Головна » 2013 » Грудень » 5 » Українські рукавиці – один із кращих винаходів року або рукавички допоможуть зрозуміти мову жестів.
22:30
Українські рукавиці – один із кращих винаходів року або рукавички допоможуть зрозуміти мову жестів.
Люди, нездатні чути й говорити, або як їх усі звикли називати глухонімі, у наш час не рідкість. Ми не раз спостерігаємо за вигадливими комбінаціями їхніх пальців, силкуючись зрозуміти, про що ж все-таки вони розмовляють. Нова розробка Enable Talk допоможе глухонімим людям спілкуватися з тими , хто не розуміє мову жестів. Це проект молодих студентів, який покликаний полегшити взаємодію з навколишнім світом людям, які мають порушення мовлення.
Група українських студентів представила пару рукавичок , яка допоможе глухонімим людям спілкуватися з тими , хто не розуміє мову жестів. Нова розробка Enable Talk була продемонстрована на конкурсі програмістів Imagine Cup в Австралії. На відміну від іноземних аналогів собівартість новинки складе близько 75 дол.
До складу донецької команди увійшли: Антон Пастерніков – розробник апаратної й програмної частини, Максим Осика – речник команди, Антон Степанов – капітан команди та Валерій Ясаков – дизайнер інтерфейсів.
Проект покликаний полегшити взаємодію з людьми, які мають порушення мовлення, але потенціал цієї розробки набагато більший. Насправді рукавички можуть застосовуватися у багатьох сферах, де необхідною є точна фіксація дій або робіт, що виконуються руками.

Enable Talk - це система, що складається з рукавичок , обладнаних датчиками руху , тиску , акселерометрами , гіроскопами , і спеціального програмного забезпечення для смартфона. Рухи рук фіксуються і передаються на смартфон через Bluetooth. Дані обробляються і перетворюються в текст , який може бути озвучений комп'ютерним голосом . Рукавички працюють на сонячній батареї , дозволяючи працювати в бездротовому режимі. Поточна версія прототипу працює на платформі Windows Mobile.

Як результат, рукавиці отримали акселерометр, гіроскоп і компас для визначення свого положення в просторі, а також гнучкі сенсори, які відслідковують згинання пальців. Усе це, разом із програмним забезпеченням для комп'ютера та смартфона, дозволяє «Enable Talk» перекладати мову жестів на голосові повідомлення.
Користувачі зможуть навчити систему новим жестам і змінити ті , які команда планує вкласти в стандартну базу жестів. Враховуючи високий ступінь різниці між мовами жестів , який також має регіональні діалекти , як і розмовна мова , це буде дуже корисною функцією . Система вже протестована на декількох людях і дала позитивні результати.

Система Enable Talk не єдина у своєму роді. Подібні професійні пристрої вже існують , але вони працюють з використанням провідний системи передачі даних , що не зовсім зручно . Ще одна перевага української розробки - це невисока ціна. На відміну від іноземних прототипів , що стоять близько 1,2 тис. дол , донецькі розробники оцінюють свою систему приблизно в 75 дол.
Коментар: Оксен Лісовий, директор Національного центру "Мала академія наук України: «Вартісний проект молодих українських геніїв дуже корисний і потрібен для суспільства. Ці чудо-рукавиці ламають бар’єр між людьми із вадами мовлення та їхніми реципієнтами. У цього проекту велике майбутнє!»
Журнал «Time» включив проект студентів донецької академії «Шаг» під назвою «Enable Talk» до списку кращих винаходів 2012 року. Дещо раніше розробка українських інженерів – рукавиці, що здатні перетворювати мову жестів на «звичайну» мову, виграла престижний студентський конкурс Microsoft Imagine Cup в Австралії.

Важливою є ще одна особливість даної розробки: користувачі зможуть самостійно додавати до системи розпізнавання нові жести, таким чином ніби навчаючи її.
Думаю, українці можуть пишатися досягненням своїх співвітчизників, яке визнав увесь світ.

Саманчук Сніжана
Категорія: Історія науки і техніки | Переглядів: 563 | Додав: | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]