Головна » 2012 » Листопад » 15 » Олег Романчук: "Іде боротьба, і не на жарт: за мову, за віру, за тлумачення минулого і модель майбутнього України. За місце в ньому Росії".
17:00
Олег Романчук: "Іде боротьба, і не на жарт: за мову, за віру, за тлумачення минулого і модель майбутнього України. За місце в ньому Росії".
 Сьогодні в ЧНУ відомий український письменник, журналіст, шеф-редактор журналу "Універсум" Олег РОМАНЧУК розповідав студентам про інформаційні війни, давав оцінку сучасній журналістиці та зазначив, що "професіонали в цій справі потрібні як приватному роботодавцю, так і державі" 

  Олег Костянтинович, львів’янин за походженням, навчався на фізичному факультеті Львівського державного університету ім. І.Франка. Проте доля призначила йому інше покликання: у 25 років він написав свою першу замітку, ще через 5 – першу збірку фантастичних оповідань "Таємниця жовтої валізи" (1981). У 1993 році створив журнал політології, футурології, економіки, науки та культури "Універсум". 

  "В інформаційному потоці повинна бути державна стратегічна мета. Якщо цієї мети немає – інформація не виконує свою роль. Українські телеканали зараз суцільно заповнені російськомовними "детективами". Цього не було до 2009 року. Та й ще до Помаранчевої революції ніхто не міг вплинути на українську ментальність. Йдеться про те, щоб в нас поселити уявлення, що ми такі ж, як і росіяни", –розповідає Олег Костянтинович. 

  У 2009 році колишній радянський розвідник Олег Гордієвський в інтерв'ю тижневику "Український тиждень" передбачив події щодо інформаційних воєн в Україні. Він сказав, що у 2004 р. Росія визнала свою поразку. Проте тепер загарбувати буде її не одразу, а пізніше, "тихою сапою", років так за десять. Лічильник був увімкнений. Цей приклад шеф-редактор журналу "Універсум" наводить для розуміння того, що інформаційні війни між Україною та Росією тривають і набувають все більшої гостроти. 

  "25 вересня в Росії виникла ініціатива від хартії "Воссоединение росийского народа" про збір підписів "За возз’єднання України, Росії та Білорусії". Звернення щодо референдуму пішло до президентів. На щастя, попри всі безглузді заклики, збір підписів у Києві не розпочався. Але цікаво ж, хто це підтримує, куди дивиться Служба Безпеки України та де потрібна реакція журналістів? Все частіше ми бачимо, що такі канали, як "Інтер", "ТРК Ураїна" та "Перший національний" підсовують нам несправжні цінності", – продовжує публіцист. 

  Насамкінець Олег Костянтинович порадив студентам не жалкувати час на бібліотеки та книги, адже знання, на його думку, - це те, що відкриває світ. 

Вікторія ЯШАН
Citizen Journal(c)

http://citizenjournal.info/?id=2285

Категорія: Новини студентського життя | Переглядів: 910 | Додав: Нікуся | Теги: культура, Події, Універсум, актуально, Олег Романчук | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]