та можливості. Також необхідно дослідити ринок праці, дізнатися, які нині професії користуються попитом у роботодавців. Але найголовніше – визначитись, у якому навчальному закладі будеш здобувати освіту.
   Ця тема для вчорашніх школярів вельми дражлива. Адже сучасна освіта диктує свої правила та закони. І далеко не завжди диплом престижного вузу – гарантія, що молодий спеціаліст знайде хорошу роботу. Крім того, свої корективи в ринок праці внесла світова економічна криза. Популярні донедавна професії: економіста, фінансиста, юриста зазнали відчутного удару, втративши рентабельність, натомість популярності набувають робітничі професії столяра, будівельника.
   Часто студенти жалкують про свій вибір, бо послухали не власне серце, а чужу думку. У цьому зізнається кожний четвертий студент вищих навчальних закладів України. Відтак стало популярно вчитися спочатку для батьків, а потім для себе.
   Отже, для того, щоб обрати майбутню професію, потрібно насамперед пізнати себе, знайти відповідь на запитання: «Чого ти хочеш від життя?». Вибір має бути за вами, адже кожен – сам «коваль своєї долі». Це рішення повинно бути добре обдумане, зважене, щоб не залишитися «заручником» своєї роботи. У будь-якому випадку, певно, не варто ставитись до вибору професії, як до чогось незмінного, що раз і назавжди визначить долю. Попереду довга та несподівана дорога життя, в якій знайдеться місце для підвищення кваліфікації та освоєння суміжних професій. Водночас не потрібно забувати народну мудрість: «Сім разів відміряй, а раз відріж».

Дмитро Заня, студент 1 курсу
заочної форми навчання
Категорія: Статті студентів | Переглядів: 1912 | Додав: | Рейтинг: 4.4/7
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]