Головна » 2012 » Липень » 14 » В Україні проголошено міжнародний день СВІДОМОГО ЖУРНАЛІСТА
19:02
В Україні проголошено міжнародний день СВІДОМОГО ЖУРНАЛІСТА
   В умовах, коли ЗМІ асоціюється у першу чергу з посередністю, копірайтингом, джинсою і жовтухою, люди, які звикли мислити і писати інакше, об’єднуються довкола ідеалів і цінностей, що мають загальносвітову вартість, називаючи це «свідомими медіа».

   В Україні поштовхом до такого зібрання свідомих журналістів, митців, прес-секретарів, керівників регіональних, національних, міжнародних громадських організацій і рухів стало урочисте проголошення Першого Міжнародного Дня Свідомого Журналіста 11 липня 2012 року у Києві у Руському клубі «Культ Ра». В рамках урочистого заходу було презентовано Міжнародну Хартію «Медіа Майбутнього», яку підписали учасники події. Ініціаторами даного заходу виступили Міжнародна освітня організація «Earth Citizens for Conscious Media» - ECCM (Громадяни Землі за Свідомі Медіа) та Всесвітній рух «Еко-Культура».
   Міжнародна освітня організація ECCM презентувала присутнім концепцію свідомих медіа та розповіла про організації, рухи свідомих медіа, що працюють в цьому напрямку на різних континентах світу.
Свідомі медіа – це журналістика, основною характеристикою якої є відповідальне та свідоме ставлення журналістів до своєї діяльності та наслідків, до яких вона призводить. Діяльність свідомих медіа визначають принципи:

• Екокультури,
• Спрямованості на сталий розвиток,
• Майстерності,
• Творчості,
• Відкритого серця,
• Діалогу глобального та локального,
• Розмаїття у всіх його проявах,
• Усвідомленості.


   Відповідно до цього, свідомий журналіст є журналістом, чи в більш широкому значенні – медійником, який працює для позитивних та необхідних суспільних змін та є максимально усвідомленим в своїй професійній та громадській діяльності.
   Свідомі медійники з різних континентів підтримали проголошення свята. В Північній Америці – Памела Джей Сміт (Pamela J. Smith) – одна з авторів новітньої концепції свідомих медіа та консультант провідних режисерів і сценаристів Голівуду, в Австралії – Джейк Лінч (Jake Lync) – науковець, миротворчий журналіст та голова дослідницького Центру Питань Конфліктів та Миру (Centre for Peace and Conflict Studies), в Індії – Шраддха Тіварі (Shraddha Tiwari), віце-президент громадської організації PIHU Astha, що займається підтримкою та розвитком дітей-сиріт, в Бельгії – Магда Фахсі (Magda Fahsi) – свідомий медійник, консультант з питань міжкультурного діалогу.
   Решта планети була включена в святкування під час гри картою несвідомої журналістики – гри типовими і, як виявилося, універсальними стереотипами про сучасну цивілізацію, що продукують традиційні медіа.
   Позбавившись стереотипів, учасники обговорювали майбутні проекти на розвиток свідомості та еко-культури у світі. Володимир Сорока – генеральний продюсер навколосвітнього Каравану «Еко-культура» проголосив програму діяльності руху на 2012-2013 роки, що включає ряд надихаючих ініціатив для набуття крил і створення нового майбутнього вже сьогодні.
   На святкуванні Андрій та Дарина Мірошниченки, співголови ECCM, оголосили подальші заходи, що стануть логічним продовженням Міжнародного Дня Свідомого Журналіста та розвиватимуть і поширюватимуть ідеї свідомих медіа в Україні та світі:
  ІІ Міжнародна Літня Медіа Школа «Свідомі медіа. Україна на перетині культур», що пройде з 15 по 19 липня в м. Ужгород, Закарпатської області;
  Прес-конференція «Свідомі медіа та тенденції розвитку сучасного світу», де будуть оголошені результати Міжнародної Літньої Медіа Школи та подальші плани щодо розвитку свідомих медіа (23 липня, м. Київ, прес-студія «Сегодня мультимедиа») .
  Підсумком події стало підписання учасниками Міжнародної хартії «Медіа Майбутнього».

Прес-служба
Категорія: Журналістика в Україні та світі | Переглядів: 585 | Додав: | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]